StoryEditorOCM
LifestyleGABI NOVAK

Nepoznati život naše glazbene dive, iz Berlina je od rata pobjegla na Hvar: ‘Arsen i ja bili smo u brakovima, ali...‘

Piše Klara Rožman/ JL
15. srpnja 2024. - 17:43
Poludim kad netko spomene da sam diva. Imamo mi diva koliko god hoćete... Ja sam Gabi i samo sam to što jesam, istaknula je jednom prilikom Gabi NovakNiksa Stipanicev/cropix/Cropix

Poludim kad netko spomene da sam diva. Imamo mi diva koliko god hoćete... Ja sam Gabi i samo sam to što jesam, istaknula je jednom prilikom Gabi Novak, koja je 8. srpnja napunila osamdeset osam godina. Najveća dama naše glazbene scene ovaj svoj rođendan nije slavila.

- Ja rođendane više ne slavim. Dobro, ako za dvije godine dođem do devedesete, onda ćemo napraviti neku malu feštu. U povodu ovog rođendana malo smo se obiteljski okupili, ali nije to bilo neko slavlje, samo malo bolji ručak. Sve normalno i skromno. Ja sam takva, tako najviše volim - rekla je glazbenica o kojoj je diskograf i pisac Siniša Škarica napisao knjigu, a u povodu 88. rođendana pjevačice na društvenim je mrežama podsjetio na neke manje poznate biografske podatke.

- Gabi Novak rođena je u Berlinu kao Gabrijela (8. srpnja 1936.) u braku Hvaranina Đure Novaka i Berlinčanke Elizabeth Reiman. Pred krvavi svjetski sukob roditelji se sele u Zagreb, a ratne će godine provesti kod bake i djeda na Hvaru. Otac na samom kraju rata biva ubijen pod nerazjašnjenim okolnostima i život s majkom nastavlja se u siromaštvu poslijeratnog Zagreba.

Od najranije dobi fascinirana crtanjem, maturirala je 1955. na grafičkom odjelu novoustrojene petogodišnje Škole primijenjene umjetnosti. Tek je u dokolici, kao članica OKUD-a Jože Vlahovića (pod vodstvom Emila Cossetta, gdje joj je društvo pravila također jedna buduća klasna vokalistica popa, Senka Veletanlić), otkrila svoju drugu, pokazat će se, životnu ljubav - glazbu i posve neočekivan pjevački talent. Novovogodišnji doček 1957. ohrabrio ju je da u prostorijama Zagreb filma, gdje se u netom osnovanom studiju za crtiće zaposlila na radnom mjestu kopistice, zapjeva hitove s velikog ekrana "Johnny Guitar" Peggy Lee i "Secret Love" Doris Day. (Ovdje se ponavlja priča sudbinskog, vrlo slična Doris Day, toj Amerikanki koju je svijet tako volio, a brojne sirene jugoslavenske estrade isticale kao uzor; slavna pjevačica i kasnije glumica pjevajući uz radio i Ellu Fitzgerald naslutila je svoj dotad nepoznati dar).

Cijeli tekst pročitaje ovdje

21. kolovoz 2024 20:07