StoryEditor
GlazbaZa sve ljubitelje Olivera

Tri legendarna koncertna izdanja Olivera Dragojevića objavljena u ediciji Original Album Collection

Piše sibenski.hr
21. rujna 2020. - 12:00
Oliver DragojevićCroatia Records

Dvije godine prošle su od odlaska velikana hrvatske glazbe Olivera Dragojevića, ali bez obzira što fizički nije među nama, duhom i s pjesmama živjet će i dalje – morski vuk na nebeskoj lažini leži.

Oliver Dragojević rođen je 7. prosinca 1947. godine, a njegova glazbena "fantažija" trajala je od trenutka kada je s pet godina u ruke uzeo usnu harmoniku, svoj prvi instrument. Od tada do danas prošlo je više od pola stoljeća, a čarolija Oliverove pjesme ne da se nije ugasila, nego i danas bukti jednakim sjajem. Kao što je Miljenko Smoje svojim Malim i Velim mistom u literarnom, odnosno televizijskom smislu proslavio Dalmaciju i Split, tako je i Oliver Dragojević u glazbenom svijetu na najoriginalniji način publici približio senzibilitet dalmatinske, ali i mediteranske glazbe – njih dvojicu spojila je pjesma Ča je život vengo fantažija. Upravo je tim riječima Oliver zahvalio publici i struci na uručenom Porinu 2018. godine za životno djelo u Splitu. Rasplakao je tada Oliver cijelu Hrvatsku. Njegova publika ni dan-danas ne skriva suze jer otišao je pjevač čije su pjesme ostavile dubok i neizbrisiv trag u srcima mnogobrojnih.
 

"Oliver je bio laureat prve dodjele Hrvatske diskografske nagrade Porin 1994. godine koja je velikim dijelom prošla u znaku njegove izvedbe Gibonnijeve skladbe Cesarica kojom je Oliver potvrdio da će poput "starog morskog vuka" preživjeti sve povijesne turbulencije i da neće ostati zapamćen kao pjevač jednog vremena koje je prošlo, nego da će njegov glazbeni izričaj potrajati i zauvijek ostati aktualan i među mlađim generacijama. Oliver je surađujući sa sjajnim autorima, izdvojit ćemo Zdenka Runjića, Momčila Popadića, Gibonnija i Jakšu Fiamenga, iza sebe ostavio brojne bezvremenske pjesme. Samo pismu duša jubi glasi stih njegove pjesme Poeta – on, pjesma i publika. Oliver je "kozmički Dalmatinac". Njegove nam se pjesme tako elegantno uvuku u uho ili srce i učine nas dijelom njegovog kozmosa pa postajemo povezani s emocijom autora. Upravo tu leži Oliverova tajna i njegova najveća moć.", piše u knjižici izdanja urednik Domagoj Šiljeg.
 

Njegovi koncerti bili su neprocjenjivo iskustvo – jedinstveni doživljaj glazbe. Od prvog objavljenog koncerta Oliver u HNK iz 1989. godine koji je sada i po prvi put dostupan na CD-u, preko izdanja Oliver u Lisinskom iz 1996. i Oliver u Areni iz 2001. svjedoci smo srastanja izvođača i pjesme s publikom. Ovoj neraskidivoj vezi po prvi put možemo svjedočiti na jednom mjestu. Box set Oliver Live – Original Album Collection sadrži tri dvostruka Oliverova live albuma, obaveznu koncertnu lektiru za sve njegove obožavatelje. "Bolje pjevam nego govorim", rekao je u jednom intervjuu Oliver.
 

"Voljeli bismo svi, danas kad ga nema, da nam i govori, samo da je tu. No, njegovi albumi i pjesme ostaju. Live izvedbe pjesama poput Oprosti mi, pape, Skalinada, Što to bješe ljubav, Picaferaj, Moj lipi anđele, Lijepa bez duše, ali i mnoge druge, očarat će vas kao i prvi put kad ste ih čuli – ne bojte se zaplakati. Oliver nas je napustio 29. srpnja 2018. godine, ali uspomena na njega živjet će vječno kao i njegove pjesme koje su mu otvorile vrata raja. I za kraj, 'ovo je naša pisma jer ništa nas ne dili'.", piše Šiljeg na kraju teksta posvećenom Oliveru.

Box set Oliver Live – Original Album Collection možete kupiti po cijeni od 99 kuna na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa i u našem webshopu.

 

05. svibanj 2021 16:23