StoryEditor
LifestyleSara Vulinović-Zlatan

Naša cura s milanske modne piste: Ne mogu bez Šibenika, tu sam svakih mjesec i pol dana

4. veljače 2019. - 10:54

Kad biste u Šibeniku prije desetak godina spomenuli prezime Vulinović-Zlatan, automatska asocijacija bio je izuzetno nadaren pijanist Aleksandar. Glazbenik koji je dio karijere odradio i u Skandinaviji, ali nikad nije imao smjelosti da posluša svoga prijatelja, producenta Danijela Vukova, i do kraja zakorači na svjetsku scenu. Za razliku od gitarista Edina Karamazova i violinista Stefana Milenkovića, koji su prihvatili Danijelovu zamisao da album na kojemu su se našle obrade Stingovih pjesama snime u akustičnoj župnoj crkvi na Zlarinu.

Kada danas u tisnim šibenskim kalama spomenete Zlatane, svima na pamet padne vrtoglavo zgodna Sara Vulinović-Zlatan. Djevojka koja je ostvarila gotovo zlatnu karijeru na talijanskim modnim pistama.

Sarina je stalna adresa Milano, no nikad ne propušta istaknuti kako je okidač za njezinu karijeru bilo natjecanje za Miss Hrvatske 2008. godine. Tada je ova Šibenka postala prva pratilja i miss fotogeničnosti.

– A joj, zar je već toliko prošlo?! Iz sadašnje perspektive izgleda mi kao neka druga era života. Pogotovo kad se sjetim koliko su me nagovarali da se prijavim na izbor za miss. Da budem precizna, nagovarala me je Ljilja Stamenković, koja je plasirala i mnoge druge šibenske misice. A poslije me je povezala i s Tihanom Harapin Zalepugin. To mi je iskustvo pomoglo da izađem iz okvira i sigurnosti maloga grada – započela je Sara Vulinović-Zlatan priču o sebi.

Sara uspješno hoda manekenskim pistama više od deset godina.
– Na izboru za miss probila sam led. No, kako sam studirala, nisam bila u mogućnosti biti "full time" model. Diplomirala sam prije otprilike četiri godine, pa sam se konačno odlučila na selidbu u Milano. U međuvremenu mi je manekenska karijera postala samo dodatni način zarade. Našla sam se u nekim drugim poslovima, za koje mi je Milano izvrsna baza – kaže Sara, koja je na zagrebačkom VERN-u završila odnose s javnošću.

Poznato je da žene, kad god mogu, skrivaju godine, ali Sari nije problem reći da je napunila trideset. Makar, rijetki bi joj dali toliko, s obzirom na mladolik izgled. Na račun njega je Talijanima i dalje atraktivna kao model.

– Vremena se mijenjaju, a s njima i dobne granice, tržišta… Najbitnije je kako "nosiš" svoje godine. Moj moto glasi "star si onoliko koliko se osjećaš starim". Moram priznati da sad radim bolje nego prije nekoliko godina. Komercijalni tip modela, kakav jesam, tražen je u puno poslova, gdje premlada cura ne odgovara imidžu brenda i ciljanim kupcima. A, znate, ne može ni svaki model nositi i donje rublje, i bikinije i, recimo, sportske brendove. A ja, uglavnom, pokrivam sva ta područja – ističe Sara Vulinović.

Zgodna se Šibenka ne može požaliti ni na honorare. Modeli su u Italiji dobro plaćeni.
– Sve ovisi o poslovima koje radiš. S kojim klijentima i brendovima surađuješ. Neki su poslovi plaćeni sjajno, dok su neki potplaćeni u odnosu na druga tržišta, primjerice Njemačku, London, Ameriku… No, nemam se pravo žaliti jer mi manekenstvo nerijetko omogućuje da u jednom danu zaradim iznose za koje neki rade cijeli mjesec – na zemlji je Sara.

Kad je govorila o "drugim poslovima, u kojima se našla", Sara je mislila i na modni biznis. Sa svojim momkom Thomasom nedavno je kreirala marku luksuzne obuće.

– Prije godinu i pol lansirali smo prvu kolekciju luksuznih ženskih cipela Thomas Neuman. Sada pripremamo treću kolekciju jesen-zima 2019./ 2020., ali i prvu mušku kolekciju jesen-zima za iduću sezonu – najavila je manekenka s poduzetničkim ambicijama.

Jedan od najbolje odjevenih parova – kako ih je krstio jedan modni portal – kampanju je snimao i u Hrvatskoj.
– Posljednje dvije kampanje snimali smo u Hrvatskoj, jer smatram da po kvaliteti, počevši od fotografa, stilista i lokacija, bez problema možemo konkurirati modnim prijestolnicama – uvjerena je Sara.

S obzirom na to da Milano nazivaju modnom prijestolnicom, možemo konstatirati da je naša sugovornica uvijek na izvoru novih trendova. No, Sara Vulinović-Zlatan drži se one da je "masovna moda uvijek bila glupa". Trudi se biti originalna.

– Imam dojam da se modni trendovi samo vraćaju iz prošlosti i miješaju s današnjima. U 21. stoljeću je u modnom smislu sve dopušteno. No, ja sam ostala vjerna svojem jednostavnom stilu. Preko dana kombiniram moderno s klasikom, a za posebne prigode biram elegantne stvari. Zašto bih slijepo pratila nešto ako mi se ne sviđa, samo zato što je u trendu? Recimo, nikad nisam voljela vidjeti volančiće na odjeći. Kao ni previše boja, šljokica… – otkrila je Sara svoje modne preferencije.

Život u talijanskoj metropoli glamura za nju je prilično – živ.
– Milano je za neke kaotičan, a za druge savršen kao grad. Ovisi, rekla bih, o navikama i stilu života. Milano je, zaista, centar mnogih događanja. I to je dobra strana toga grada. Živi se ubrzano. Ne kao u New Yorku, ali prilično ubrzano. Kad nisam na castingu ili modelingu, radim na fitness akademiji, koju trenutačno polažem. Nerijetko posjećujem i muzeje, a stignem obavljati i tipične kućanske poslove. Nađe se vremena za druženje s prijateljicama i, naravno, momkom – opisuje Šibenka milansku svakodnevicu.

Nije lako Sara Šibenik zamijenila Milanom. Hrvatska joj, priznaje, fali.
– Rado bih se vratila da se u Hrvatskoj mogu poslovno ostvariti na jednako kvalitetan i cijenjen način kao u Italiji. Makar u Zagreb, u kojemu sam studirala. Šibenik bi sada bio premalen za mene. Zagreb je, prema mojem mišljenju, jedan od ljepših i čišćih gradova u Europi, koji, na kraju krajeva, nudi bezbroj aktivnosti za jedan tako "mali" glavni grad – govori nam Sara.

I njezina se percepcija života u inozemstvu promijenila nakon minulog razdoblja, provedenog u Milanu.
– Prije sam zavidjela onima koji žive vani, a sada zavidim vama, koji ste tu! Prije su mi neke druge stvari, poput stila života, bile važnije, percepcija drugačija. Sada shvaćam da kvalitetu života ne čini samo novac koji zarađuješ. Bitan je zrak koji udišeš – a u Milanu je ozbiljno zagađen – sigurnost koju osjećaš, hrana koju jedeš… U Milanu je nemoguće naći domaću spizu. Alternativa je da potrošiš puno na hranu koju zovu "bio", a koja nije ni blizu onoj koju mi nađemo na šibenskom pazaru. Govorim o mesu, jajima, povrću, voću… Da ne govorim o tome kako mi treba minimalno sat, sat i pol vožnje kad idem negdje u prirodu, izvan grada – požalila se hrvatska manekenka.

Sarin je život na Apeninima, ipak, jednostavniji kad se zna da u sat vremena udaljenom Comu živi i njezina sestra Dolores. Međutim, u posljednje je vrijeme toliko često u Šibeniku da je pravo pitanje u kolikoj mjeri uopće osjeća nostalgiju.

– U Šibenik odem svakih mjesec i pol dana. Obitelj i prijatelji su mi vrlo bitni. Nije fraza da mi vrijeme s njima i na šibenskoj rivi, uz more, dođe kao punjenje baterija. Rodni grad je uvijek rodni grad – ne može Sara bez Šibenika.

A i njezin momak Thomas je, brzo kao i Saru, zavolio Šibenik, Dalmaciju.
– On je rodom iz Južnog Tirola, blizu Austrije. Odrastao je u malom gradu, okružen prirodom. Zato je za njega Hrvatska idealna zemlja. Pogotovo Dalmacija i Šibenik. Najviše, dakako, uživa ljeti. Tu se već udomaćio – za kraj će Sara Vulinović-Zlatan.


Sad polažem za instruktoricu fitnessa
Posao instruktorice fitnessa uskoro bi trebao postati dio Sarine svakodnevice.
– Prije nešto više od godinu dana otkrila sam vrstu free body fitnessa, s elementima terapeutskog fitnessa. Baš ovih dana pripremam teoriju i praktični dio za ispite. Nadam se da će to uskoro postati i moj glavni posao – kaže šibenska manekenka.


Slaba sam na - pizzu
Manekenkama, zna se, nije lako održati top-izgled. Pogotovo ne kad živiš u Italiji, poznatoj po kužini koja puca od ugljikohidrata! Sara to najbolje zna.
– Slaba sam na talijansku kuhinju, pogotovo na pizzu! Kad jedem ugljikohidrate, nastojim jesti one zdrave: integralnu ili kamut pastu, pizzu i brašno. Ne prakticiram ritam prehrane po kojemu se šest dana jede samo zdravo, a sedmi dan se "vara". Balans je u prehrani, uz redovito vježbanje, dovoljan. Ako doručkujem zdravo, za ručak ću pojesti pastu, a za večeru nešto zdravije, laganije. I obrnuto. Ako mi se jede slatko više puta u tjednu, neću se ograničavati, ali neću se ni "ubiti" u šećeru! A i uvijek postoji opcija s tamnom čokoladom – smije se Sara.

item - id = 587367
related id = 0 -> 1000525
related id = 1 -> 614256
29. studeni 2021 04:18