StoryEditorOCM
Lifestyleprijeti ljeti

I blaga dehidracija može imati značajan utjecaj na funkcioniranje organizma, prepoznajte simptome na vrijeme

Piše Javorka Luetić
27. srpnja 2020. - 21:21

Ljeti ne bismo trebali zanemariti dovoljan unos tekućine, pri čemu osobitu pažnju treba posvetiti djeci i starijim osobama.

Dehidracija je ljeti vrlo velika opasnost za naše tijelo, a dovoljan unos tekućine ključan je za održavanje pravilne ravnoteže svih tjelesnih funkcija. Ne zaboravimo da je čak dvije trećine organizma odrasle osobe sastavljeno od vode, pa čak i blaga dehidracija može značajno smanjiti tjelesne i mentalne sposobnosti.

Liječnici odraslim osobama savjetuju da dnevno konzumiraju prosječno dvije do dvije i pol litre vode ili nezaslađenih napitaka. Djeca bi također trebala konzumirati dovoljno tekućine, a roditelji trebaju stalno voditi računa o tome.

Ne smijemo zaboraviti da starije osobe često nisu u stanju regulirati tjelesnu temperaturu, kao ni mlađi, i često ne osjećaju žeđ, pa piju premalo i time je kod njih rizik od dehidracije znatno veći. S druge strane, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnom bubrežnom bolešću moraju biti oprezni da ne uzimaju previše tekućine, zbog čega se moraju konzultirati s liječnikom. Kod zdrave odrasle osobe dehidracija može rezultirati glavoboljom, umorom i zatvorom, a kod osoba koje imaju zdravstvenih problema, djece i starijih osoba posljedice mogu biti još ozbiljnije.

Zato je hidratacija nužna.

Znakovi koji upozoravaju

Znakovi koji upućuju na nedostatak vode u tijelu: obično izostaje osjet žeđi i smanjena je količina izlučenog urina, koji je koncentriraniji i tamniji. Ljudi su također razdražljiviji, imaju glavobolju i suha usta. Važno je ograničiti tjelesnu aktivnost na jutarnje ili večernje sate, kad su temperature niže.

U slučaju dehidracije tipična je vrtoglavica, koja je izraženija ako naglo ustanete. Kod umjerene do jake dehidracije prekida se izlučivanje mokraće, javljaju se mišićni grčevi, ubrzavaju se otkucaji srca i brzina disanja.

Tjelesna temperatura može porasti zbog izostanka znojenja. U ovom stanju osoba ima upale oči i smanjenu elastičnost kože, koja izgleda isušeno. Kod vrlo jake dehidracije može doći do delirija, gubitka svijesti, što može biti opasno za život. U slučaju ovih znakova potrebna je hitna medicinska pomoć.

U slučaju blage dehidracije najučinkovitija je nadoknada vode pijenjem tekućine i sprječavanje daljnjeg gubitka vode.

U teškim slučajevima potrebna je rehidracija otopinom za oralnu rehidraciju koja je dostupna u ljekarnama.

Time se nadoknađuju izgubljeni elektroliti. Ako je potrebno bolničko liječenje, tekućina se nadoknađuje intravenskom infuzijom i, prema rezultatima krvnih pretraga, elektrolitima ako je potrebno.

 

18. travanj 2024 16:41