StoryEditorOCM
Glazbameri cetinić

Teško je i pobrojati sve njezine hitove: ikona dalmatinske pjesme dobiva posebno mjesto na šibenskom festivalu

Piše Šibenski.hr
13. srpnja 2024. - 08:36

Meri Cetinić, ikona dalmatinske pjesme i jedno od najznačajnijih imena hrvatske zabavne glazbe dobit će svoj poseban program 24. kolovoza na Revijalnoj večeri Dalmatinske šansone Šibenik 2024.

Šibenskoj publici Meri Cetinić predstavit će dio svog bogatog repertoara kao pjevačica, pijanistica, skladateljica i kao žena postojane i bogate karijere.

Rođena 15. lipnja 1953., Meri se rano okreće glazbi i pjevanju, zadivljujući golemim talentom. Sa 14 godina pjesmom Warm And Tender Love pobjedjuje na Splitskom proljeću, godinu kasnije kao klavijaturistica se priključuje sastavu CHE, pa sa 17 odlazi u skupinu Delfini te sa njima ostvaruje turneju po Sovjetskom savezu.

Snažan glazbeni trag ostavila je sedamdesetih sa grupom More da bi 1979. objavila prvi samostalni album Meri, a 1980. i prvi autorski album “Ja sam žena” i odmah ostvarila dijamantnu nakladu, na najbolji način najavivši karijeru vrijednu divljenja.

Uslijedili su nezaboravni festivalski nastupi, pogotovo na Splitskom festivalu, kasnije i diskografska nagrada Porin, ali prije svega Meri je svojim radom izgradila neizmjerno poštovanje publike.

image

Meri Cetinić

Vanesa Pandzic/Cropix

Teško je pobrojati sve pjesme, ali ako spomenemo More, Konoba, Ti si moj san, Gdje god na podješ, Samo simpatiia, Četiri stadjuna, Nina nana, Ljubav si moja zauvik, Gorka rijeka, Budi dobra prema njemu, U prolazu, Potraži me u predgradju, Lastavica, Gardeline moj, Dome moj, Zemlja dide mog…, dovoljna je pozivnica da ne propustite njen nastup na revijalnoj večeri Dalmatinske šansone u Šibeniku. 

- Nije nam uopće namjera ovdje pobrojati sve njene uspjehe, budući da je Meri Cetinić cijelim svojom karijerom sinonim za kvalitetu. I što god te večeri izvede po svom izboru, zavrijedit će svaki aplauz. A imala je kroz karijeru i suradnje za iznimnim glazbenicima i tekstopiscima, od brata Ante Cetinića do Slobodana Kovačevića, Zdenka Runjića, Jakše Fiamenga, Krste Jurasa, Ivice Flescha…

Prepoznata je Meri i izvan granica Hrvatske. Pjesmu Dome moj snimili su u Belgiji Sanne i Erik van Neygen pod nazivom Veel te mooi i postali tamošnji hit godine.

A Meri je ostala naša glazbena ikona i Šibenik joj se veseli- ističu organizatori Šansone Šibenik.

07. kolovoz 2024 04:01