StoryEditorOCM
GlazbaNije ćakula

Vječni mladić Ivo Pattiera priprema veliki comeback

24. svibnja 2018. - 23:19

Sedamdeset mu je godina tek! Izgleda dobro, vitalan je, a glas ga još uvijek služi. O Ivi Pattieri je riječ. Nekad članu šibenske estradne reprezentacije (Arsen, Mišo, Vice…) i još uvijek aktivnom sudioniku hrvatske estradne scene. Simpatičnom i dobroćudnom Šibenčaninu, koji se proslavio i ulogama u zagrebačkom Kazalištu komedija. Tamo, gdje je formalno umirovljen, ali se poslije toga nije odrekao ni festivalskih bina, ni koncerata.

Sramežljive najave da bi ovog ljeta mogao biti aktivniji nego minulih bile su razlog našeg ugodnog (šibenskog) razgovora. S pitanjima, koja su odreda naslovi najboljih Pattierinih izvedbi na festivalima zabavne glazbe i albumima Croatia Recordsa.

-"Dođi na jednu ćakulu"!
– Ta pjesma Dušana Šarca i Vjekoslave Anić podsjeća me na uspješan nastup na šibenskoj Dalmatinskoj šansoni i na moj zadnji album, koji se zove baš tako. A, inače, rado prihvaćam svaku ugodnu dalmatinsku ćakulu. Pogotovu našu šibensku, koja ne može proći bez crnog humora, bockanja i zdrave zajebancije.

Znači, niste me dočekali s "Prođi me se"!?
– Trideset pet godina je prošlo od skladbe "Prođi me se", koju je potpisao zaista sjajni autorski tim Dušan Šarac – Krste JurasMato Došen. Bilo je to vrijeme, kad sam se na Splitskom festivalu osjećao kao kod kuće. A ako ozbiljno odgovorim na vaše pitanje, zašto bih kazao "Prođi me se"!? I to mom Šibenčaninu, koji vjeruje u moj ozbiljan povratak na scenu!

Pet godina iza "Prođi me se" je "Suza je slana"…
– Još žalim što tu pjesmu nisam više izvodio. Taj album najvećim dijelom potpisuju moji Šibenčani Dušan Šarac i Ivo Mikuličin, prati me klapa "Bonaca". Bilo je to doba, kad smo mi, Šibenčani, u glazbi bili kao braća. I dođe mi da pustim slanu suzu za tim vremenima. Suza još nije presahnula za Arsenom. Strašno mi fali. I ne samo meni!

Kažu da ste refren skladbe "Pjesmom te ljubim" na jednoj šibenskoj fešti u Zagrebu ponovili više od pedeset puta. Da je sve "gorilo" od pjesme i vina?

– Silno sam zahvalan Jošku Banovu za tu prekrasnu pjesmu. Ona je zaista zarazna. Kad se zapali publika na koncertu ili kad se podigne atmosfera u dobrom društvu. I onda u pravilu mijenjam riječi na kraju pjesme. Umjesto stihova "Pjesmom te ljubim" publici ili prijateljima se obraćam s "Pjesmom vas ljubim".

Znači, uvijek vrijedi stara izreka "In vino veritas"!?
– Krasna je to pjesma mog starog prijatelja Đele Jusića, stara trideset godina. Uostalom, tekst potpisuje književnik Željko Sabol, koji je napisao i kultnu Mišinu "Ostala si uvijek ista". Tko može osporiti izreku "In vino veritas". No, bez obzira na to što vino otkriva istinu, pretjeranog broja čaša se valja čuvati. Neovisno, od sjajnog "štosa" Olivera Dragojevića: – Ako piješ umjereno, onda možeš piti koliko hoćeš!

 

Đelo potpisuje i "Život je lijep kad nisi slijep"…
– To sjajno izvodi Tereza, s njom su se proslavili pomalo zaboravljeni Srđan i Buco. I meni ta pjesma strašno leži. Makar me moji prijatelji iz "Bonace" stalno zafrkavaju da je nisam baš trebao zapjevati, kad je slabovidni Ćiro Gašparac na jednom od koncerata "Lijepom našom" u Kanadi pao s bine. Nisam išao za tim, pa sam zapjevao "Život je lijep, kad nisi slijep". Sve je zvučalo kao crni humor, a to mi nije bilo ni u primisli.

Lako je primijetiti da guštate i u pjesmi "Da mi se vratit"…
– To je jedna od najboljih nostalgičnih pjesama na dalmatinskim usporednicama. Autor Teo Trumbić u šali kaže da mu se ta pjesma omakla. Ruga se sam sebi, kao da mu se nije "omakla" i "Ča će mi Copacabana"! U skladu s naslovom te pjesme volio bih se vratiti punim sjajem. No, to ne ovisi samo o meni.

Rado pjevate i "Potroši sam sve živote" splitskog autora Jure Stanića…
– Nisam "potroši sve živote"! U mojoj šibenskoj svići još uja ima. Oni, koji još vjeruju u mene, javljaju da su mi već organizirali desetak ljetnih koncerata. Na zadarskom, šibenskom i splitskom području.

I "Šta bi sad triba"?
– Ništa! Strpljivo čekam da se na tržištu pojavi kompilacija, koju priprema Croatia Records. Tamo će se naći sve pjesme, koje ste spomenuli. Možda se rodi i ambicija za nečim novim, svježijim. Da 70. rođendan obilježim ne samo kompilacijama, već i novim pjesmama. Imam dovoljno prijatelja među glazbenicima i tekstopiscima, koji su spremni za mene napisati nove skladbe.

18. travanj 2024 17:40