StoryEditor
Lifestylemiris mesa i kapulice

Gdje se u Šibeniku i okolici jede najbolja janjetina? Izdvojili smo neka kultna mjesta koja ne smijete zaobići

Piše Dobra hrana
10. svibnja 2022. - 14:51

Postoji neka romantičarska simbolika kad je janjetina u pitanju. Kad netko kaže da vas vodi na janjetinu, kao da se osjetite posebno počašćeno, kao da obrok koji će uslijediti sa sobom nosi neku svečanu prtljagu koju baš nikad ne odbijate. Zato se spremno ukrcavate u vlak okusa koji baš uvijek miriše na hrskavu janjeću kožicu, mladu kapulicu i domaću pomu. Jedemo ju kad se netko ženi, kad je "pokrivanje" krova kuće pri kraju, kad najstarije dijete u obitelji maturira, kad najmlađe kupi stan, kad se vraćamo s odmora...

Skretanje s ceste na janjetinu je svojevrstan ljetni ritual koji će malo koji Hrvat zaobići, a moramo priznati da se nama prilično sviđa. Ovog puta smo odlučili istaknuti mjesta gdje vrijedi pojesti dobru janjetinu u Šibeniku i okolici.

Konoba Vinko, Konjevrate

S ceste se ozbiljno skreće kad je u pitanju ova konoba. Ovdje pripremaju različita mesa na različite načine, a osim pečenja i skradinskog rižota nude i janjeća jetrica na venecijanski i janjeće tripice odnosno fileke. Iako je konoba danas najpoznatija po pečenom odojku, ne može joj se negirati dobro poznavanje tehnika pripreme janjećih iznutrica i tripica.

Gostionica Boraja

Još od vremena kada nije bila izgrađena Jadranska magistrala, a autobusi su između Zadra i Splita vozili samo preko Boraje. Šoferi su redovito stajali na Boraji na tanjur janjeće juhe i dobar komad mesa. Ovdje se naručuje janjetina s ražnja, a služe ju s, na krupno narezanim fetama, domaće pome i kapule.

Odmorište Krka

Ovo je jedno od atraktivnijih odmorišta na autocesti gdje se između ostalog i dosta dobro jede u većini slučajeva. Omeđeno stijenama lijeve obale Krke, pogled s odmorišta puca na rijeku Krku, Prokljansko jezero i Skradin. Zanimljivo je kako se svakodnevno pripremaju janjetina s ražnja, dok ispod peke pripremaju razne namirnice poput tuke, pivca, liganja, janjetine, teletine i kruha ispod peke.

image
Cropix

Restoran Vicko, Donje Polje

Poznati restoran "Torcida" u Donjem Polju kod Šibenika promijenio je ime! Više ne nosi me splitske navijačke skupine već se zove restoran "Vicko". Osim navedenih, ljubitelji pečene janjetine hvale i šibensku adresu u Donjem polju – Restoran Torcidu. Osim janjetine na ražnju, ovdje možete pojesti i onu ispod peke, kao i kruh koji spremaju tako te hobotnicu.

Restoran Kod Pere, Radučić

Ovo je legendarno mjesto i tko god se našao u blizini Radučića, zasigurno je svratio kod Pere na malo pečenog. Posluje od 2003. godine, a janjci su iz okolice Bukovice i Oklaja. Vlasnik Pere Škorić u svom lokalu je "od jutra do mraka", a vrte se janjci, odojci pa i ćevapi.

Restoran Marin, Tisno

Restoran Marin u obiteljskoj tradiciji već 10 godina nudi dalmatinsku autohtonu kuhinju. Jedno od svojih izdvojenih jela te po kojima je poznat su svakako jela sa ražnja kao što su janjetina i odojak s ražnja, ali uz njih se služe raznorazne tjestenine, jela s roštilja, riblje delicije te mnoga druga jela.

image
Cropix
22. lipanj 2022 13:38