StoryEditorOCM
GlazbaMiluje je već 60 godine

Veliko priznanje Murterinu Anti Jeliću: Brico sve šiša mandolinom

Piše Ivo Mikuličin
7. studenog 2019. - 11:59

Iz Imotskog je stigla lijepa vijest za šibenske glazbenike. Murterski mandolinist Ante Jelić Brico dobitnik je nagrade “Marin Katunarić“, koju tamošnji festival mandolinskih sastava dodjeljuje za osobit doprinos kvaliteti i promidžbi mandolinske glazbe u Hrvata.

 

- Sretan sam, kako ne bih bio!? To je priznanje jasan dokaz da je moj trud u druženju s mandolinom itekako zapažen. A tu nije riječ samo o mom trajanju u legendarnim klapama Šibenik i Maslina, te mom dragom murterskom Dalmatinu. Ustrajao sam i u prenošenju svoje vještine sviranja žičanih instrumenata na mlade, koji vole taj dalmatinski, mediteranski zvuk - reagirao je na nagradu Ante Jelić, koji mandolinu, vjerovali ili ne, na svoj bodulski i muzikalni način miluje više od 60 godina.

 

Imoćani su tako poručili da Brico sve šiša kad je riječ o mandolini.
A zanimljivo je i objašnjenje tog nadimka mandolinskog virtuoza Ante Jelića.
- Vrlo često sam mlade učio tajnama mandoline u bivšoj brijačnici mog pokojnog oca. Nije onda ni čudo što su mi moji Murterini prišili nadimak Brico.

 

 

 

Na nagradu svog kolege u ime klapa Šibenik i Maslina posebno emotivno je reagirao legendarni šibenski klapski solist Branko Bubica.

 

- Čovjek s mandolinom. Ako pitate bilo kojeg Murterina ili gosta Murtera o kome je riječ, svi će kazati Ante Jelić Brico…

 

Nezaboravni su ti murterski dani i noći uz Bricinu mandolinu. Moj prijatelj Ante Jelić Brico je bio i ostao zaštitnik Murtera. Ne samo svog mjesta, već i cijelog otoka - napisao je Bubica.

 

 

 

S legendarnom klapom Šibenik, osnovanoj prije pedesetak godina, Brico je doživio velike festivalske nagrade i koncerte, putovanja u Ameriku, Rusiju… Nezaboravne europske turneje (Belgija, Francuska…). Svi veliki koncerti (Poljud…) i turneje (Švedska…) klape Maslina nisu prošli bez Bricine mandoline. Baš kao ni snimanje i prezentacija dalmatinskih evergreena (Da te mogu pismom zvati, Ostala si ista…).

 

Sve napisane rečenice nisu “klasična” zahvala svemu što je Ante Jelić Brico uradio za dalmatinsku klapsku pismu, mandolinski “pokret”, za svoj Murter i Šibenik. To je samo još jedno pismeno priznanje čovjeku, koji ni u primozgu ne misli na rastanak sa svojim instrumentom i glazbom. I dalje je spreman sjesti u kombi, koji vodi na turneju u Sloveniju, u studio, radi novog hita Masline, te s posebnim zadovoljstvom, kako ističe Branko Bubica, svojom svirkom uljepšati ionako lijepe murterske noći. Na rivi i u veličanstvenim Kornatima.

Nagrađen i ‘Krešimir’

Nagrada Anti Jeliću Brici nije i jedino priznanje koje su glazbenici Šibensko-kninske županije zaslužili na 24. Imoti. Drugu nagradu Stručnog ocjenjivačkog suda u A-kategoriji (revijalna, zabavna i folklorna glazba) zaslužio je šibenski mandolinski orkestar ‘Krešimir’, koji već desetljećima s uspjehom vodi prof. Mate Višić.

21. travanj 2024 23:30