StoryEditorOCM
LifestyleNije teško

Jednostavni trikovi za savršenu pizzu kod kuće: uz ova tri savjeta zaboravit ćete na krušnu peć

Piše PSD
31. listopada 2017. - 19:28

Mnogima omiljeno jelo, pizza je prava klasika u svijetu gastronomije. Poslužuje se na svakome 'kantunu' i fast food-u, ali servira se i visokim dužnosnicima u najfinijim restoranima. U čemu je tajna ovoga staroga talijanskoga jela, koje je davnih godina nastalo u Napulju, 'sklepano' na brzinu i gotovo slučajno?

Giorgio Sabbatini, svjetski poznati pizza majstor, za Elle je otkrio kako u tri koraka možete i kod kuće ispeći savršenu pizzu, čak i bez krušne peći.

1. Kvalitetni sastojci

Mnogi od nas štede u pripravi pizze računajući kako će se svi sastojci ionako izmiješati, pa kupujemo 'prvo s reda'. Ipak, postoji razlika. Poznati pizza majstor preporuča kvalitetan umak od rajčice, koji će svojom gustoćom pridonijeti konačnome izgledu i ukusu vaše pizze. Onaj jeftiniji često je razvodnjen, a na taj način 'štetite' tijestu. 

Isto tako, preporuča mozzarellu od kravljeg mlijeka i savjetuje da je dodate pred sam kraj pečenja, kako ni ona ne bi 'natopila' vašu pizzu. 

Mješavina kvalitetnoga brašna bila bi idealan odabir, pa pripazite da kupujete ono od cjelovitoga zrna, obogaćeno vitaminima B1, B3 i B5, kao i mineralima.



2. Savršeno tijesto

Kako bi korica na pizzi bila što bolja, Sabbatini preporuča da tijesto napravite dan prije pečenja, te ga ostavite u frižideru preko noći. Idealna temperatura su 4 stupnja, a prije pečenja potrebno je da odstoji vani tri sata.

3. Važnost 'predpečenja'

Mnogi zaboravljaju i na važnost tzv. 'predpečenja' tijesta. Nakon što razvučete tijesto, pustite ga da se samo ispeče 4 minute na 250 stupnjeva, a tek onda na njega posložite dodatke.

Vratite pizzu u pećnicu i pecite je dok ne bude gotova, a na samome kraju premjestite ju visoko kako bi se zapekao sir na vrhu.

17. travanj 2024 18:08