StoryEditorOCM
GlazbaAtrakcija na tvrđavi

Upečatljiva pojava i osebujan glazbeni stil: Na pozornicu sv. Mihovila u nedjelju dolazi Devendra Banhart

Piše Šibenski.hr
25. srpnja 2024. - 12:52

Devendra Bahnart, glazbenik osebujnog stila u čijem je središtu uvijek emocija, u nedjelju staje na pozornicu tvrđave sv. Mihovila. Stoga, svi koji u glazbi pronalaze neku vrstu utjehe, ovaj nastup neće htjeti propustiti.

Potomak dviju Amerika – Sjeverne i Južne – Devendrine putujuće eskapade rezultiraju albumima prožetim raznovrsnim, naizgled nespojivim glazbenim stilovima. Rođen je u Teksasu, odrastao u Venezueli, a sa 14 godina preselio se u Los Angeles.

Njegovo ime je sinonim za staroindijsko božanstvo Indra, a predložio ga je indijski vjerski vođa Prem Rawat kojeg su Banhartovi roditelji slijedili. Banhart ima i srednje ime, Obi, po Obi-Wan Kenobiju iz Ratova zvijezda.

Početkom 2000-tih Devendra Banhart se pojavio se kao glas oživljavanja folka i to toliko osebujnog da je zaradio nadimak ‘otac freak-folka‘.  

Na svom 11. albumu Flying Wig kojeg će za nekoliko dana predstaviti publici u Šibeniku, Devendra nudi svoj pogled na svijet kroz nešto nalik meditativnoj mirovnoj pjesmi. Produciran od strane velške art-rock kantautorice Cate Le Bon, kolekcija od 10 pjesama bavi se slamanjem srca, oprostom i melankolijom. Crpeći inspiraciju iz "This Dewdrop World", pjesme japanskog budističkog svećenika i majstora haikua Kobayashija Isse, Banhart pristupa ozbiljnim temama s vedrinom. Pjesme o gubljenju punjača za telefon ili priče ispričane iz perspektive redovnica u bijegu dobivaju neočekivano duboka značenja.

Za nastup Devendre publiku će u nedjelju zagrijati njemački trio The Zenmenn, poznat je po kombiniranju kompleksnih indie pop melodija koje su istovremene zarazne i strastvene. Njihov eksperimentalni stil koji integrira elemente elektroničke glazbe stvara zvuk koji je istovremeno suvremen i klasičan.

Ulaznica za koncert ima još, a po cijeni od 35 eura dostupne su u sustavu Eventim te u City Pointu Tvrđave kulture. Članovi Kluba prijatelja ostvaruju popust na ulaznice kupljene u City Pointu.

 

SATNICA, nedjelja 28. srpnja:

The Zenmenn - 20.30h

Devendra Banhart - 21.30h

 

08. rujan 2024 01:57