StoryEditorOCM
LifestyleZnate li priču?

Danas je svjetski dan omiljenog 'brzog jela': pronašli smo tri recepta koji će vam skratiti vrijeme nad štednjakom; svaki ima dovoljno proteina da se može nazvati 'ručkom'

Piše J. V.
3. studenog 2019. - 17:05

Trećeg studenog tradicionalno se već u svijetu obilježava Dan sendviča. Ako ste tražili opravdanje da danas preskočite dugo kuhanje ručkova i večera, danas je pravo vrijeme da se razmazite ovim, možda najjednostavnijim, jelom na svijetu.

Razveselite se stoga sendvičem za ručak, jer on može biti itekako zasitan, nutritivno bogat, a više od svega je (i zato ga volimo) jednostavan. Nema puno nepotrebnih komplikacija i ukuhavanja, tako je i nastao...

A priču o njemu učili smo još u osnovnoj školi. Lord Sandwich, piše na stranici Days of the Year, prvim imenom John Montagu, bio je četvrti lord koji je u svojoj obitelji nosio titulu i upravo on je zaslužan za ime danas mnogima omiljenog "brzog jela". No ono što se rijetko spominje u čitavoj priči oko njegova nastanka, ime je grada iz kojeg je dotični grof, pa i jelo, poteklo. 

Smješten u okrugu Kent u Engleskoj, gradić Sandwich prvotno se zvao Sondwic, potom i Sandwic, da bi 1086. godine bio preimenovan u današnju varijantu. A naziv dolazi od poznate gradske tržnice, stoga i grad nosi ime koje se doslovce može prevesti kao "Grad s tržnicom na pješčanom tlu".

U njemu je, kako je već dobro znano, živio lord koji je ime dijelio s gradom. Kao veliki ljubitelj igara na sreću, naročito kartanja, tražio je često da mu se hrana dostavi tako da se meso stavi između dvije kriške kruha kako "ne bi zamastio prste" te kako ne bi morao prekinuti partiju.

Ljudima se svidjelo, pa su počeli naručivati hranu "onako kako to radi Sandwich". Kasnije - samo sandwich. 

Potražili smo njemu u čast neke od najboljih recepata, da današnji dan proslavite kako spada. Ova tri recepta ne morate pripravljati s grižnjom savjesti - svaki od njih je pun proteina, zdrav i ukusan, sastojci su kvalitetni i hranjivi. Sretan vam Dan sendviča!

1. Bučine sjemenke, avokado i piletina

Sastojci:

- pileća prsa (količina po želji)

- sol, papar, začini po želji

- 2 žlice sirovih bučinih sjemenki

- pola zrelog avokada

- bosiljak

- sok limuna

- režanj češnjaka

- 2 naribane mrkve

- kruh od cjelovitih žitarica

- šaka rikole

Priprema:

U pećnici ili na tavi pripremite pileća prsa po želji. Dok se ona prže/ peku, popržite kratko bučine sjemenke na tavi, a potom i kruh brzinski zapecite. Od zrelog avokada, limunova soka, bosiljka i češnjaka pripremite umak. Potom ga namažite obilno na tost, dodajte piletinu, bučine sjemenke, ribanu mrkvu i rikolu.

Puni recept donosi Ambitious Kitchen. Sendvič ima čak 16 grama proteina.

2. Mediteranski sendvič s patlidžanom

Sastojci:

- 1/2 patlidžana

- 1 tikvica

- žlica maslinova ulja

- crvena paprika

- kruh (ciabatta najbolje)

- pesto

- mozzarella

- parmezan

Priprema:

Prerežite dugačku ciabattu napola. Nanesite obilan sloj pesta, a potom dodajte patlidžan, tikvicu i papriku pržene na maslinovom ulju. Dodajte mozzarellu i obilnu količinu parmezana narezanog na male ploške, sendvič dobro pritisnite i zamotajte u prijanjajuću foliju. Nakon dva sata ga možete narezati i - uživati.

Recept donosi Live eat Learn, a ima 23 grama proteina.

3. Sendvič od tune s posebnim umakom

Sastojci:

- tostirane bubice

- majoneza

- tuna iz konzerve

- avokado narezan na ploške

- kapula narezana na ploške

- rotkvice narezane na ploške

Za umak:

- 3 žlice senfa

- mladi luk

- sok limuna

- žlica meda

- jalapeno papričica

- 3 žlice maslina

- šeršin, sol, papar, crvena paprika

. 2 žlice maslinova ulja

Priprema:

Najprije zamiješajte umak pomoću štapnog miksera. Potom na blago tostirane bublice namazane majonezom naslažite tunu, salatu po želji avokadu, kapulu i rotkvice. Dodajte obilan sloj umaka.

Recept smo pronašli na stranici Two Purple Figs, a ima 17 grama proteina.

19. travanj 2024 08:21