StoryEditorOCM
LifestyleZamke svuda

Hrane koja je zdrava, osim što uopće nije: ovih 7 namirnica svi konzumiramo na dnevnoj bazi, ali koliko su dobre za naše zdravlje?

Piše J. V.
3. studenog 2018. - 14:03

Hranu svjesno ili podsvjesno dijelimo na onu "zdravu" i onu "nezdravu". Onu koja "deblja" i "ne deblja", jer tako smo nešto davno pročitali pa se toga i držimo.

No jedina stvar koje bismo se trebali držati kada je u pitanju kupovanje namirnica je - čitanje deklaracije na kutiji. Količina kalorija i sastav najbolje će nam opisati o čemu se radi i spriječiti nas da kupimo umjetnu tvorevinu punu bojila i dodataka.

No pripazite, zamke su na sve strane. Ako ste mislili da ste dobro učinili svome tijelu ako ste doručkovali žitarice i kao međuobrok pojeli jogurt, a večer ćete zaokružiti kokicama, možda ste se prevarili, piše CNN.

Ove su namirnice potajno i potencijalno "nezdrave":

1. Maslac od kikirikija

Maslac od kikirikija vratio se na velika vrata. Bogat je proteinima pa je nezaobilazna namirnica svima koji se bave tjelovježbom i pokušavaju izgraditi mišiće, no nije svaki poželjan. Većina onih koje možete naći u supermarketima puna je šećera, tražite onaj od "čistog" kikirikija i malo ulja ili ga pokušajte napraviti kod kuće s ista dva sastojka.

2. Salate

Nekako je uvriježeno mišljenje da su sve vrste salati ujedno i zdrave. Nije važno što je sve u zdjeli ispred vas, ako se na meniju vodi pod "salata", možete jesti bez grižnje savijesti, a posvjesno očekujete i da ćete iz restorana izaći koju kilicu mršaviji i malo zdraviji.

No nije tako, ni blizu. Ako ste naručili salatu dobro provjerite od čega se ona sastoji. Izaberete li onu s prženom slaninom, pohanom piletinom, hrpom sira ili dressinga, mogli ste tako slobodno pojesti i hamburger.

3. Energetske pločice

Iako su ponekad odlične za brzi snack, energetske pločice znaju kriti hrpu šećera. One s čokoladnim pokrovom, hrskavim žitaricama ili kikirikijem vjerojatno imaju više kalorija od jedne mliječne čokolade od 500g.

4. Jogurt

Stručnjaci i nutricionisti godinama ponavljaju jedno te isto, ali zabluda u vezi jogurta još uvijek važi. Čitajte sastojke, proučite što jedete. Ukoliko ste odabrali "low fat" jogurt, ali s voćem, to znači da ćete vjerojatno pojesti čajnu žličicu šećera s malo umjetnih bojila. Nije svaki jogurt "zdrav". Birajte kefir, grčki ili islandski jogurt s mnogo proteina.

5. Kokice

Ukratko, one koje napravite kod kuće, bez ikakvih dodataka i pretjerane soli - zdrave. One koje kupite u kinu - ne baš. Krcate su starim uljem i masnoćama, uz to i presoljene.

6. Žitarice

Proučite malo koliko kalorija imaju "pahuljice" koje ste kupili, uz to i koliko umjetnih sastojaka je u kutiji. Držite se radije običnih zobenih pahuljica koje možete zasladiti s malo meda i kakaa.

7. Sir

Mekši sirevi imaju manje kalorija, dok su oni tvrdi njima - krcati. Niste ni svjesni koliko ste unijeli sa samo kriškom tvrdoga sira, dok onoga posnoga možete pojesti čitavu "dozu". Nije stvar samo u kalorijama; tvrdi sirevi često su puni bojila i pojačivača okusa te nepotrebnih masti. Pokušajte kupovati domaći sir i ograničite njegov unos.

02. svibanj 2024 04:52