StoryEditorOCM
LifestyleNOSITE OBAVEZNO

Kutija kirurških maski dođe do 300 kuna,a nude se i ‘markirane‘ od poliestera. Ne trošite novac, dobre su višekratne platnene. Evo na što treba paziti

Piše Saša Jadrijević-Tomas
14. srpnja 2020. - 12:54

U trgovinama su se građani tijekom ponedjeljka većinom držali obveze nošenja maski. Bilo je i onih koji su ignorirali obvezujuću uputu Nacionalnog stožera civilne zaštite. No, zašto je bitno da svi nosimo maske?

Prema infografici koju su podijelili medicinari iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika maska je najdjelotvornija ako je nose svi, dakle i zaraženi i zdravi.

Ako ste u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom i samo vi nosite kiruršku masku (koja prekriva nos i usta) mogućnost da ćete se zaraziti koronavirusom je oko 70 posto.

Ako pak zaraženi ima masku, vi ste zdravi i nalazite se u bliskom kontaktu, mogućnost za zarazu je pet posto. Ako i zaraženi i zdravi imaju masku, vjerojatnost za zarazu je samo 1,5 posto. Zbog toga je važno da maske nose svi. Pritom je važno držati i fizičku distancu.

Minimalna vjerojatnost zaraze

Dakle, ako cijela populacija u zatvorenim prostorima (gdje nije moguće držati razmak) pravilno nosi maske (pokriva i nos i usta) i redovito pere ruke, vjerojatnost za zarazu je minimalna.

Bitno je napomenuti da je dovoljna i platnena, periva maska, pa otpada argument onih koji govore da bi četveročlana obitelj trebala potrošiti 2000 kuna mjesečno samo za kirurške maske. Kutija od 50 kirurških maski košta između 250 i 300 kuna.

Platnene su oko 15 kuna po komadu, a mogu se koristiti više mjeseci. Najbolje je kupiti barem dvije takve maske po osobi, pa dok se jedna pere drugu koristite.

I HZJZ u svojoj uputi kaže kakve su platnene maske dobre.

– Maske za lice su, u najširem smislu, maske koje se izrađuju od komercijalno dostupnih dvoslojnih pamučnih materijala gušćeg tkanja i nose se u svakodnevnom životu.

Za optimalnu učinkovitost dvoslojnu pamučnu tekstilnu masku za lice, koja ima ulogu tekstilne barijere, treba pravilno nositi (tj. treba čvrsto prijanjati na nos i usta), mijenjati je ako je mokra i ne dirati dok se nosi.

Preporučuje se izrada maski za lice od dvoslojnih pamučnih tekstila gušćeg tkanja – kažu u HZJZ-u, te ipak upozoravaju:

– Najbolja zaštita od potencijalnog prenošenja virusa i dalje je održavanje fizičke udaljenosti od drugih osoba koje potencijalno nose virus. Bez obzira na to, fizička barijera koja nastaje pravilnim nošenjem maske za lice može pružiti određenu zaštitu protiv većih kapljica, u kojima se može nalaziti virus, i spriječiti dodir sluznice usta/nosa s onečišćenim rukama.

Dvoslojni tekstili

Takve maske mogu, kao i drugi tekstilni predmeti, usporiti strujanje izdahnutog zraka ili prijenos respiratornih kapljica. Na taj se način može pridonijeti smanjenju daljnjeg širenja virusa SARS-CoV-2, a u tom su kontekstu za izradu maski za lice prikladniji pamučni dvoslojni tekstili gustog tkanja – kažu u HZJZ-u.

Medicinari upozoravaju da se maska nosi preko usta i nosa, te nije uputno da se, kako to čini dobar dio građana, nos ostavi izvan maske. Preporučljivo je prije stavljanja maske oprati ruke. 

Maske se, napominju u HZJZ-u, moraju koristiti samo u osobne svrhe, dakle ne dijeli ih se. Čak i tijekom nošenja maske za lice potrebno je prema preporuci SZO-a održavati razmak od dva metra između osoba.

Maska treba pokriti usta, nos i dio lica, a na rubu mora što tješnje pristajati kako bi se što je više moguće smanjio protok zraka izvan maske. Maske bi se nakon jednog nošenja trebale u idealnim uvjetima oprati na 95 stupnjeva, a najmanje na 60 i temeljito posušiti.

Ne koristite omekšivač

Postoje i one "markirane" od poliestera koje se ne bi smjele prati na više od 60 stupnjeva te nije preporučljivo koristiti omekšivače ili veće doze deterdženta kao vam ne bi iritiralo dišni sustav. Njih možete potopiti u toplu vodu s malo sapunice, te temeljito isprati i staviti sušiti na sunce.

Zaključak: maske uz higijenu ruku mogu itekako spriječiti širenje korone, međutim moraju ih nositi svi, i zaraženi i zdravi. 

25. travanj 2024 15:27