StoryEditor
LifestyleObjavljena i na hrvatskom

‘Harry Potter kuharica‘ donsi slane i slatke čarolije, a recepati će čitatelje već po nazivima podsjetiti na omiljene likove i priču

Piše Šibenski.hr
13. studenog 2021. - 14:37

Uz 20. obljetnicu premijere prvog filma o Harryju Potteru u izdanju Lumena na hrvatskom je objavljena prva "Službena Harry Potter kuharica - Slane i slatke čarolije", s više od četrdeset recepata nadahnutih popularnim serijalom, donosi Slobodna Dalamcija.

Još od prvog izdanja knjige "Harry Potter i Kamen mudraca" J.K. Rowling iz 1997. ne prestaje zanimanje za priču o dječaku kojemu sudbina nije bila naklonjena, no sam se pobrinuo da ju promijeni.

Zarada od cijelog književnog i filmskog serijala, kao i od proizvoda vezanih uz Harryja Pottera, mjeri se u milijardama, a kontinuirana 'pottermania' opstaje zavaljujući velikoj bazi obožavatelja, sad već nekoliko generacija koji u toj bezvremenskoj priči o borbi dobra protiv zla pronalaze podršku za razna razdoblja u svojim životima.

Upravo objavljena kuharica, bestseller New York Timesa, donosi recepte koji su nastali nadahnuti pričom, a dio njih su ono što se za velikim stolom tijekom obroka u Velikoj dvorani Škole vještičarenja i čarobnjaštva Hogwarts magično pojavljivalo pred učenicima.

Podjednak je broj slanih i slatkih recepata koji će čitatelje već po nazivima podsjetiti na omiljene likove i priču.

Tu su pogače posvećene Harryjevu ožiljku u obliku munje - podsjetniku na susret s Voldemortom, štapići kao iz Ollivanderova dućana, "ružni" kruščić Mimbulus Mimbletonia, Slytherinova zmija od kiselog tijesta - zubato čudovište bazilisk i najbrža metla na svijetu Nimbus 2000.

Uvršteni su i recepti za Harryjevu omiljenu pileću pitu kao i jorkširske poslastice, krafne iz Medičarnice, Lunine duhočale kojima se mogu vidjeti umolaže, fascinantan dvorac Hogwarts, Hermionina torbica s perlama, Hagridovi kolačići, tvrdi, ali ipak manje kameni i lomljivi nego u knjizi, te replika Harryjeve prve rođendanske torte u životu "Happee Birthdae Harry" koju mu je ispekao Hagrid, ali potom i slučajno sjeo na nju.

S obzirom na to da su mnogi čitajući romane i gledajući filmove zamišljali kakav okus imaju delicije koje su jeli Harry, Hermiona i Ron, urednica Miroslava Vučić kaže da je to već dugo najiščekivanija knjiga, a i prvo je svjetsko izdanje službene Harry Potter kuharice.

Po njezinim riječima, svatko može probati napraviti nešto iz kuharice jer se sastojci za svaki recept mogu kupiti u našim trgovinama, predočeni su jasni koraci pripreme, a postoje i veganske, vegetarijanske i bezglutenske varijante jela.

 

Vjeruje da kuharicu prema ovim receptima mogu koristiti i sami početnici, treba samo obratiti pažnju na broj munja u receptu - jedna je za jednostavnija jela koje uz pomoć nekoga mogu pripremiti i desetogodišnjaci, a ako ih je pet riječ je o jelima koja jesu zahtjevnija, ali ih je moguće napraviti.

Knjiga, koju je preveo Marko Maras, uz recepte donosi i "čarobne detalje" i citate kao podsjetnike na neke momente iz filmova, ali i manje poznate zanimljivosti o onome što se događalo 'iza kulisa' snimanja.

Mnoga od jela iz kuharice su, u izvedbi nekoliko zagrebačkih slastičara, imali priliku kušati posjetitelji promocije u Hrvatskom državnom arhivu, koji je za tu prigodu bio uređen poput Hogwartsa, za što se uz tim Lumena pobrinuo Mario Miše, svestrani umjetnik i dizajner s londonskom adresom, ali i veliki obožavatelj Harryja Pottera.

Autorica je Joanna Farrow koja je dosad objavila niz kuharica, a radi i kao stilistica hrane za nekoliko časopisa, kuharice i reklamne fotografije.

19. siječanj 2022 00:25