StoryEditorOCM
GlazbaSOTTO VOCE Šibenskim trgovima i kaletama proširili se štekati, pa glazbenici uzmiču pred ćevapima i giricama

Ugostitelji s ulica otjerali klape

Piše Ivo Mikuličin
8. listopada 2017. - 13:15

Mnogi se, kao i ja, raduju velikom broju turista, koji ljetne večeri provode na brojnim štekatima šibenskih ulica i trgova, ali ne mogu se oteti dojmu kako štekati polako osvajaju prostore, oduvijek rezervirane za kulturno-zabavne programe. Da umjetnici uzmiču pred ćevapima i prženim giricama. Konačno, teško je spojiti ozbiljne i ugođajne koncerte s mirisima, koji dopiru iz restorana, i uobičajenom vrevom u tim lokalima - kazivala nam je prof. Zdenka Bilušić, predsjednica Kulturnog vijeća Grada Šibenika.



Agilna likovna djelatnica je pritom samo prezentirala stav svih članova spomenutog vijeća, koji će vrlo skoro gradskim strukturama i Turističkoj zajednici grada Šibenika predložiti "paket mjera“ u rješavanju spomenutog problema.
- Klape su, nema sumnje, najveća kolateralna žrtva širenja ugostiteljske djelatnosti u glavnoj turističkoj sezoni. Ljetni su klapski koncerti, zahvaljujući maru Turističke zajednice grada Šibenika, odavno postali svojina ne samo turista, već i starijih Šibenčana. A klapama štekati sve više sužuju prostor za ljetne aktivnosti - uvjeren je Filian Vuletić, jedan od najuspješnijih šibenskih klapskih voditelja.

Štekati su, naime, najprije "potjerali“ klapske programe s nekad omiljenog koncertnog prostora na otvorenom, trga Medulić. Sada im, pak, životni prostor postaje sve tješnji na tzv. Maloj loži ili trgu pored crkve sv. Ivana, koji je već godinama rezerviran za ljetne klapske koncerte četvrtkom. Klapsku pismu, garniranu poezijom najboljih pjesnika Šibensko-kninske županije.
- Već je sazrelo mišljenje da klape trebaju tražiti novi prostor. Da izuzetno tolerantnog svećenika i kulturnog aktivista fra Ivana Bradarića zamolimo da klapskim pjevačima ljeti jednom tjedno ustupi prostor u dvorištu samostana svetog Frane ili, pak, na trgu ispred crkve. Sastavit ćemo kulturnu delegaciju s vjerom da ćemo dobiti pozitivni odgovor - opet će prof. Zdenka Bilušić.



Takvu inicijativu podržala je i Mirjana Žurić, pročelnica za kulturu Grada Šibenik, uz napomenu:
- Grad je sklopio razumne ugovore s vlasnicima štekata o tome da i oni na svoj način moraju podržavati kulturne programe, no u ljetnoj gužvi to nije lako provesti u praksu, udovoljiti objema stranama.

Nije lako ni uskladiti sve programe kulturnog ljeta. Očito je da u tom smislu treba više koordinacije između Grada Šibenika, šibenske Turističke zajednice i Šibensko-kninske županije ili ne dozvoliti da se atraktivni programi terminski poklapaju. Najeklatantniji je, nema sumnje, bio slučaj, kad su se zvuci Dalmatinske šansone u ljetnoj noći miješali s treštanjem rock-grupa u uvali Minerska.
- Nije problem samo podudaranje termina, već i mala inflacija "uvoznih“ festivala. Javna je tajna da mi nemamo dovoljno sredstava za kulturu, pa nije baš prihvatljivo da neki uvozni ljetni programi "jedu“ novac koji bi učinio puno kvalitetnijom kulturnu aktivnost tijekom cijele godine - poentirala je prof. Bilušić.

19. travanj 2024 03:23