StoryEditorOCM
LifestyleSlatko i zdravo

Na ovoj vrućini, ovo povrće idealno je rješenje za vaše osvježenje. Na šibenskoj tržnici možete kupiti i pola fete

Piše Marija Lončar
12. srpnja 2024. - 12:04

 

Nema tko ih ne voli: lubenice (čentrun, čatrun...) slatko je i osvježavajuće ljetno voće, premda botanički gledano spada u povrće. Voće ili povrće, nije ni važno jer je riječ o ukusnoj i ljekovitoj namirnici. K tomu sa svojih više od 90 posto vode, lubenice su idealne za hidrataciju organizma, a ona je i te kako potrebna na ovim visokim temepraturama. Pune su, kažu, i vitamina C i A, zatim antioksidanta važnih za čovjekov imunološki sustav te minerala poput kalija potrebnog, među ostalim, za pravilno funkcioniranje srca. Lubenice su toliko zdrave da im se mogu jesti i koštice, jer sadrže spojeve koji sudjeluju u proizvodnji serotonina, a neki kažu kako im ni kora nije za baciti.

image
Marija Lončar

Lubenice su ovih dana vrlo tražene i na šibenskoj tržnici. I dok se na televiziji moglo čuti kako im je cijena u mnogim gradovima Hrvatske podivljala te se kilogram prodaje za dva eura, što je znatno više negoli u trgovačkim centrima gdje kilogram obično stoji od 60 do 80 centi. Šibenčani imaju sreće.  Čentruni se prodaju mahom po jedan euro, ponegdje 1, 5 euro. Ima ih iz raznih dijelova Hrvatske, ako je vjerovati prodavačima: iz Vrgorca, Vrane, Bekovca, ali i iz ovih krajeva: iz Bribirskih Mostina i sradinskog zaleđa.

image
Marija Lončar/

Zanimanje je veliko, kažu nam trgovci, a osim Šibenčana lubenice rado kupuju i turisti. No, čini se da inflacija i skromna platežna moć mnogih kupaca čine svoje. Osim na komade i polovice, lubenice se prodaju i na četvrtine, a na jednom štandu zatičemo i čentrun razrezan na osmine. Prijašnjih godina toga baš i nije bilo, a prodavačica nam govori kako te manje fete najčešće kupuju penzioneri.

-Nema u toj polovici fete ni jedan kil, ali penzionerima je to dovoljno. Ne triba njima puno. A i lakše je nositi – objašnjava nam prodavačica. Kod nje se, inače, prodaje super slatki čentrun. I nije to reklamni trik, već stvarnost svježe i domaće robe, poručuje.

Uz čentrune, na još više banaka šibenske tržnice prodaje se dinja (cata).

-Neko više voli čentrun, neko catu. Ne možemo reći šta se više traži, jer ovisi šta ko voli – povjeravaju nam se na jednom drugom banku.

Cate na šibenskoj tržnici nešto su skuplje od čentruna i prodaju se po cijeni od 1, 5 do 2 eura.

image
Marija Lončar/
image
Marija Lončar
image
Marija Lončar
image
Marija Lončar
image
Marija Lončar
21. rujan 2024 16:35