StoryEditorOCM
GlazbaŠIBENSKO KAZALIŠTE

U subotu svečani koncert u povodu 65. obljetnice postojanja Dječjeg zbora ‘Zdravo Maleni‘

Piše Šibenski.hr
14. prosinca 2023. - 19:54

U subotu, 16. prosinca s početkom u 19 sati u HNK u Šibeniku održat će se svečani koncert povodom 65. obljetnice postojanja dječjeg zbora „Zdravo maleni“. Na koncertu „Zdravo maleni i gosti“ uz domaćina nastupi će Branimir Bubica i klapa Sebenico, dječji zbor „Cvrčak“ i Antonela Doko.

„Zbor Zdravo“ maleni osnovan je 1958. godine kao školski zbor na inicijativu nastavnice glazbenog odgoja u tadašnjoj OŠ Maršala Tita (današnja OŠ Jurja Šižgorića) – Zlate Bašić. U narednom periodu Zlata Bašić odlučuje da zborski članovi mogu biti i polaznici drugih osnovnih škola s područja Šibenika, čime školski zbor prerasta u gradski te nastupa na svim centralnim manifestacijama u gradu Šibeniku.

1974. godine Drago Putniković, direktor Centra za kulturu grada Šibenika (današnji HNK u Šibeniku), poziva zbor da prijeđu pod okrilje Centra i zbor dobiva ime „Zdravo maleni“ pod kojim djeluje i danas.

1976. godine zbor po prvi puta priređuje samostalan koncert u okviru Međunarodnog dječjeg festivala (tadašnjeg JDF), a 23. prosinca 1976. priređuju i samostalni koncert u Šibenskom kazalištu – tada izvode i pjesmu „Zdravo maleni“, autora Milana Grgića i skladatelja Alfija Kabilja, koja je do danas ostala himna zbora.

Svakako treba istaknuti kako Zbor sudjeluje i u predstavama „Mačak Džingiskan i Miki Trasi“, „Fali more drž´ se kraja“, „Ni u moru mire, ni u jubavi vire“; „Bašta sljezove boje“ (produkcija Šibensko kazalište 1977.- 1979.).

Tu je i sudjelovanje na 20. muzičkoj smotri djece i omladine u Varaždinu, gdje između 83 zbora, osvajaju Brončanu plaketu za postignute rezultate i za unaprjeđenje kulturnih djelatnosti.

1983. godine Zbor je održao prvi inozemni nastup, u Italiji u gradu Muggiu, na 6. festivalu Teatro ragazzi - ovaj festival, osnovan 1977., po ideji i konceptu sličan je mnogo starijem Festivalu djeteta, s naglaskom da su ovdje svi izvođači djeca. „Zdravo maleni“ tada je brojio 86 djece te su izveli repertoar koji je

sadržavao inozemne skladbe (Indija, Kina, Italija, Grčka, SSSR, Peru, djela velikih majstora (Gluck, Mozart, Beethoven) te naše skladbe. Na kraju koncerta izvedena je skladba „Zdravo maleni“, koja je oduševila publiku, tražila se na bis, a sve se izravno prenosilo na televiziji RAI.

1985. godine Zbor uzima predah od nastupa (osim otvorenja i zatvaranja Festivala), ali uredno nastavljaju vježbati. Iste godine dobivaju i veliko priznanje Republičkog odbora SUBNOR-a, uručena im je plaketa SUBNOR-a SR Hrvatske za dugogodišnji rad i očuvanju tradicije (jedina dobivena republička plaketa).

Iza 1988. godine nije bilo moguće, iz financijskih razloga, održavati velike ansamble (zbor broji preko 130 članova) te Zbor nastavlja uglavnom nastupati na otvaranjima i zatvaranjima Festivala.

ZLATA BAŠIĆ – OSNIVAČICA I NAJDUGOVJEČNIJA VODITELJICA ZBORA

Zlata Bašić rođena je Riječanka, koja je došla u Šibenik 1958. (iste godine osniva školski zbor), a dolazi iz glazbene obitelji (otac svira harmoniku, još dvije sestre nastavnice glazbenog odgoja, Brat svira flautu).

Zanimljivost: Zlata Bašić je 1977. godine u okviru zbora osnovala i dječju klapu „Zdravo maleni“– klapa je imala 9 članova te je uspješno više puta nastupala na Festivalu djeteta i drugim prigodnim manifestacijama. Poseban je bio nastup izvan konkurencije na splitskom dijelu Omiškog festivala. Nakon četiri godine postojanja, kad je svih devetoro članova odraslo, prestala je djelovati.

Zlata Bašić je dobitnica Zlatnog grba grada Šibenika 1984. godine za dugogodišnju suradnju i vođenje zbora od njegovih početaka.

Osim Zlate Bašić, zbor „Zdravo maleni“ bio je i pod vodstvom profesorica Mire Grujić, Zrinke Mikuličin i Tee Slavice Bačić. Sadašnji voditelj zbora je Filip Knežević.

26. travanj 2024 23:14