StoryEditorOCM
Lifestylepet top ideja

Iskoristite sezonu tikve! Jeste li znali što se sve s njom može napraviti? Imamo pet super recepata

Piše PSD.
8. studenog 2023. - 19:45

Dok traje sezona tikve, nemoguće je izbjeći spomen čuvene američke pite poznate jednostavno kao pumpkin pie. Za mnoge je taj kolač prvo što im padne napamet kad pomisle na tikvu. Mnogi drugi, pak, čim čuju riječi tikva i pita, imaju asocijaciju na  nešto nalik zeljanici, ali s tikvom, jer za njih je tikva namirnica koja se koristi isključivo u slanim receptima. Počnete li ih uvjeravati da je tikva i više nego dobra kao sastojak za kolače, mogli bi vam uputiti krajnje sumnjičav, možda čak i pomalo prezriv pogled.

Ako ste i vi među gore spomenutima, bilo da se prepoznajete u prvoj ili u drugoj kategoriji, nudimo vam nekoliko recepata koji će vam zorno prikazati što se sve može s tikvom u slatkoj varijanti. Možda vas čak motiviraju da se okušate isprobati ih u praksi ili pak da smislite vlastiti slatki recept s tikvom, nešto baš po vašem guštu. 

image

Američki pumpkin pie nipošto nije jedina slastica s ovim sastojkom!

Shutterstock

Motivirati bi vas mogla i ova činjenica: tikva ne samo da je zdrava i korisna namirnica koja je sasvim lijepo iskoristiva u mnoštvu slatkih recepata nego je sjajan dodatak svim receptima s dizanim tijestom jer mu daje sočnost, s obzirom na to da sjajno čuva vlagu.

Nadalje, tikva je sjajna zamjena za mnoge namirnice koje obično koristimo u kolačima, a za neke su osobe problematične: smetaju li vam jaja ili maslac, izbacite ih iz recepta pa umjesto njih koristite istu količinu pirea od tikve. Što se pirea od tikve tiče, ako ćete ga koristiti u kolačima, uvijek ga je bolje napraviti od pečene tikve, u protivnom pire (od kuhane tikve) treba kratko prokuhati kako bi ispario višak vlage.  

image
Shutterstock

Sočni browniesi s tikvom

Sastojci:

200 g čokolade
200 g šećera
100 g maslaca
100 g krem sira
70 g brašna
50 g kakaa
4 jaja
1 tikva
1 vanilin šećer
1/2 žličice cimeta
1/4 žličice đumbira u prahu
1/8 žličice muškatnog oraščića
1/8 žličice klinčića u prahu

Priprema:

Operite, prepolovite i očistite tikvu od sjemenki pa je ispecite u pećnici. Kad je pečena i mekana, usitnite je u pire. Odmjerite 100 g koji će vam trebati za ovaj recept, ostatak spremite za neko drugo jelo.

Pomiješajte 60 g brašna i kakao. Otopite čokoladu s maslacom na pari, dodajte im 180 g šećera i vanilin šećer te dobro miješajte dok se šećer ne otopi.  Pustite da se malo ohladi pa uz miješanje dodajte tri jaja jedno po jedno, a na kraju umiješajte brašno s kakaom

Za smjesu od tikve pomiješajte 100 g pirea od tikve, preostalo jaje, ostatak šećera, krem sir i začine. 

U posudu za pečenje ulijte pola smjese s čokoladom, zatim po tome uz pomoć žlice rasporedite smjesu s tikvom i na vrh stavite ostatak smjese s čokoladom. Kuhinjskom špatulom ili nožem lagano prošarajte kroz tijesto kako bi se slojevi lagano promiješali što će dati efekt mramornog kolača.

Pecite na 180 stupnjeva Celzija 30-40 minuta, ostavite da se potpuno ohladi pa narežite na kocke.

image
Shutterstock

Fritule od tikve

Sastojci:

500 g brašna
30 g šećera
30 ml rakije
30 ml jogurta
3 jaja
1 tikva
1 prašak za pecivo
cimet i đumbir u prahu
šećer u prahu

Priprema:

Operite, prepolovite i očistite tikvu od sjemenki pa je ispecite u pećnici. Kad je pečena i mekana, usitnite je u pire. Odmjerite 500 g koji će vam trebati za ovaj recept, ostatak spremite za neko drugo jelo.

Istucite jaja pa im dodajte jogurt, rakiju, ohlađeni pire od tikve, brašno, prašak za pecivo i začine. Sve dobro izmiješajte, a ako je tijesto previše rijetko dodajte još malo brašna, dok ćete mu, ako je previše gusto, dodati još malo jogurta.

Dobro zagrijte ulje pa pržite fritule i vadite ih na upijajući papir pa ih uvaljajte u šećer u prahu. 

image
Shutterstock

Cheesecake od tikve

Sastojci:

1 kg krem sira
200 g keksa
120 g šećera
120 g smeđeg šećera
120 g kiselog vrhnja
50 g čokolade
50 g maslaca
4 jaja
1 tikva 
1 1/2 žlice kukuruznog škroba
1 žličica cimeta
1/2 žličice đumbira u prahu
1/4 žličice muškatnog oraščića
1/4 žličice kardamoma u prahu

Priprema:

Operite, prepolovite i očistite tikvu od sjemenki pa je ispecite u pećnici. Kad je pečena i mekana, usitnite je u pire. Odmjerite 450 g koji će vam trebati za ovaj recept, ostatak spremite za neko drugo jelo.

Omotajte dno kalupa za tortu dvostrukim slojem aluminijske folije. Kekse usitnite, a čokoladu i maslac otopite na pari pa ih dodajte keksima, dobro promiješajte i utisnite ih u kalup.

Za nadjev miksajte krem ​​sir i obje vrste šećera dok se ne sjedine i postanu pjenasti. Uz miksanje na manjoj brzini dodajte jedno po jedno jaje, a nakon toga 450 g pirea od tikve, kiselo vrhnje, škrob, cimet, đumbir, muškatni oraščić i kardamom. Smjesu izlijte na podlogu od keksa, a kalup stavite u veću posudu pa nalijte vruće vode koliko je potrebno da dosegne 2/3 visine smjese za tortu.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva sat vremena do sat i 15 minuta. Gotovo je kad je površina čvrsta uz rubove, ali je u sredini još malo mekana. Isključite pećnicu, samo malo odškrinite vrata pećnice i ostavite tortu da odstoji u pećnici još 1 sat pa ga izvadite i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu te je potom spremite u hladnjak na nekoliko sati.

image
Shutterstock

Palačinke od tikve

Sastojci:

240 g brašna
50 g smeđeg šećera
240 ml mlijeka
180 ml vode
2 jaja
1 tikva
1 vanilin šećer
2 žlice otopljenog maslaca
1 žličica cimeta
1/4 žličice muškatnog oraščića
1/4 žličice klinčića u prahu
1/4 žličice đumbira u prahu
prstohvat soli

Priprema:

Operite, prepolovite i očistite tikvu od sjemenki pa je ispecite u pećnici. Kad je pečena i mekana, usitnite je u pire. Odmjerite 170 g koji će vam trebati za ovaj recept, ostatak spremite za neko drugo jelo.

zmiješajte jaja dodajte im pire od bundeve, mlijeko, vodu i otopljeni maslac te miješajte dok se ne ujednači. Dodajte ostale sastojke i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Ako je previe rijerko dodajte još malo brašna, u suprotnom slučaju dodajte malo vode.

Pecite palačinke kao i inače, a za nadjev koristite krem sir kojem ste dodali kiselo vrhnje, med ili šećer u prahu te malo cimeta i đumbira u prahu ili pak kuhanim jabukama začinjenima šećerom i cimetom.

image
Shutterstock

Kuglof od tikve i čokolade

Sastojci:

200 g brašna
200 g šećera
165 g maslaca
100 g čokolade
2 jaja
1 tikva
1 prašak za pecivo
1 1/2 žličica cimeta
1/4 žličice đumbira u prahu
1/8 žličice klinčića u prahu
malo soli

Priprema:

Operite, prepolovite i očistite tikvu od sjemenki pa je ispecite u pećnici. Kad je pečena i mekana, usitnite je u pire. Odmjerite 250 g koji će vam trebati za ovaj recept, ostatak spremite za neko drugo jelo.

Prosijte brašno, začine, prašak za pecivo i sol. Odvojeno miksajte šećer i maslac, kad smjesa postane pahuljasta dodajte joj jedno po jedno jaje, a zatim pire od tikve te potom mješavinu s brašnom. Na kraju dodajte čokoladu narezanu na male kockice i promiješajte žlicom.

Tijesto prebacite u kalup za kuglof premazan maslacem ili uljem te posut brašnom. Pecite 30 do 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.

Ohlađeni kuglof izvadite iz kalupa pa ga pospite šećerom u prahu pomiješanim s malo cimeta ili ukrasite na neki drugi način.

07. svibanj 2024 11:35