StoryEditorOCM
LifestylePakao za tinejdžere

‘Djecu su odvodili usred noći, uz dozvolu roditelja...‘ gledatelji su užasnuti novim Netflixovim dokumentarcem

Piše Tina Premec/JL
6. siječnja 2024. - 19:45
Roditelji su u taj kamp slali svoju djecu ne bi li im popravili ponašanje. Jedno je umrlo
 

Netflixov novi dokumentarac "Hell Camp: Teen Nightmare" u režiji Lize Williams, objavljen krajem godine ne prestaje izazivati zgražanje gledatelja. Kako piše Unilad, korisnici na društvenim mrežama šokirani su i zgražavaju se nad tretmanom koji su tinejdžeri proživjeli u kampu kojim se bavi ovaj film. Naime, u SAD-u nerijetko roditelji svoju djecu tijekom njihovog formativnog razdoblja šalju u kampove i iako to u početku može biti zastrašujuća ideja, za mnoge to završi kao prekrasno iskustvo na koje se rado osvrću. Ali ne, ističe Unilad, i za djecu koja su išla u ovaj terapijski kamp u divljini.

Riječ je o Zakladi Challenger koja je osnovana 1980-ih, a vodio ju je bivši časnik vojnih specijalnih snaga Steve Cartisano. Šokantno, ta su djeca morala izdržati suludo duga pješačenja po pustinji Utaha pod patronatom militantnih savjetnika koji su koristili nasilne taktike.

"Prema programu, uz pristanak roditelja, iznenadili bi tinejdžere lošeg ponašanja u njihovim domovima i u gluho doba noći odveli ih u kamp u divljini u Južnoj Utahu. Kada bi tinejdžeri stigli u Challenger kamp, morali bi izdržati 63 dana u pustinji (ili više, ako nisu bili suradljivi) i proći pješačenje dugo 800 kilometara kako bi poboljšali svoje loše ponašanje.", navodi se u Netflixovom sažetku. Korisnici društvenih mreža ostali su zapanjeni i pitali se kako su roditelji uopće mogli pristati da im djeca budu izložena takvom zlostavljanju, čak i ako su se loše ponašala.

"Gledam ‘Hell Camp: Teen Nightmare‘ i zapravo mi se okreće želudac jer su ti ljudi toliko ponosni na zlostavljanje te djece.", napisao je jedan korisnik.

 

"Tek sam na pola filma i sve što mogu vidjeti jest psihopatiju koja zlostavlja djecu kako bi osjetila moć i kontrolu. Nevjerojatno mi je da je hrpa roditelja 80-ih i 90-ih mislila da će im zlostavljanje ‘popraviti‘ djecu.", komentirao je drugi.

"Ne mogu pojmiti da pošaljem dijete da živi u pustinji da bi ga stranci tamo zlostavljali. Je li netko istraživao kamo će djeca ići i što će se događati? Dijete je umrlo.", napisala je druga gledateljica. Smrt koju spominje jest ona 16-godišnje Kristen Chase iz Floride, koja je bila upisana u kamp 1990. Umrla je samo tri dana nakon početka programa nakon što je kolabirala tijekom njihovog pješačenja u pustinji. Inače osnivač kampa Cartisano umro je 2019. od srčanog udara nakon što mu je dijagnosticiran rak debelog crijeva.

29. travanj 2024 15:10