StoryEditorOCM
LifestyleNajčešće je iznenada

Kod infarkta je bol u prsištu jaka i širi se prema rukama, vratu i leđima; Ugledna kardiologinja ukazuje na ono što se mora odmah poduzeti, evo tko je najugroženiji

Piše Javorka Luetić/SD
27. studenog 2019. - 09:37

Srčani infarkt pripada grupi bolesti koja se naziva akutni koronarni sindrom (AKS). U osnovi je riječ o smanjenoj, nekada i potpuno prekinutoj cirkulaciji u srčanim (koronarnim) krvnim žilama, zbog čega srčani mišić nema dovoljnu prokrvljenost, nema dovoljno kisika, zbog čega nastupa oštećenje (nekroza) srčanog mišića, što ponekad dovodi do smrtnog ishoda.

– Akutni koronarni sindrom dijeli se na infarkt miokarda s podignutom ST spojnicom, sa spuštenom ST spojnicom i nestabilnu anginu pektoris – pojašnjava doc. dr. sc. Duška Glavaš, internistica-kardiologinja i voditeljica Koronarne jedinice u KBC-u Split.

Maligna aritmija

Kod infarkta miokarda bol je jaka, a obično se javi iznenada i dulje traje. Najčešće je lociran iza prsne kosti, no može biti i na drugim mjestima u prsištu, sa širenjem prema rukama, vratu, leđima.

Nažalost, jedan od prvih znakova može biti i maligna aritmija, kada se bolesnici iznenada sruše, gube svijest, te je nužno odmah početi s mjerama oživljavanja, posebno defibrilacije.

Dijabetičari su posebice ugroženi budući da kod njih postoji mogućnost tihe ishemije, a znakovi bolesti mogu biti nespecifični.

Bol u prsima ovakvog tipa treba uvijek ozbiljno shvatiti i javiti se liječniku, bilo obiteljskom ili Hitnoj pomoći iako postoje i druge bolesti koje mogu oponašati srčani infarkt, podsjeća kardiologinja.

Nitroglicerin ako je dostupan

Od samopomoći, najvažnije je odmah nazvati Hitnu službu, a dok ne dođu, dobro je da pacijent ne ostane sam, da miruje, može se uzeti aspirin ili andol (300 mg), pp nitroglicerin (ako je dostupan).

Čim se uspostavi kontakt s Hitnom pomoći i prijemom, odmah se snima EKG i izvade nalazi, od kojih je najbitniji srčani enzim-troponin.

Ako se uoče kliničke promjene u smislu akutnog infakta miokarda, odmah se poziva tim za snimanje krvnih žila – koronarografiju, nakon čega se provodi intervencija, nekad i kardiokirurški zahvat, ako je potrebno.

Težina, pušenje, stres

– Pojedini ljudi i određena stresna zanimanja su posebno ugrožena skupina za razvoj AKS-a – kaže doktorica, a kao primjere navodi da su to osobe koje imaju rizične faktore poput šećerne bolesti, povišenog tlaka, pozitivne obiteljske anamneze, osobe s prekomjernom težinom, pušači, oni koji su izloženi stresovima, primarno negativnima, no i jakim pozitivnim stresovima, zatim osobe koje obavljaju stresne i noćne poslove, koje mijenjanju bioritam, kao što su vatrogasci, liječnici, policija, manadžeri i novinari.

Danas, u vrijeme suvremene tehnologije i komunikacije, očekuje se da sve bude žurno. Nekad je dojam da vijest trebamo imati i prije nego što se dogodila – ističe kardiologinja, a, prema njezinim riječima, svakako je najvažnije zajednički raditi na prevenciji, korigirati rizične faktore na koje možemo utjecati, a to znači pokušati smanjiti stres, a kad se koronarni incident (AKS) dogodi, što prije napraviti intervenciju, jer je pri tome svaka minuta bitna.

Simptomi infarkta su

– dugotrajan i snažan bol u prsima s osjećajem stiskanja

– bol u drugim dijelovima tijela (ramena, ruke, laktovi, leđa, vrat...)

– vrtoglavica

– opća slabost

– ubrzan, nepravilan ili slab puls

– nesvjestica (prati svaki deseti slučaj infarkta)

– ljepljiva koža

– naleti hladnog znoja

– zadihanost u mirovanju

– strah od smrti

04. svibanj 2024 02:22