StoryEditorOCM

Može li se alopecija izliječiti?

Piše PR
27. rujna 2021. - 12:00

Opadanje kose je sasvim uobičajena i, mogli bismo reći, prirodna pojava koja se svakodnevno događa. Postoji nekoliko vrsta alopecije od kojih je najčešća androgena te alopecija alopecija areata.

Sasvim je normalno da kad perete kosu ili je četkate izgubite nekoliko vlasi. Međutim, ako primijetite da vam kosa opada puno više nego prije, stanje bi moglo biti alarmantno. Istraživanja su pokazala da više od 6,8 milijuna Amerikanaca pati od alopecije, odnosno gubitka kose.

Uzroci alopecije

Dobra vijest u svemu ovome je ta da postoji lijek u slučaju da vam se kosa prorijedila ili ako primijetite tzv. ćelave mrlje. No, da biste znali kako postupiti, morate razumjeti što ju je uzrokovalo te o kojoj vrsti alopecije je riječ. Alopecija, je dakle, autoimuno stanje pri kojem imunološki sustav napada folikule kose. U situacijama kada je folikula dlake oštećena, kosa ne raste te dolazi do prorjeđivanja vlasi. Najpoznatiji oblik alopecije je androgena odnosno nasljedna alopecija te najčešće zahvaća muškarce.

Uzroci androgene alopecije su mnogobrojni: kod žena to mogu biti menopauza, sindrom policističkih jajnika, zatim nagli pad estrogena, a nije neobično da se javi nakon poroda. Kod muškaraca su najčešći uzroci genetske i hormonalne prirode.

Liječenje alopecije

Gubitak kose itekako može utjecati na samopouzdanje pojedinca. Na žalost, iako nema „čarobnog lijeka“ koji će u trenu izliječiti alopeciju, znajte da postoji nekoliko metoda liječenja kao što su liječenje minoksidilom, finasteridom ili antiandrogenima. Najuspješnija metoda je ipak transplatacije kose FUE metodom.

Transplantacija kose

Riječ je o najsuvremenijem i ujedno najučinkovitijem načinu presađivanja izgubljene kose. Bitno je spomenuti da je minimalno invazivna; dakle, zahvat se obavlja pomoću posebnih igli, a pri tom se ne ostavljaju nikakvi ožiljci niti je potrebno raditi šavove. Princip je takav da se s područja zdrave kose uzimaju folikule dlake te se presađuju na mjesto na kojem je kosa prestala rasti.

S obzirom na to da se radi o minimalno invazivnom procesu, važno je naglasiti da je oporavak izuzetno brz, što bi značilo da nakon tjedan dana nestaju svi vidljivi tragovi transplantacije, a pacijent se može vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.

Da biste znali koji će tretman biti najučinkovitiji u vašem slučaju, obavezno o tome razgovarajte s liječnikom i posavjetujte se s njime.

27. travanj 2024 05:26