StoryEditorOCM
GlazbaZavršila 26. ‘Šansona‘

Vječiti drugi konačno prvak: pjesma ‘Crni biser‘ N. Belana u izvedbi s Đ. Stipaničevom i klapom ‘More‘ pobjednička je po glasovima žirija i publike

Piše Šibenski.hr
20. kolovoza 2023. - 09:31
Sibenik, 190823. Vecer novih skladbi Sibenik 2023, 26. Festivala dalmatinske sansone. Na fotografiji: pobjednici Djani Stipanicev, Neno Belan i klapa More.Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Prvu nagradu publike i žirija u Večeri novih skladbi osvojili su Neno Belan, Đani Stipanićev i Klapa More za skladbu Crni Biser. Neno Belan, najtrofejniji pjevač šibenskog festivala, no nikad prvi, s ovom je kombinacijom zamiješao formulu koja mu je konačno donijela zasluženu pobjedu, i to dvostruku. Šibenik ipak više voli Đanijevo pjevanje, a kako mu je i Neno drag, udruženi su postali ‘ubojiti‘ koktel, potvrđen iz gledališta i blagoslovljen izborom struke.  

-Petnaest godina Neno i ja drugujemo, a sve dosad nikako da iznjedrimo zajedničku pjesmu. Neno mi je ponudio da napišem tekst, no kako ja nisam tome vičan, "Crnog bisera" napravio je sam, i eto, pjesma je konačno nastala i pobijedila. Podijelili smo je s našim uistinu pravim prijateljima, klapom More. - izjavio je Đani Stipaničev nakon proglašenja.

S tim je proglašenjem pao zastor na ovogodišnju, 26. po redu "Šansonu" čija je prva večer bila posvećena velikom pjevaču Vici Vukovu, a u cjelini je možda bio najbolji festival zadnjih nekoliko godina. Završnicu je zamalo pokvarila kiša kasno navečer, no publika je ostala na svojim mjestima do proglašenja održanog već u sitnijim satima nedjelje. 

Najbolja debitantica je Iva Ajduković, najbolji tekst je napisao Frane Bilić za skladbu ‘Lipa moja kći’ koju izvodi Mate Grgat. 

Šansonijera za najbolji aranžman osvojio je Branimir Mihaljević za skladbu ‘Sami’ u interperetaciji Marka Kutlića i Lee Dekleve, a priznanje za najbolju interpretaciju osvojio je Boris Štok za skladbu ‘Jesmo li jedini’. Najcjelovitije glazbeno djelo je ‘Treba znati reći kad je kraj’ izvođača Jure Brkljače.

Treću nagradu stručnog žirija osvojila je skladba ‘Praštam ti’ koju je otpjevala Iva Ajduković, drugu nagrada pripala je Lei Deklevi i Marku Kutliću  za skladbu ‘Sami’, a prvu nagradu žirija osvojili su Neno Belan, Đani Stipanićev i Klapa More za skladbu ‘Crni Biser’.

Treću nagrade publike osvojila je Klapa Kaše sa skladbom ‘Kad Stradun zanoća’, drugu nagradu ‘Daj mi noćas more ti’ Branka Medaka, dok su prvu nagradu publike također osvojili Neno Belan, Đani Stipanićev i Klapa More.

Najbolje kantautorsko djelo je skladba ‘More’ koju izvode Tedi Spalato i Klapa Berulia. Najizvođenija skladba lanjske Šansone je ‘Tuga‘ koju pjeva Medea.

27. rujan 2023 23:06