StoryEditorOCM
LifestyleZaštita od virusa

Ne igrajte se s održavanjem pokrivala za lice: kirurške maske se ne peru, platnene nakon svakog nošenja! Može i ‘na ruke‘, a sušenje je jednako važno

Piše Javorka Luetić
21. kolovoza 2020. - 11:04

Promatrate li ljude na ulicama, vidjet ćete da mnogi nose masku na licu, neki pravilno, neki tako da im je slobodan nos, jer kažu, lakše se diše. Mnogi je drže u pripremi, spuštenu na vrat, neki dignutu na čelo, ili im visi na ušnoj školjci, kao npr. mornarima na trajektima prilikom ukrcaja vozila.

Većina ljudi čuva masku u džepu ili u torbici ako se odluče ući u neki zatvoreni prostor, gdje je to obavezan dodatak, dakle u - trgovinu, ljekarnu, banku... ili kada koriste javni prijevoz, jer tako mogu spriječiti širenje koronavirusa. Mogli bismo reći da je maska nekako zaživjela u našoj svakodnevnici, ali postavlja se pitanje u kakvom su stanju sve te maske koje se danima koriste od prigode do prigode, odlažu li se ispravno i peru li se, ispravno, ili se uopće ne peru?

A evo i kako bi trebalo s njima postupati.

Kirurške se ne peru!

Ako se koriste jednokratne kirurške ili medicinske maske, one se ne smiju oprati, čistiti ili koristiti više puta, a tekstilne maske treba očistiti nakon svake uporabe.

Ne smijemo zaboraviti da čak i kada koristimo zaštitnu masku za lice moramo se pridržavati preporučene sigurnosne udaljenosti, voditi računa o higijeni ruku i ostati kod kuće ako se ne osjećamo dobro te poštovati i sva ostala ograničenja i preporuke stručnjaka. Također je vrlo važno da je uporaba zaštitnih maski ispravna, ali ne smijemo zaboraviti pravilno očistiti ili oprati tekstilne zaštitne maske. Ako ste bili u kontaktu s zaraženom osobom dok ste nosili masku, virusne čestice možda su ostale na vašoj maski. Ako takvu masku ne nosite pravilno i ne perete je, možete zaraziti sebe i druge ako je dodirnete.

Kada i kako ih očistiti

Tekstilne maske treba očistiti nakon svake uporabe. Ako je maska ​​mokra, vlažna ili prljava, vrlo je važno skinuti je i oprati te staviti drugu. Preporučuje se da imate nekoliko maski na lageru, što će olakšati postupak čišćenja, ali uvijek ćete imati čistu pri ruci. Koliko vam maski treba, ovisi uglavnom o tome koliko često napuštate stan i koristite masku.

Pranje je jednostavno

Kad uklonite masku s lica, morate misliti na mogućnost da je zaražena, pa ne dirajte njezinu prednju stranu. Pomozite si žicom ili elastikom, a zatim stavite masku u plastičnu vrećicu ili na posebno mjesto gdje će čekati pranje. Odmah temeljito operite ili dezinficirajte ruke. Ako se koriste jednokratne kirurške ili medicinske maske, one se ne smiju prati, čistiti ili koristiti više puta.

Pranje tekstilnih maski prilično je jednostavno. Možete ih oprati tijekom uobičajenog pranja odjeće, važno je samo dodati deterdžent i oprati ih na maksimalno dopuštenoj temperaturi. Tijekom pranja nema potrebe koristiti sredstva za dezinfekciju. Ako ste osjetljivi na jake mirise, upotrijebite deterdžent bez mirisa, ali ako masku želite oprati ručno, koristite vruću vodu koja već sadrži deterdžent. Vodu ne treba kuhati, topla voda koja teče iz slavine je dovoljna. Uronite masku u vodu, trljajte je i dobro isperite. Ako na maski ostane nečistoća, pokušajte je oprati u perilici rublja.

Nakon što stavite masku u perilicu, operite ruke, što morate učiniti nakon svake uporabe maske.

Sušenje je također važno

Vlažna maska ​​nije učinkovita zaštita, stoga je vrlo važno dobro je osušiti nakon pranja. Postoji nekoliko načina za to. Kad je postavljena odgovarajuća temperatura, možete koristiti sušilicu ili je sušiti na zraku. Također će se vrlo brzo osušiti na suncu. Masku možete objesiti za vrijeme sušenja, ali je bolje da je ne osušite na taj način jer može izgubiti oblik. Nakon što se maska ​​ispere i osuši, prije ponovne uporabe treba je staviti na čisto i suho mjesto da se ne zaprlja.

19. travanj 2024 20:09