StoryEditorOCM
Glazbaspektakl u italiji

Sve je spremno za prvi polufinale Eurosonga: pogledajte tko je večeras konkurencija Miji Dimšić

Piše Klara Rožman/JL
10. svibnja 2022. - 17:49

Ukrajina, Grčka, Norveška, Nizozemska, Armenija, Portugal, Albanija, Moldavija, Latvija i Austrija zemlje su koje će se, ako je vjerovati kladionicama, večeras iz prvog eurovizijskog polufinala plasirati u subotnju veliku završnicu Eurosonga. Kladionice od sedamnaest zemalja koje navečer nastupaju u torinskoj PalaOlimpico Areni našu Miu Dimšić i njen 'Guilty Pleasure' drže na 14. mjestu (deset najboljih prolazi dalje), a nama ne preostaje drugo do nadati se da su u krivu i da će publika iz sedamnaest zemalja koje večeras nastupaju svojim glasovima Miu pogurati prema vrhu. Žiri (po pet stručnjaka iz svake zemlje koja se danas natječe) je glasao sinoć, na generalnoj kostimiranoj probi. Njihovi glasovi večeras će se pribrojiti glasovima publike i dati konačni rezultat.

Jučerašnju generalnu probu pratili smo i mi, pa vam dajemo kratki uvid u ono što nas čeka večeras, s početkom u 21 sat na HTV1. A čeka nas, vjerujte, svašta.

Albanija

Ronela Hajati - 'Sekret'

Jedna od najpopularnijih albanskih pjevačica otvara natjecanje u blistavom bikiniju koji je uskladila s crnim čizmama. Stajling malo toga prepušta mašti. Oko nje su plesači odjeveni u duge crne suknje, dok su iznad pojasa goli. Scenski je raskošna Ronela sa svojom ružičastom kosom neke podsjetila na Madonnu iz starih dana, no njen nastup nije oduševio organizatore Eurosonga koji su nakon prve probe cenzurirali fotografije na kojima pjevačica nedvosmisleno pomiče ruke prema svom međunožju želeći i pokretom istaknuti kako pjeva o istospolnoj romansi.

Latvija

Citi Zēni - 'Eat Your Salad'

Eko ratnici u odijelima jarkih boja ukazuju svojom pjesmom na prednost zdrave prehrane, pa ne čudi da se tijekom njihovog nastupa na LED ekranima u pozadini prikazuju slike različitog voća i povrća. Samoprozvani “prinčevi rapa' svoju glazbu opisuju kao spoj neo soula, jazza, groovea, R&B, hip-hopa, a capelle i 'svega pomalo između', uz dodatak satire.

Litva

Monika Liu - 'Sentimentai'

Monika je odrasla u pravoj glazbenoj obitelji, a već kao dijete pohađala je satove violine i baleta. Studirala je i na Berklee Music Collegeu, a hrvatskim eurovizijskim fanovima bit će zanimljivo doznati kako je Monikina fakultetska kolegica u SAD-u bila Franka Batelić. Monikinu pjesmu eurovizijski fanovi opisuju kao pomalo 'sablasni disco'.

Švicarska

Marius Bear - 'Boys Do Cry'

Marius Bear za život je počeo zarađivati kao mehaničar građevinskih strojeva. Onda je shvatio da je glazba njegov pravi poziv, pa se preselio u London gdje je studirao glazbenu produkciju. Na eurovizijsku pozornicu izlazi odjeven sav u crno. Njegov nastup je jednostavan. Samo on i reflektor koji na njega baca svjetlost u tami, dok on sugestivno pjeva 'Boys Do Cry'.

Slovenija

LPS - 'Disko'

Predstavnici Slovenije, bend LPS (Last Pizza Slice), na pozornicu donose ogromnu disko kuglu, a članovi benda odjeveni u odijela što su se nosila 70-tih godina prizivaju zlatno doba disca. Bend čine Filip Vidušin (vokal), Gašper Hlupič (bubnjevi), Mark Semeja (električna gitara), Zala Velenšek (bass gitara, tenor i alt saksofon) i Žiga Žvižej (električna klavijatura), na Eurosongu pjevaju o nesretnoj tinejdžerskoj ljubavi. Mladi Slovenci svoju grupu osnovali su 2018. godine u music roomu srednje škole u Celju.

Ukrajina

Kalush Orchestra - 'Stefania' (Стефанія)

Favoriti natjecanja u pjesmi 'Stefania', miješaju rap i hip hop s tradicionalnom ukrajinskom narodnom glazbom. Pjesmu je frontmen Oleh Psiuk posvetio svojoj mami, te tvrdi kako je ovo najbolja stvar što ju je on u životu dosad napravio za nju. Melodija 'Stefanije' lako ulazi u uho, nastup izvođača u kostimima kombiniranim s narodnom nošnjom svoje zemlje je upečatljiv. Po svim kladionicama upravo će Ukrajina slaviti u subotu na Eurosongu.

Bugarska

Intelligent Music Project - 'Intention'

Rock and roll veterani eurovizijske fanove načas su podsjetili na lanjske pobjednike, grupu Maneskin, ali mi se s time ne bismo složili. Nastup nema tu žestinu, a ni Ronnie Romero, glavni vokal i čileanski reper koji nastupa i u britanskoj grupi 'Ritchie Blackmore’s Rainbow', ipak nije divni Damiano David. Nastup benda koji je 2012. osnovao jedan bugarski biznismen obiluje neonskim svjetlima, a na grafičkoj pozadini pojavljuju se geometrijski oblici. Zadnji refren pjesme prate vatreni plamenovi.

Nizozemska

S10 - 'De diepte'

Otmjena nizozemska predstavnica S10 (Stien den Hollander) na eurovizijsku pozornicu donosi atmosferski nastup za svoju baladu. Pjevačica tijekom izvedbe stoji na postolju u crnom smokingu koji je sprijeda skraćen, a odostraga dug. Pozornica ima dramatično osvjetljenje.

Moldavija

Zdob și Zdub - 'Trenulețul'

Zdob Zdub veterani Eurosonga u Torinu nude nezaboravni plesni nastup. Na scenu izlaze u kostimima različitih boja, s harmonikom, violinom, gitarom i pjevaju: 'Hej ho, let's go, folklor, rock and roll...' Ovo im je treće pojavljivanje na Eurosongu, a članovi grupe osnovane 1994. godine svoju glazbu opisuju kao 'hardcore folk extravaganzu'. Zdob şi Zdub su dosad nastupali na brojnim glazbenim festivalima, poput Exita 2008. godine, ali kao i predgrupa izvođačima poput Red Hot Chili Peppers ili Linkin Park.

Portugal

Maro - 'Saudade, saudade'

Pjevam o čežnji, a ova pjesma je posebna jer je posvećena mom djedu koji više nije s nama, a bio je veliki dio mog života i mene same. U pjesmi govorim o tome koliko mi nedostaje - objasnila je 27-godišnja glazbenica koja je svoju prvu pjesmu komponirala s nepunih 11 godina. Mariana Brito da Cruz Forjaz Secca, umjetničkog imena Maro svira gitaru i klavir, a godinama je živjela u Los Angelesu gdje se također bavila glazbom.

Hrvatska

Mia Dimšić - 'Guilty Pleasure'

Hrvatska princeza, kako našoj Miji tepaju eurovizijski fanovi, na binu izlazi u haljini boje fuksije s crnim martensicama na nogama i gitarom u ruci. Uz nju su i tri plesača koji pokretom dočaravaju emotivnu borbu u pjesmi u kojoj glazbenica pjeva o tome kako u trenucima dok leži pored svog supruga pomišlja na drugog ljubavnika koji joj, međutim, dolazi samo u snovima, ali ne i na javi.

Danska

Reddi - 'The Show'

Mathilde Savery Siggy (vokal, gitara), Ida Bergkvist (bass gitara), Agnes Roslund (gitara) i Ihan Haydar (bubnjevi) pokušavaju spojiti rock sedamdesetih s punk popom devedesetih, Pjesmom žele reći da žene mogu uraditi sve same. 'Svi se pitamo zašto je tako malo ženskih bendova u Danskoj, zato mi želimo pokazati da i to lako može biti promijenjeno' , poručuju glazbenice.

Austrija

Lumix ft. Pia Maria - 'Halo'

Plesni podij u plamenu. izvođači koji se stihovima pozivaju na Herkula i Sokrata kako bi uspostavili sliku unutarnje snage... Tako se ukratko može opisati nastup austrijskih predstavnika, DJ-a Lucce i Pie Marie, čija frizura podsjeća na onu kakvu je nosila Pipi Duga Čarapa, koja svoje pjesme piše od 16. godine života. Osim glazbe, ona se bavi i šminkanjem i radi u Tirolskom državnom kazalištu u Innsbrucku.

Island

Systur - 'Með hžkkandi sól'

Tri sestre s Islanda pjevaju o najmračnijoj zimi koja čeka sunce što će svjetlom ublažiti duge noći i zagrijati naše zagrljaje. Sigríður, Elísabet i Elín zajedničku karijeru započele su još 2011. pod imenom Sísý Ey (prema njihovoj baki), snažno vjeruju u iscjeljiteljsku moć glazbe, a dolaze iz glazbene obitelji: mama im je poznata islandska pjevačica, a tata je član islandske grupe Mezzoforte.

Grčka

Amanda Georgiadi Tenfjord - 'Die Together'

Amanda Tenfjord — punim imenom Amanda Klara Georgiadis Tenfjord — je grčko-norveška pjevačica i tekstopisac. Rođena je u Ålesundu u Norveškoj, majka joj je Norvežanka, otac Grk, a odrastala je u obje te zemlje. Njezina pjesma 'Umri zajedno' istražuje brojne perspektive umiruće veze.

Norveška

Subwoolfer - 'Give That Wolf a Banana'

Vukovi iz svemira publiku će zabaviti grupnim prepričavanjem pandemijske Crvenkapice. U njihovoj pjesmi Vuk (koronavirus) napada sve mlade i stare - i Crvenog i baku. Koje je rješenje? Norvežani kažu: 'Prije nego taj vuk pojede moju baku, daj tom vuku bananu.' Subwoolferi su oformljeni lani, skrivaju se iza vučje maske i odijela, te se oslovljavaju kao Keith i Jim. Njihov pravi identitet nije otkriven, a oni sami sebe predstavljaju kao najveća grupu u svemiru, nastalu prije 4.5 milijardi godina na Mjesecu gdje su imali uspješnu pop karijeru.

Armenija

Rosa Linn - 'Snap'

Rosa Linn u pjesmi 'Snap' pjeva o nesanici. 21-godišnja pjevačica glazbom se bavi od malena, a samu sebe opisuje kao djevojku iz malog grada koja ima veliko srce. Scena je tijekom njenog nastupa bijele boje, centralnu poziciju zauzima krevet okružen zidovima s kojeg izvođačica skida tapete ispod kojih se nalaze stihovi njene pjesme.

16. travanj 2024 06:02