StoryEditorOCM
Lifestylenajljepša nekretnina

Ante Vrban trijumfirao u Londonu: Naš arhitekt dobio nagradu za uređenje vlastitog stana u centru Šibenika

Piše Anita Matić/SD
4. studenog 2022. - 10:49

Ante Vrban, naš svjetski priznati arhitekt trijumfirao je na dodjeli nagrada iz područja arhitekture, graditeljstva, dizajna interijera i poslovanja nekretninama, International Property Awards, održanoj u Londonu.

Riječ je o tradicionalnoj i jednoj od najvećih manifestacija iz ove sfere koja datira još od 1993. na kojoj je Vrbanu pošlo za rukom gotovo nemoguće - da osvoji nagrade u dvije kategorije. Raritet je to u povijesti ove prestižne nagrade, da jedan arhitekt, u sklopu iste dodjele, odnese priznanja u više kategorija, što je Vrbana svrstalo među samu kremu europske arhitekture novog doba, pogotovo kad se uzme u obzir da se ocjenjivalo petstotinjak radova vrhunskih stručnjaka.

image

‘Nagrade su jedini objektivan pokazatelj vrijednosti onoga što stvaram‘

 

Ante Vrban/Ante Vrban

Zanimljivo je i to što je arhitekt nagrađen za svoj pitoreskni stan u centru Šibenika; naime tu je odnio pobjedu u kategoriji Residential Interior Private Residence i na taj način je i službeno priskrbio titulu najljepše privatne nekretnine u Europi, dok je za jedan od svojih recentnijih projekata, uređenje suvremene Poliklinike Rotim, zaslužio priznanje u kategoriji Public Service Interior.

Sanjati veliko

Konkurencija je bila osobito jaka u ovoj potonjoj, s obzirom da je žiri sastavljen od čak 42 internacionalna suca, među kojima sjede, primjerice, Yama Karim, partner u newyorškom studiju za arhitekturu i dizajn Libeskind i Matt Gaskin, direktor škole arhitekture pri sveučilištu Oxford Brookes, birao između više od 350 prijavljenih projekata.

image

Ante je, u to neme sumnje, stan uredio po svom guštu

Ante Vrban/Ante Vrban

- Iznimno sam počašćen što je moj rad još jednom valoriziran na međunarodnoj sceni. Iza mene je preko dvadeset internacionalnih nagrada i one su zapravo jedini objektivan pokazatelj vrijednosti onoga što stvaram i radim svih ovih godina, pogotovo što sam nagrađen za dva potpuno različita stila interijera i arhitekture. Bila je ovo i lijepa promocija naše zemlje u Londonu, što se uvijek posebno trudim provući kroz svoj posao. Činjenica da dolazim iz ovako lijepe, ali malene zemlje nikada mi nije bila opravdanje za ne pokušati u svijetu i to poručujem svim mladim ljudima na putu kao što je moj. Isplati se raditi pa onda sanjati veliko i sanjati puno" zaključuje arhitekt.

24. ožujak 2023 22:00