StoryEditorOCM
LifestyleTuna Fever Rogoznica

‘Fishing Adventure‘ pobjednici drugog dana, kapetan prvoplasirane posade na brodu ima tri vrhunska sportaša: Prva nam je udarila već u 9:04!

Piše Sandra Barčot
14. kolovoza 2021. - 10:11

Nikad uzbudljivi big game ribolov od ovog post-pandemijskog!

Riba grize li grize, a natjecatelji 6. Međunarodnog “Tuna Fever Rogoznica 2021.”, koji se održava u organizaciji splitskog kluba “Big Game Croatia” i Marine Frapa, nikad zadovoljniji. Naravno one posade među njih 17, koje su imale ribu na štapu...

Jer drugi dan od tri ribolovna dana, i to petak 13., nikad nije bio uspješniji što se tiče ribolova u rogozničkom akvatoriju – čak 66 puta riba je bila na udici. Pa je rezime “crnog petka” 52 bodovane ribe, uz sedam donesenih na kopno na vaganje, od kojih je najteži primjerak i to od 51,4 kilograma imala ekipa “Tenda dot com” kapetana Ilije Ivande.

Dok je sedam “velikih morskih trofeja” pobjeglo majstorima od štapa. Naime, kada se tuna zakači na udicu, prijavi se ribolov i to po sustavu “ulovi i pusti”, pa posade na otvorenom moru imaju zadatak snimati cijeli proces, no eto sedam puta se dogodilo da je riba u toj borbi sa čovjekom – pobijedila!

Otkačila bi se prije s udice nego su je dovukli do broda, snimili i onda pustili nazad neozlijeđenu u more.

A one koje nisu nadmudrile ribolovce, donijeli se nove bodove posadama, pa nakon dva ribolovna dana sa uvjerljivih 3600 bodova vodstvo u rukama ima ekipa sa broda “Fishing Adventure” skipera Marija Živkovića u sastavu: Bepo Svalina, Petar Žonta, Noel Živković i Marin Dorić. Oni su prvi ali i zadnji u petak prijavili Tonči Luketi, sucu nadmetanja, ulov – ujutro odmah nakon 9 sati te pet minuta prije kraja dnevnog ribolova u 16.55 sati.

- Prva tuna nam je udarila u udicu već u 9:04 sati, a pet minuta prije samog kraja natjecanja u 16:55 sati smo imali čak tri tune na štapu. I onda smo dobili dodatnih sat vremana za povlačenje, pa smo mi ostali i zadnji na moru. No isplatilo se – veselo nam kazuje Marijo Živković, kapetan prvoplasirane posade, 39-godišnji pomorac iz Trogira, kojem je ovo premijerni nastup na nekom od big game nadmetanja uopće!

I odmah u vodstvu!

- Kad nam dobro ide, samo u petak smo imali 15 tuna na udici, no ni jednu nismo vadili van jer su bile oko 40 kilograma, te nismo htjeli riskirat da neka bude lakša od dozvoljene granice - pojašnjava nam dalje Živković, koji se može pohvaliti i jednim kuriozitetom – na brodu ima tri vrhunska sportaša:

- Bepo Svalina je naš reprezentativac u big gameu, Slovenac Petar Žonta je olimpijac, osvajač brončane olimpijske medalje u skijaškim skokovima, a ja sam na svjetskom prvenstvu prije tri godine u Amalu bio hrvatski predstavnik u ribolovu sa štapom iz kajaka na slatkim vodama.

Drugu poziciju “drži” brod “Carla” kapetana Daniela Lukeša sa 3006,2 uknjiženih poena, dok su treći momci skipera Luke Colnaga sa “Game on” sa 2699,6 bodova.

Što se “kilaže” tuna tiče, sedam je izvučeno na brod, te dovedeno na vaganje “ljepotica” iz morskih dubina. Znači najteža od 51,4 kg ekipe “Tenda dot com”. Slijedi od 50,8 kilograma tuna posade “Gladiatora” skipera Borisa Županovića, zatim 45,2 kg koliko je težio ulov posade “Carla” skipera Daniela Lukeša, te 42,8 kg koju je na krmu izvukla ekipa “Game on”, te još jednu validnu od 41,8 kg čiji se bodovi pišu momčadi “The outsiders” Mihovila Buljana. Dvije nažalost nisu bodovane jer su imale manje od 40 dozvoljenih kilograma - “Ipanema” Josipa Mešina čija je tuna težila 35,2 kg, te “Out of the blue” Čeha Dušana Suška, koja je na vagi pokazala brojke od 34,6 kilograma.

- Imali smo prvi dan lampugu, a drugi dan tri ribe na štapu, no nije nam ovaj naš primjerak za vaganje bio dovoljno težak – govori nam Hrvoje Vejić, bivši uspješni nogometaš, koji je redoviti minulih godina i na big game nadmetanjima, a sada u društvu čeških poduzetnika.

Oni su htjeli i lani biti sudionici “Tuna Fever Rogoznica”, no Covid nam je svima pomrsio planove.

- Nažalost, zbog pandemije je nadmetanje otkazano, pa su jedva dočekali ovogodišnji big game. I stvarno su svi oduševljeni morem koje je bogato ribom, ali i cijelom organizacijom kao i našom gostoljubljivošću – zadovoljan je i Vejić, kao i njegovi prijatelji iz Praga, koji su se “ukačili” na big-game pa već obećavaju dolazak i dogodine na novi ribolovni izazov.

image
Ekipa "Gladiator"
Ojdana Koharević
26. travanj 2024 08:40