StoryEditor
LifestyleSUZY RAK

Nakon šest godina života u Dublinu: U Šibenik dovodim ‘Irca‘ u kojega sam se zaljubila - whiskey

Piše Tanja Šimundić Bendić
10. lipnja 2020. - 10:44
Suzy Rak nakon povratka iz Dublina otvara whiskey bar u centru grada.Niksa Stipanicev/Cropix

Šibenčanka Suzy Rak je na prvi pogled kompletno drugačija od svih. Ima nevjerojatno poseban eklektični stil odijevanja. Ima neobične tetovaže. Kada prođe ulicom ne možete je ne primijetiti, iako ona sama za sebe kaže kako je to sve uobičajeno. I da se na dublinskim ulicama, gradu u kojem je živjela posljednjih šest godina, nitko za njom ne bi osvrnuo. Ali Suzy ima još nešto posebno. Ona ima majstorsko znanje, ona je poznato mlado ime u svijetu proizvodnje i tastinga viskija.

- Ne volim kazati da sam majstor, ja sam bartending. Onaj tko stoji iza bara, prezentira vam svijet viskija, otkriva vam njegovu fascinantnost. Obožavam raditi tastinge i ljude navoditi da kušanjem viskija sami otkriju što se u njemu nalazi - skromno će Suzy.

U tih šest godina koliko je u Dublinu živjela bila je vrlo marljiva, vrijedna, ustrajna. I na putu edukacije, a u Irskoj vole one koji vole učiti i raditi na svom znanju, ona je stekla titulu vrsnog poznavatelja svega vezano uz jedno od najpopularnijih alkoholnih pića na svijetu. Upoznala je doajene iz te branše. Osvojila čitav niz najboljih ocjena i nagrada. Postala vrhunski bartender. I sada se vratila u Šibenik kako bi stečeno znanje pokazala u svom rodnom gradu.

Pet ponuda

- Sve je nekako vodilo u tom smjeru, Hotelijersko-ugostiteljska škola, brojni poslovi iz te branše, a onda i odlazak u Dublin. Onda se u Šibenik vratio moj suprug koji je već nekoliko godina živio u Dublinu. I nakon nekog vremena i ja sam otišla s njim tamo živjeti. A kako to već biva, morala sam nešto početi i raditi, i kao rezultat moga traganja isprintala sam životopis u 200 kopija i poslala ga na brojne adrese. S njih pet dobila sam ponudu za posao, isprobala sam što nude. I odlučila ostati u ugostiteljstvu, u restoranu u sklopu kompleksa u kojem je u blizini radio i moj muž. I tako je to krenulo – veli Suzy.

Ponavljamo, u Irskoj ljudi lako napreduju ako vole raditi, učiti. A okretna Suzy je vrlo brzo otkrila da u restoranu ima puno niša u kojima se može napredovati. Recimo za stjecanje odličnog znanja u sektoru craft piva, cocktaila, vina ili onoga što je Irska svijetu i dala, vrhunskog viskija. I upravo joj je ta posljednja niša otvorila vrata skroz novog, fascinantnog svijeta okusa, mirisa, boja… Pa i atmosfere. Jer viski, a to će vam kazati svatko tko iole nešto o njemu znade, predstavlja kralja atmosfere, užitka, dojma, posebnosti.

- Jednostavno mi se otvorio fascinantni svijet. Počela sam čitati, učiti, pratiti sve vezano uz to. Radom u baru, iza šanka, u stalnom doticaju s ljudima, otvorilo mi se prostranstvo mogućnosti. Ulazila sam sve dublje u taj posao. Dogodila mi se ljubav. Što sam se toj branši više posvećivala, to su manageri u baru više shvaćali da sam voljna napredovati. I u tome su mi pomogli. Očito se sve to isplatilo, jer sam dobila odličan feedback gostiju, što je kompaniju navelo da me još više pogura – veli Suzy.

Suzy je vrhunski profesionalac s odličnim poznavanjem rada u speekeasy viski baru. U prijevodu bi to značilo modernu poveznicu s onim malim, mračnim, zaklonjenim barovima u vrijeme američke prohibicije, u kojima se na "druženje" s viskijem moglo dolaziti samo uz poznavanje pravog čovjeka. Ili izricanje kodne lozinke na vratima.

Upravo jedna takav speekeasy, tihi, ali naravno za sve otvoreni viski bar, Suzy i njen suprug otvaraju u Šibeniku. Uz viskije će nuditi i cocktaile, craft piva i još brojna druga pića, u prostoru koji će imati taj poseban touch mistike i misterije. Jer i svijet viskija je takav, kaže Suzy. Sama, pak, najviše voli one što su nekoliko desetljeća sazrijevali u bačvama u kojima se prije držalo neko fino slatko vino.

Sve ovisi o bačvama

- O bačvama ovisi kakav će viski na kraju ispasti. Rekla bih da je važnost njihova upliva 80 posto. A drugi je čimbenik vrijeme dozrijevanja viskija. Zamislite koji je to okus, probati piće koje se u bačvama čuvalo od 20 do 40 godina. Koliko je samo generacija prošlo, dok je ono čekalo taj svoj famozni trenutak ulaska u čaše. Mene je to oduševilo. To je alkohol s beskrajnim mogućnostima, priča koja počinje od običnog destilata što se kasnije transformira u lepezu raznoraznih mogućnosti. Bačva je neizmjerno važna jer ona u sebi nosi arome onoga prethodnog što se u njoj čuvalo. Recimo sherry ili porto vina koji viskiju daju posebnu slatkastu, čokoladnu nijansu – veli Suzy.

Na viski tastinzima ona ljude uči osjetiti te nijanse. Ona im je vodič koji ih educira, navodi ih da svojim čulima osjete što je to što jedan viski razlikuje od drugog. Neki ga vole piti s kockama leda. Neki s tek dvije do tri kapljice vode. Onda im Suzy pojasni kako tih nekoliko kapljica iz viskija mogu izvući još dublju puninu okusa. Priča nam kako u Irskoj, majci viskija, postoji destilerija čiji su zaposlenici godinama putovali po svijetu i skupljali stare bačve od raznog drva.

- U destileriju su donijeli 10 tisuća različitih bačava, od različitog drva, s različitim esencijama pićâ koja su se u njima prethodno čuvala. Stavili su u njih destilat koji će se narednih 20 do 35 godina u njima razvijati, upijati drvo, biti dotjerivan godinama. Zamislite tu rapsodiju kada izađe za 25 godina. To je ugođaj, to je nešto posebno. Tim nijansama i njihovom razlikovanju učim ljude, pokazujem im svijet pića koje ne mora neizostavno biti skupo. Najskuplje je ono koje se dugo čuvalo u bačvama. Recimo da imam osobnu misiju s viskija skinuti stigmu kako je to piće za bogate starije ljude. Ne, ono ne mora biti skupo, i može biti i piće svih kategorija – veli.

A što je sa ženama? Vole li viski? O itekako, kaže Suzy, otkrivajući nam još jednu zanimljivost. Unatoč razmišljanju kako bi žene poslovično trebale biti naklonjenije finijim, lakšim, slađim vrstama, one zapravo vole baš suprotno, viski u onom pravom, izvornom, jakom, čvrstom okusu. To je i Suzy iznenadilo, priznaje nam. Kaže i kako se viskiju nestručnim miješanjem može uskratiti onaj njegov touch. Jer najveća je greška ubiti ga u lošem doziranju u nekoj mješavini pića.

- Svatko viski doživljava na svoj način. Kod svakog paše drugačije. A sve to zavisi o puno faktora, o okusnim pupoljcima. O tome je li netko pušač. Kakvu hranu preferira, kakva mu je želučana kiselina. Nekada su u modi bili brandirani viskiji, recimo Johhny Walker, ili američki Jack Daniels. Danas su u igri i brojni drugi. Uz irske i škotske, tržištem dominiraju i američki, a u zadnjih nekoliko godina i sve popularniji japanski viskiji. Nijanse se događaju zbog različitih načina proizvodnje, biljaka od kojih se rade, bačvi, vremena čuvanja. Škotski je viski 'smokey' tipa, ima malo okusa dima, vatre, dva puta je destiliran. Irski se destilira tri putra. Moj cilj je malo više proširiti ponudu i znanje o irskom viskiju, kroz popuni doživljaj, u našem lokalu u Šibeniku koji će sam po sebi odisati posebnom viski atmosferom – veli Suzy.

Grad u novom ruhu

Suzy je sada opet doma. Vratila se onda kada ljudi odlaze preko granice. No ona je upravo sada otkrila pravi trenutak za come back u grad, koji joj je nakon šest godina irskog života uskočio u posve novo ruho. Kaže kako se otvorio svijetu, probujao životom, dobio niz odličnih mjesta za izlazak, turističke atrakcije, uređenost…

- Irska je 'obećana zemlja', ona ima velike gospodarske mogućnosti, potencijal. Mogu govoriti iz osobnog iskustva i reći kako onaj tko želi raditi i učiti ima sve predispozicije da na tom putu i uspije. Život je skuplji nego kod nas. Stanarina je puno viša nego kod nas, zato ima puno mladih koji udruže snage u jednom kućanstvu i tako srežu troškove. Definitivno se može uštedjeti. No eto mi smo procijenili da je došao trenutak vraćanja doma – veli Suzy, opet ćemo navesti posebna, drugačija, srčana.

A ona nam na to uzvraća kako je tako i odgojena, i da svoju otvorenost svijetu može zahvaliti roditeljima. Mami, nekadašnjoj metalki (???????) i tati, poznatom ex DJ-u, ljudima koji su je naučili da bude svoja.

#SUZY RAK#VISKI#IRSKA

Izdvojeno

16. lipanj 2020 22:51