StoryEditorOCM
LifestylePet rizičnih

Namirnice koje s vrućinama postaju opasne: ovu hranu izbjegavajte ako ne želite provesti dan u zahodu; Lako su kvarljive i nimalo praktične, ali to nisu jedini problemi

Piše J. V.
10. lipnja 2019. - 16:29

Ljetni izleti mogu se vrlo lako pretvoriti u katastrofu ukoliko ne posvetite posebnu pažnju pripremi hrane. U vrućemu automobilu bez hladnjaka i najukusnije jelo postaje savršeno plodno tlo za bakterije, a neke su namirnice tu naročito opasne. Trovanje hranom se najčešće i događa upravo ljeti.

Postoji oko trideset vrsta patogenih mikroorganizama, od kojih su najčešći salmonela, listerija, toksoplazma i norovirus, piše Health, a neki od njih mogu vas dovesti u pravu opasnost. 

"Zlatno pravilo je da ni jedna od ovih vrsta hrane ne bi trebala ostati vani dulje od četiri sata", objašnjava dijetetičarka Amy Goodson.

 

 

1. Meso (burgeri)

Nedovoljno skuhano meso može vas dovesti u opasnost od bolesti koje nisu nimalo bezazlene, a mljeveno meso najpodložnije je bakterijama. Ako prilikom termičke obrade uočite da pljeskavica čudno miriše ili je neobične boje, možda bi bilo bolje da odustanete od konzumiranja.

Isto tako, ako u restoranu primijetite da je mljeveno meso nedovoljno ispečeno, trebali biste se zaustaviti, u protivnome riskirate, u najmanju ruku, želučane tegobe.

2. Preljev za salatu (jaja)

Začudo, prije će problem napraviti onaj spravljen kod kuće. Ukoliko ste pri izradi koristili svježa jaja, posebno su opasni - oni kupljeni u trgovini su pak pasterizirani.

Jaja su, naime, visoko rizične namirnice, one koje izazivaju većinu slučajeva salmonele, a naročito ljeti, kada se i pojačano kvare na visokim temperaturama. Stručnjaci preporučuju dobro skuhati jaja i oprati posuđe u kojem su kuhana toplom vodom i deterdžentom, kao i ruke kojima ste dirali ljusku.

Pripazite naročito ukoliko na putovanje ili izlet nosite jelo čiji su sastojak.

3. Povrće (salata)

Najrizičnije je u ovoj skupini zeleno lisnato povrće, budući da vrlo lako može biti zaraženo bakterijama E. coli, salmonelom i listerijom. Do zaraze najčešće dolazi zbog nečiste vode, ali i ukoliko zaražena osoba prstima dodiruje namirnicu. Opasnosti vrebajui ako se povrće reže na istoj dasci na kojoj i meso, stoga ljeti naročito pazite na higijenu. 

Najrizičnije su pritom zelena salata, endivija, kupus i kelj.

4. Kamenice (morski plodovi)

I u ovom slučaju vodite se ponajprije izgledom i mirisom namirnice. Ako vam se čini da nije svježa, bolje bi bilo preskočiti - zbog histamina, toksina koji nastaje zbog bakterija koje se nalaze u ribi, dolazi do mučnine pa čak i simptoma sličnih alergiji, oticanja i mučnine.

Najrizičnije su pritom kamenice, a nisu isključeni ni ostali školjkaši te morski plodovi generalno.

5. Piletina

Ljeti posebnu pažnju posvetite pripremi piletine. Treba biti pažljivo skuhana kako bi se ubile sve bakterije - istraživanje iz 2014. pokazalo je kako gotovo 97% pilećih prsa koja se nude u supermarketima sadrže opasne bakterije koje je potrebno ubiti kuhanjem. Meso ne smije biti ni najmanje sirovo.

Nakon 24-48 sati bacite čak i ispravno skuhanu piletinu - nije riječ o namirnici koja može danima "stajati".

25. travanj 2024 10:04