StoryEditorOCM
GlazbaNeprežaljeni uzor

Tedi Spalato prvi put progovorio o posljednjim satima provedenim u bolnici uz Olivera: Provava je, pokušavali smo; Samo bi mi reka 'ajmo onu našu'...

3. svibnja 2019. - 13:41

- U čast mog dragog u nedilju pivan u Puli. Sigurno ću i neku njegovu pismu. Ali još ne znan koju... Uvik je to bez plana, nekako odlučin u zadnji trenutak, jer ima toliko pisama koje san još ka momak, a i kasnije skida, da do zadnjega ne znan oće li to bit “Galeb”, “Nisan ja za te”...

Oće li to bit “Cesarica” ili “Romanca”, “Picaferaj”... - emotivno nam je kazao Tedi Spalato.

Obožavani glazbenik kojega imenuje s “dragi” je, naravno, nezamjenjivi Oliver Dragojević, koji će u nedjelju, 5. svibnja, na gala koncertu "Puli s ljubavlju“ u pulskom Istarskom narodnom kazalištu posthumno biti proglašen počasnim građaninom grada Pule.

U znak sjećanja na glazbenog velikana, u Puli se, povodom Dana grada, organizira besplatan koncert za posjetitelje, a povelju će, u čast Oliverovih djela i svih dobrotvornih koncerata koje je u tom gradu održao, primiti njegova supruga Vesna.

Tediju Spalatu i Meri Cetinić na pozornici će se tom prigodom pridružiti i kantautori Lea Dekleva i Bruno Krajcar, inače Oliverovi dugogodišnji glazbeni suradnici.

- Sve Oliverovi prijatelji – tiho će senzibilni glazbenik dalmatinskog izričaja, Oliveru blizak kao čovjek i kolega kojega je radio pozivao u goste na svoje koncerte.

Bilo da je riječ o nastupima u velikim dvoranama ili malim, intimnim prostorima. Odlično su se razumjeli na sceni, a i izvan nje.

- Mi smo zajedno puno volili pivat ”Picaferaja”, baš smo ga s gušton pivali. On je mene zva i u pulsku Arenu da ga skupa pivamo.

A kad je ima onih pet koncerata u “Lisinskom”, samo bi kaza: ”Ajmo onu našu”, misleći na pjesmu Vinka Barčota “Ne diraj moju ljubav”, za koju smo demo snimili on i ja, a kasnije je uzela klapa "Šufit".

Ta mi je pisma uvik ostala u duši – iskreno će Tedi, koji je bio uz velikog pjevača do njegova kraja. Poput člana obitelji, oslonca, motivatora, nekoga tko mu nije dao da klone duhom, s kim je nesputano mogao zaroniti u svijet nota.
- Tako je ispalo – skromno će Tedi.
- Uvijek sebi i drugima kažem da nije bilo njega, tko zna bi li ja uopće piva. Kad sam čuja “Galeba”, pitao sam se: ”Šta je ovo?!” Kako je samo on to volija...

Ostao je neki moj vodič što se tiče vokala. Ne mogu ni zamislit šta bi bilo da nije bilo tako, da nije bilo njega. Piva je sa mnom do zadnjega daha. Provava je, pokušavali smo...

On je sad gori i lipo nas gleda. I uči nas još uvik. Ima toliko njegovih pisama da ja kažen da će generacije i generacije učit i dobivat tu njegovu emociju.

Zapravo je to nešto što će, iskreno sumnjam, itko ikada nadmašiti na ovoj našoj sceni – sjetno će, "dragome" na svemu zahvalan Tedi.

24. travanj 2024 09:50