StoryEditorOCM
LifestyleANa ŠIMIĆ

‘Izišla sam kao pobjednica s rakom dojke i sada pomažem ženama koje vode istu bitku‘

Piše Ana Petrić
9. veljače 2023. - 08:15
Ana Šimić, voditeljica je Narodnog i znanstvenog odjela u šibenskoj Gradskoj knjižnici ‘Juraj Šižgorić‘Nikša Stipaničev/Cropix

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Titula ‘’Šibenske grandece’’ kao i posljednjih šest, i ove će se godine dodijeliti uoči Međunarodnog dana žena pod organizacijskom palicom Udruge ‘’Volim Šibenik’’ u suradnji s Muzejom grada Šibenika. Kandidatkinje u izboru iz područja su kulture i glazbe, turizma, prosvjete, civilnog društva, dramskog amaterizma, a koje nesebičnim radom pridonose podizanju kvalitete života u lokalnoj zajednici. Točnije, žene su to koje pomiču granice i koje svojim profesionalnim, amaterskim ili volonterskim radom promoviraju Šibenik i njegove vrijednosti, a javnosti najčešće nisu dovoljno predstavljene i poznate.

Šibenčanka Ana Šimić viša je knjižničarka, voditeljica Narodnog i znanstvenog odjela u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić”, višegodišnja volonterka Udruge ‘’Franak’’ i aktivistica te prva kandidatkinja koju predstavljamo u izboru za ovogodišnju sedmu ‘’Šibensku grandecu’’.

Upala kao zamjena

- U knjižnici sam se zaposlila 1997. godine kao mlada djevojka od 20 godina i to kao zamjena. Iste sam godine upisala izvanredni studij Kulture i turizma na Sveučilištu u Zadru i kako nas je u knjižnici bilo samo 12 zaposlenih, pojavila se potreba za zapošljavanjem novih ljudi jer se u to vrijeme već pričalo o preseljenju Knjižnice iz neadekvatnog prostora u plavom neboderu u središte grada. Tako sam od zamjene ostala trajno zaposlena u knjižnici te sam paralelno s tim i studirala. U međuvremenu sam stekla zvanje diplomiranog komunikologa nakon čega sam upisala dopunski studij knjižničarstva također na Filozofskom fakultetu u Zadru. Prije šest godina sam, na temelju svojih radova i aktivnosti u knjižničarskoj struci, stekla zvanje višeg knjižničara, a zadnjih 15-ak godina sam voditeljica Narodnog odjela ovdje u našoj knjižnici - započinje svoju priču naša sugovornica.

S obvezama na radnom mjestu i fakultetu tada se itekako dobro nosila jer, kako i sama kaže, ‘’tip je koji nikada nema mira’’ što dokazuju brojne aktivnosti kojima se bavi u slobodno vrijeme.

- Naša hemeroteka, odnosno prostor ovdje u knjižnici gdje se drže stare novine kao studentici mi je bila otkriće te sam se već na drugoj ili trećoj godini studija sa svojim mentorom dogovorila da bih mogla pisati diplomski rad na temu ‘’Povijesti šibenskog novinstva’’ tako da mi je od početka jedno guralo drugo. Posao je gurao studij, studij posao da dođem sa srednje stručne spreme na visoku i to mi je sve zajedno bio motiv da guram naprijed. I više se ne mogu zamisliti da radim bilo što drugo - kroz osmijeh će Ana.

Kobna odluka

Uz to što predano i srčano obavlja svoj posao, Ana je dugogodišnja aktivna volonterka u Udruzi ‘’Franak’’ u koju se učlanila 2013. godine nakon što je na vlastitoj koži osjetila disfunkcionalnost sustava.

image

Ana Šimić: ‘U knjižnici sam se zaposlila 1997. godine‘

Nikša Stipaničev/Cropix

- Suprug i ja smo nakon sedmogodišnjeg života kao podstanari, 2007. godine odlučili kupiti nekretninu, radilo se o stanu od 54 kvadrata, dakle ništa veliko i s obzirom na to da nismo bili kreditno sposobni za podići kredit u eurima, kako nam je tada rekao bankar, podigli smo ga u švicarskim francima, a to je tada bilo jako popularno. To je očito bio proizvod koji su bankari osmislili i plasirali na tržište, a na isti smo način kupili i auto dvije godine prije toga.

Nismo te odluke puno preispitivali, nekako smo vjerovali u sustav, barem u to vrijeme, tako da je sve bilo lijepo u početku, a s vremenom su banke počele nezakonito i jednostrano podizati kamatu, a valuta se potpuno otela kontroli. HNB je branio tečaj kune prema euru, ali ne i prema drugim valutama, nakon čega se dogodilo to da je korisnicima kredita u francima rata porasla za 50, 60 pa čak i 100 posto. Suprug i ja smo tada postali svjesni da se moramo boriti sami za sebe i da drugi put ne postoji te da skupa s drugim oštećenim ljudima moramo činiti jednu kritičnu masu koja će raditi pritisak na vlast kako bi ona građanima ponudila neku slamku spasa - ističe Ana Šimić.

Biti volonter na duge staze, dodaje, jako je iscrpljujuće, puno se vremena ulaže u borbu i stupanje u kontakt s drugim ljudima koji su oštećeni, a osim u Udruzi ‘’Franak’’, aktivno djeluje i nesebično volontira u Ligi protiv raka Šibensko - kninske županije u koju se učlanila nakon što je kao pobjednica izišla iz bitke protiv raka dojke. Podizanje razine svijesti građana o bolesti i njenoj prevenciji smatra jako bitnom jer, kako kaže, svi mislimo da se nama to ne može dogoditi, a nažalost može. I dogodi se.

- Prije pet godina mi je dijagnosticiran rak dojke u ranoj fazi i smatram da sam zbog toga imala puno sreće, pa sam razmišljala da bi bilo dobro da na društvenim mrežama podijelim svoju priču, svoje neke korake u liječenju ili neke obljetnice koje su meni osobno važne. Nekako sam željela te svoje pozitivne primjere, koliko god vam je ponekad teško ogoliti se, prenijeti i podijeliti s drugim ženama koje vode istu bitku. Posljednjih godinu i pol dana sam i članica Lions kluba ‘’LUCA’’ koji je dio svjetske organizacije Lions Club International, a koji se kroz organizaciju različitih akcija i događanja bavi humanitarnim radom. U Lions klub sam se učlanila preko kolege iz Udruge ‘’Franak’’ jer sam i kroz ‘’LUCE’’ htjela pomagati, volontirati i aktivno djelovati u podizanju razine svijesti građana o raku i njegovoj prevenciji. Sve mi je u životu nekako povezano - kazuje nam aktivistica i volonterka.

Građanske teme

Aktivno je djelovala i u političkoj stranci ‘’SNAGA’’, osnovanoj u suradnji s kolegama iz Udruge ‘’Franak’’, a koja im je bila put prema Hrvatskom saboru kako bi Udruga mogla sudjelovati u donošenju zakona, njihovoj izmjeni i donošenju amandmana. Kroz stranku su u Saboru ukazivali na nezakonite radnje vlasti i bavili se građanskim temama, progovarajući i o lošem Zakonu o zaštiti prava pacijenata. Ana Šimić je prošla i postupak medicinske potpomognute oplodnje zbog čega je zagovarala da se ženama koje su u istom postupku, kao jedan od standardnih pregleda u procesu, pruži i pregled dojki.

image

Ana Šimić

Nikša Stipaničev/Cropix

Zaključno, tko ju je nominirao kao kandidatkinju za titulu ovogodišnje ‘’Šibenske grandece’’ ne zna, ali naglašava kako joj je čast i zadovoljstvo biti među ženama kojima se i sama divi i koje inspiriraju.

- Zahvaljujem svima koji misle da zaslužujem biti među ženama koje su nominirane za ovu titulu. Zaista mi je čast s obzirom na to da znam koje su žene prethodnih godina bile nominirane i koje su i ponijele titulu te mislim da je to jedna lijepa priča za sve aktivne žene u našem gradu - zaključuje ova svestrana i snažna žena.

26. travanj 2024 12:27