StoryEditorOCM
LifestyleOBRATITE PAŽNJU

'Bezazlene' pojave na koži mogu vam otkriti po život opasne bolesti: evo kakve fleke mogu biti simptom dijabetesa, a kakve i zloćudnih stanja

Piše Nina Čiča
19. siječnja 2020. - 12:56

Koža je čudesan organ. Najveći organ našeg tijela, organ koji regulira tjelesnu temperaturu i upozorava nas na opasnosti. Dotaknete li, primjerice, užareno glačalo, upravo koža upozorava mozak na opeklinu i potiče refleksno povlačenje ruke.

Koža štiti tijelo od infekcija i potencijalnih vanjskih agresora i problema, ali i izdajnički odražava unutrašnje probleme, kako fizičke tako i psihičke i emocionalne prirode.

Koža je ujedno organ čiji nam je izgled važan pa joj zbog toga posvećujemo puno više pažnje nego bilo kojem drugom organu.

I smeta nam bilo kakva, pa i najmanja nesavršenost i problem na koži.

Priroda se očito dobro pobrinula da bude tako jer, kad je koža u pitanju, čak i neke male, naoko bezazlene pojave mogu upućivati na vrlo ozbiljne pa i za život opasne bolesti. 

Mnoge pojave, od bora do mrlja i diskoloracija, možemo pripisati starenju, što često i činimo, no one mogu značiti i više od toga. 

Mogu biti vrlo važan simptom promjena u organima i tkivima.

Duboke bore i gustoća kostiju

Za primjer, jedno istraživanje provedeno na Yale School of Medicine pokazalo je da žene u postmenopauzi koje imaju vrlo duboke bore na licu i vratu češće imaju i smanjenu gustoću kostiju.

To i ne čudi ako se zna da je kolagen u koži isti onaj koji je strukturni dio kostura. Drugim riječima, posljedica gubitka kolagena su i duboke bore i propadanje kostiju, odnosno duboke bore nam prilično točno mogu reći u kakvom su stanju naše kosti.

Važno je znati da mnoge ozbiljne bolesti počinju simptomima na koži, a njihovo prepoznavanje može skratiti vrijeme liječenja, nekad i spasiti život.

Osip u obliku leptira preko cijelog lica

Takav osip često je prvi znak lupusa, no može se raditi i o rozaceji ili kontaktnom dermatitisu. Treba napraviti pretrage i kožne testove kako bi se utvrdilo je li riječ o lupusu.

Baršunasti plak

Baršunasti plak, odnosno zadebljana koža s crnim pigmentom u području vrata i/ili pazuha može ukazivati na hormonalne poremećaje.

To stanje, koje se medicinskim terminom naziva acanthosis nigricans ili crna akantoza, može biti samo posljedica debljine, no često je znak dijabetesa.

Vrlo se rijetko javlja na nekom drugom dijelu tijela, poput ruku ili usnica, a tada može ukazivati na postojanje zloćudnog tumora.

Crvenkasto-smećkasti plak na nozi

Simetrične crvenkastosmećkaste papule ili plakovi na kojima se naziru teleangiektazije znak je upalnog stanja kože koje se naziva lipoidna nekrobioza. 

Može se pojaviti kao prateći simptom nekih upalnih bolesti kao što su upalna bolest crijeva, reumatoidni artritis i sarkoidoza. 

Često je povezana s dijabetesom, u tom slučaju riječ je o dijabetičkoj lipoidnoj nekrobiozi koja može ukazivati na to da je dijabetes već oštetio krvne žile u očima i bubrege.

Crvenkasto-ljubičasta izdignuća na koži zgloba koja svrbe

Recidivirajući upalni osip koji izuzetno jako svrbi javlja se često na koži zglobova, iako se može javiti i na donjem dijelu leđa, vratu, rukama, nogama i genitalijama. 

Uzrok je nepoznat, no imate li ovaj problem, bilo bi dobro napraviti krvne testove jetre jer ovaj osip može biti znak hepatitisa.

Mrlje boje kože i  izgleda narančine kore na leđima

Ranice koje se često javljaju kao prateći simptomi drugih kožnih pojava (poput crvenih i smeđih prištića nalik na akne) najčešće zahvaćaju obraze i nos. 

Mogu biti i znak rijetke genetske bolesti tuberozne skleroze koja izaziva pojavu dobroćudnih tumora na mozgu i drugim vitalnim organima.

Zadebljala koža na dlanovima

Neravna i zadebljala hrapava koža na dlanovima s izrazito udubljenim linijama dlana ubraja se u paraneoplastične dermatoze, nemetastatske promjene na koži koje su posljedica postojanja zloćudnih tumora unutrašnjih organa.

Ako je ovakva promjena na dlanu praćena crnom akantozom, najvjerojatnije je riječ o raku želuca, a ako crne akantoze nema, najčešće je riječ o raku pluća.

Ljuskavi osip na stražnjici, crveni jezik

Ovaj nekrolitički migratorni (šetajući) eritem obično se počinje javljati kod starijih osoba u pregibima stražnjice, bedara ili genitalija, no može se javiti i bilo gdje drugdje na tijelu.  Često je praćen bolnim i svijetlocrvenim jezikom. Ovo stanje obično je znak tumora gušterače glukagonoma.

Žuta ili narančasta diskoloracija

Ta je pojava povezana s velikim količinama beta-karotena, a naziva se karotenemija i javlja se kao posljedica hipotireoze. Slaba aktivnost štitnjače uzrokuje povišenje razine beta-karotena u krvi, no razina tog antioksidansa u krvi može porasti i ako prehrana obiluje mrkvom, batatima, bučom i ostalim povrćem bogatim beta-karotenom.

Ako primijetite da vam je koža žućkasta, uz to i suha i hladna te ste umorni i slabi, velika je vjerojatnost da imate hipotireozu, naročito ako ste žena starija od 50 godina.

Tamna pigmentacija u naborima dlanova ili tabana

To je simptom hormonalnog poremećaja uzrokovanog insuficijencijom nadbubrežne žlijezde. Bolest se naziva Addisonova bolest, a hiperpigmentacija može biti vidljiva i oko drugih pregiba na tijelu, oko ožiljaka, usnica, koljena ili jagodica.

Te promjene mogu biti prvi vidljivi simptom prije nego što dođe do akutnog napadaja (bol, povraćanje, dehidracija, gubitak svijesti...).

Smećkaste, ljuskave lezije na potkoljenicama

Dijabetička dermopatija je pojava ovalnih ili okruglih promjena na prednjoj strani potkoljenica koju uzrokuje nedovoljna opskrba kože krvlju. Mogu biti smećkaste boje i hrapave.

Važan su simptom neprepoznatog dijabetesa, naročito ako ih prate i drugi simptomi poput pojačane žeđi, umora, pojačanog mokrenja ili zamagljenog vida.

Mjehurići koji svrbe i peku

Dermatitis herpetiformis, odnosno nakupine malih mjehura koji jako svrbe i peku te pucaju i stalno se vraćaju, znak je celijakije ili alergije na gluten. Mjehuri se najviše razvijaju na laktovima, koljenima, stražnjici, donjem dijelu leđa, stražnjem dijelu glave te ponekad na licu i vratu.

Kod ljudi s celijakijom gluten aktivira imunosni sustav koji napada dijelove kože te uzrokuje osip i svrbež.

Mrlje nalik na male masnice

Purpura ili upala malih krvnih žila krvarenje je iz krvnih žila u kožu. Uzroci mogu biti poremećaj krvarenja (trombocitopenija) ili manjak vitamina C, no kod osoba starijih od 65 godina to je uobičajena pojava (senilna purpura), a uzrok je kombinacija osjetljivije i slabije kože te krhkih krvnih žila.

Prekomjerno uzimanje aspirina, nesteroidnih protuupalnih lijekova, vitamina E, ginkgo bilobe, lijekova za razrjeđivanje krvi, alkohola i steroida može pogoršati stanje.

Svrbež ili pruritis

Osjećaj intenzivnog svrbeža na nekoliko specifičnih mjesta na tijelu može imati razne uzroke, no ako nema vidljivih promjena na koži, možda se radi o pruritisu, jednom od prvih simptoma limfoma (karcinoma limfatičkog sustava).

U tom slučaju svrbež je jači nego kod nekog kožnog problema i najčešće se javlja na donjem dijelu nogu. Rijetko ga prati crvena i upaljena koža, a često oticanje limfnih čvorova u vratu, pazusima ili preponama.

Bljedilo i plavkasti nokti

Teška anemija može se očitovati izrazitim bljedilom kože lica i dlanova. Anemija može biti posljedica manjka željeza, kroničnog krvarenja uslijed crijevne bolesti ili čira.

Za razliku od prirodno blijede puti, bljedilo uzrokovano anemijom obično zahvaća tkiva koja su inače crvenkaste boje, poput usne šupljine, desni, usnica.

Tipično je i izrazito, gotovo plavičasto bljedilo kože ispod noktiju uz moguće prateće simptome kao što su umor, vrtoglavica, glavobolja i kratak dah.

09. ožujak 2024 00:40