StoryEditorOCM
Glazbabožo vrećo

Umjetnička duša: jedan od najfascinantnijih pjevača sevdaha opet se vraća u naš grad

Piše Šibenski.hr
9. srpnja 2024. - 12:55

Jedan od najpopularnijih ali i najfascinantnijih izvođača sevdaha novijeg doba, Božo Vrećo, vraća se u Šibenik. Nastupit će na Tvrđavi sv. Mihovila 17. srpnja u 21 sat. Božo je šibensku publiku odavno osvojio iskrenošću, autentičnošću i bogatstvom vokala i izvedbe. 

Božo Vrećo, osim što je umjetnička duša, arheolog je po struci, koji ne skriva fascinaciju hrvatskom obalom. Uoči koncerta na Tvrđavi sv. Mihovila otkrio nam je zašto se uvijek voli vratiti u Šibenik. “U Šibeniku sam po treći put i raduje me pomisao da se obnovljene tvrđave koriste u svrhu umjetnosti i glazbe koja dakako može i doprinosi otvorenosti grada ka svemu inovativnom i autentičnom. Ono što je možda i najvažnije jeste da uvijek dolazim s toliko puno ljubavi i ta ljubav me i dočeka ma gdje da nastupam. Šibenik je i grad u koje mpronalazim energetski vrlo jaku inspiraciju i sigurno je da kroz stoljeća nosi toliko mističnog i dubokog, što je vrlo taktilna sfera mojih zapisivanja i stvaranja glazbe” rekao je Vrećo. 

Božo Vrećo svojim anđeoskim glasom ispjevava najdublje emocije. Svjetski mediji poput francuskog ARTE-a, američkog New York Timesa i španjolskog El Periodica njegov nastup nazivaju katarzični a njega ikonom slobode, anđeoskim glasom koji miluje duše i otvara srca.

image

Božo Vrećo

Duško Marušić/Cropix

Vrećo pjeva o ljubavi, čežnji i razdvojenosti, o tuzi, melankoliji i samoći. Svaki Božin stih je poput ispovijedi i priznanja ljubavi, otud i magija na njegovim koncertima. Surađuje s osebujnim umjetnicima svjetskoga glasa uz koje je napisao i nove sevdah tekstove koje njegova sve šira i brojnija publika naprosto obožava, od Lejlije pa sve do Sabe. 

Božu Vreću zaista krasi nesvakidašnji opus jer marljivo radi na glazbi i istraživanju baleta i opere te na dokumentarnim filmovima o sevdalinci, kojoj ujedno daje svoj avangardni doprinos. Dakako, proučava i mističnosti balkanske autohtone monofone i polifone glazbe.

Njegovi su koncerti potpuno sufi trans koji sevdah izvorno potpuno oslobođen nosi u sebi.  U ljudima oslobađa sve potisnute emocije te time izaziva suze na koncertima, kao i neke nadnaravne energije koje se pretaču od osobe do osobe i zajedno čine val ushićenosti, ljubavi i katarze.

Dualnost kojom ovaj nesvakidašnji umjetnik zrači čini ga jednim od najznačajnijih interpretatora modernog karasevdaha koji žanrovski zalazi i u sfere jazza, bluesa, spiritualnog i polifonog.

09. srpanj 2024 12:56