StoryEditorOCM
LifestylePRAVI HOROR

Istraživanja otkrila: u e-cigaretama se nalaze vrlo opasne tvari, one uopće ne bi smjele biti na tržištu

Piše Šibenski.hr
23. svibnja 2023. - 11:21

Znanstvenici su skupili iskorištene e-cigarete pronađene na fakultetu Baxter u Kidderminsteru i testirali ih u laboratoriju. Ustanovljeno je da one sadrže visoke razine olova, nikla i kroma, piše N1.

Rezultati su pokazali oni koji ih koriste udišu dvostruko veće količine olova od preporučene na dnevnoj bazi i čak devet puta veće količine nikla.

Neke e-cigarete sadržavale su i štetne kemikalije poput onih koje se nalaze u dimu cigareta.

Izloženost olovu kod djece može utjecati na razvoj centralnog živčanog sustava i mozga, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Laboratorij Inter Scientific u Liverpoolu, koji surađuje s proizvođačima e-cigareta kako bi osigurao ispunjavanje regulatornih pravila, analizirao je 18 e-cigareta. Većina je bila ilegalna i nije prošla nikakvu vrstu testova prije nego što je prodana u Engleskoj.

“U 15 godina testiranja nikada nisam vidio olovo u e-cigaretama. Ništa od toga ne bi trebalo biti na tržištu – krše sva pravila o dopuštenim količinama metala. Ovu su najgori rezultati koje sam ikada vidio", rekao je suosnivač laboratorija David Lawson.

U e-cigaretama koje izgledaju poput fluorescentnih markera, otkrivene su sljedeće količine metala:

olovo – 12 mikrograma po gramu, 2,4 puta više od propisane sigurne razine izloženosti

nikal – 9,6 puta više od sigurnih razina

krom – 6,6 puta više od sigurnih razina

Smatralo se i da metali potječu iz grijaćeg segmenta, ali testovi su pokazali da ih ima u samoj e-tekućini. Otkriveno je da ona sadrži i spojeve koji se nazivaju karbonili, koji se razgrađuju kada se tekućina zagrije na kemikalije kao što su formaldehid i acetaldehid, koji se također nalaze u dimu cigareta - na razini 10 puta većoj od one u legalnim e-cigaretama.

Proizvođači moraju paziti na propise o sastojcima, pakiranju i promociji, a sve e-cigarete i tekućine moraju biti registrirane pri Regulatornoj agenciji za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA). Ipak, agencija nije dužna provjeravati tvrdnje iz papirologije i nema ovlasti istraživati neregistrirane proizvode.

Ravnatelj fakulteta Mat Carpenter bio je užasnut otkrićima. Instalirao je senzore u školskim zahodima kako bi pokušao smanjiti pušenje.

“To je već dugo dio kulture mladih i zaostajemo u pokušaju kontrole ponašanja djece oko toga”, rekao je Carpenter.

Profesor epidemiologije Sveučilišta u Nottinghamu John Britton rekao je da udisanje metala može biti opasno:

“Olovo je neurotoksin i usporava razvoj mozga, krom i nikal su alergeni, a čestice metala općenito u krvotoku mogu izazvati zgrušavanje krvi i mogu povećati rizik od razvoja kardiovaskularne bolesti. Karbonili su blago kancerogeni i stoga će dugotrajnom upotrebom povećati rizik od raka, ali u legalnim proizvodima razine svih ovih tvari su iznimno niske pa je životni rizik za pojedinca iznimno mali.”

23. travanj 2024 19:40