StoryEditorOCM
LifestyleDodjela nagrada

Koja li će ponijeti titulu 5. ‘Šibenske grandece‘: Jasminka, Magdalena, Ivana, Snježana, Regina, Marijana, Ornela ili Franka?

Piše Katarina Rudan
7. ožujka 2021. - 18:05

Povjerenstvu za izbor "Šibenske grandece", kao i prethodnih godina, nije bilo lako odlučiti koja će od osam kandidatkinja ove godine ponijeti titulu "Šibenske grandece" i time postati prva među jednakima. Sve nominirane za ovo prestižno priznanje zaista pomiču granice te svojim humanim, kreativnim, humanitarnim te profesionalnim radom pridonose kvaliteti života u svojoj zajednici i gradu Šibeniku.

Koja će žena ponijeti titulu 5. "Šibenske grandece" bit će poznato u ponedjeljak, 8. ožujka, na Međunarodni dan žena.

- Na skromnoj svečanosti, koja će se održati u novootvorenom Adria Business Centru u Ražinama u 18 sati, zbog epidemioloških mjera bit će prisutno samo 25 sudionika, ali će biti live streaming na Facebook stranicama portala ŠibenikIN i Šibenik News pa će proglašenje 5. "Šibenske grandece" i ovogodišnje ikone stila moći izravno pratiti svi koji to žele – poručuju organizatori manifestacije iz Udruge "Volim Šibenik".

Podsjetit ćemo tko su kandidatkinje za "Šibensku grandecu". Šibenka Jasminka Antić, koja živi u Vodicama, pionirka je kazališnog amaterizma u Šibeniku. Svojim je glumačkim talentom i radom na "daskama koje život znače" zaslužila postati članicom udruge profesionalnih glumaca. Bavi se pisanjem, posvećena je obitelji, a nesebično pomaže ljudima u nevolji.

Magdalena Šetka je rođena Zagrepčanka, ali je Šibenik odabrala za grad u kojem živi sa svojom obitelji. Zajedno s dvojicom svojih poslovnih partnera u klubu "Azimut" koji je odavno jedan od kreatora šibenske glazbene pa i kulturne scene promovira šibenske umjetnike što je posebno došlo do izražaja u vrijeme koronakrize u kojoj su organizirali niz online kulturnih događanja koja su imala veliku posjećenost pružajući dragocjenu potporu umjetnicima.

Magistra sestrinstva, glavna medicinska sestra u županijskoj Općoj bolnici Šibenik Snježana Jušić, zanimanje medicinske sestre doživljava kao poziv, a ne posao. I kad bi se ponovo rodila, opet bi bila medicinska sestra. U vremenu korone medicinska ponijela je veliki teret i u organizacijskom i svakom drugom smislu, ali kako naglašava, samo zahvaljujući svim drugim kolegicama i kolegama sustav odlično funkcionira.

Učiteljica razredne nastave Ivana Vlaić iz OŠ Jurja Dalmatinca, najmlađa je kandidatkinja za 5. "Šibensku grandecu". Ako se po jutru dan poznaje, sigurno će je učenici pamtiti po prepoznavanju vrijednosti, razvijanju empatije prema drugima i humanitarnim aktivnostima. Zbog toga se i našla u društvu žena kandidatkinja za "Šibensku grandecu". U travnju prošle godine, u suradnji s mentoricom Evom Lovrić Žajom, s učenicima 4. razreda snimila je prigodan spot i pjesmu "Moja domovina", kao znak podrške Šibenčanima i cijeloj Hrvatskoj u borbi protiv koronavirusa. Pred Božić je s djecom pokrenula veliku akciju prikupljanja poklona za božićne pakete namijenjene nezbrinutoj djeci splitskog Doma "Maestral".   Početkom siječnja ove godine, nakon potresa u Banovini, Ivana je sa svojim 1.b razredom snimila dirljivi video podrške obiteljima pogođenim potresom.

Regina Vikario Koštan, s velikom ljubavlju i zadovoljstvom od 2010. godine radi kao asistentica u šibenskoj Udruzi za promicanje inkluzije. Posao je to koji zahtjeva cijelog čovjeka, u ovom slučaju ženu, koja 24 sata provodi s osobama s intelektualnim teškoćama kojima je tuđa pomoć i poduka neophodna kako bi mogli steći što je moguće veću samostalnost i samopouzdanje. Uz to je pasionirana fotografkinja i velika humanitarka.

Prvi put se u pet godina, od kada se bira "Šibenska grandeca", dogodilo da jedna kandidatkinja, Marijana Rajić, predsjednica šibenske udruge "Aurora" koja brine o djeci s tjelesnim invalidima, bude predložena dva puta. Prvi put se u užem izboru našla 2019. godine, a onima koji znaju što sve radi to sigurno nije iznenađenje. Majka je 19-godišnje Nike koja je 100 postotni invalid i sasvim joj je posvećena. Uz to, Marijana već tri godine uspješno vodi udrugu "Aurora" i zajedno s drugim članovima sve što radi je na volonterskoj bazi. Velika je humanitarka u normalnim vremenima, a posebno se angažirala i pokazala dobrim koordinatorom volonterskih aktivnosti za vrijeme lockdowna. Među prvima u Šibeniku reagirala je nakon potresa u Banovini, otvorila vrata Udruge, koji je postao punkt za prikupljanje pomoći za stradalnike.

Ornela Šupe, poduzetnica i humanitarka, šibenskoj javnosti je poznata kao prva žena taksist, a potom i kao vlasnica Servisa za čišćenje "Bubamara" kojeg je otvorila zahvaljujući hrabrosti i poticajima za samozapošljavanje. Danas je uspješna poslova žena, koja s tridesetak svojih zaposlenica, "bubamara" kako ih nazova, posao razvija i u koronakrizi. Velika je humanitarka koja je sa ženama organizirala šivanje maskica, s partnerima je donirala UVC sjetiljek šibenskoj Općoj bolnici i "Cvjetnom domu", a zajedno sa ženama iz Kruga poslovnih žena Splita, Dubrovnika i Šibenika, prikupljala sredstva za kupnju dvije kamp kućice i prukupljala humanitarnu pomoć za obitelji stradale u potresu.

Dizajnerica Franka Baranović već se nekoliko godina ističe po svojim radovima koji su uklopljeni u urbani prostor Šibenika, posebni su i jedinstveni i po njima Šibenik postaje prepoznatljiv. Među ostalim to su namjenske stilističke klupe OK i Maa, multifunkcionalni pultovi nazvani "Mobili" koji su postavljeni na  Maloj loži u Šibeniku u sklopu projekta Recolor. U listopadu prošle godine njezin studio „Idearium“ za taj je projekt dobilo nagradu u kategoriji industrijski/produkt dizajn na Izložbi hrvatskog dizajna 2019 /2020. za proje. Dodajmo da je Franka još 1995. godine, kao studentica dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, pobijedila na natječaju Grada Šibenika za autohtoni,reprezentativni šibenski suvenir "Šibenski botun", koji je 2007. godine proglašen najoriginalnijim hrvatskim suvenirom.

19. travanj 2024 05:58