StoryEditorOCM
GlazbaKrešimirov grad slavi "Krešimira"

Šibenski mandolinski orkestar ove godine slavi 30. obljetnicu postojanja; U njemu su ponikli brojni vrsni glazbenici, poput genijalca Maksima Mrvice

Piše Ivo Mikuličin
1. srpnja 2018. - 20:39

Krešimirov grad slavi Krešimira! Preciznije, Šibenčani će ove godine proslaviti 30. obljetnicu mandolinskog orkestra "Krešimir". Glazbenog tijela, koje je od prvih dana počivalo na maru i stručnosti voditelja Mate Višića, te više od tisuću muzikalnih dječjih ruku, koliko ih pamti orkestar, osnovan pri OŠ "Petar Krešimir".

- Ja sam stvarno sretan čovjek. Zapravo ne znam jesam li sretniji zbog nagrada koje nas svrstavaju među pet najboljih hrvatskih mandolinskih orkestara ili lijepog broja nadarene djece, koja su prošla kroz "Krešimir", a zatim probila barijeru anonimnosti na različitim poljima poput genijalca Maksima Mrvice, vokalnih solista Branimira Bubice i Nikoline Mazalin, pijanista Borne Ercega i Kristine Pešić, sjajne mandolinistice Sanje Vrančić, oboista Kristijana Perkovića, šefa gradskoga komornog orkestra prof. Jure Celića, pa i priznatih estradnih novinara Petra Mikuličina, Samira Mile i Nevene Banić. Sretan sam i zbog toga što uvijek pozitivno razmišljam, što silno pazim da ne razočaram školsku djecu i njihove roditelje - počeo je Mate Višić, koji je kao voditelj utemeljio "Krešimir", a koji ne zaboravlja početnu pomoć vrhunskog murterskog mandolinista Ante Jelića-Brice.


Arsenove skladbe


Čak pet puta je šibenski "Krešimir" bio apsolutni pobjednik "Imote“, državnog festivala mandolinskih orkestara. Za njim su turneje po Turskoj, Švedskoj, Slovačkoj, Austriji… Mladi šibenski mandolinisti nisu razočarali ni na ovogodišnjoj "Imoti", kad su osvojili drugu nagradu.

- Arsen je bitni dio formule našeg uspjeha. U 30 godina uspješnog rada obradili smo i izveli čak 23 Dedićeve skladbe. Od neizbježnog "Odlaska", temeljenog na Ujevićevu tekstu, do glazbe iz kultnih TV serija "Glembajevi" i "U registraturi". Valjda se u izvedbama ćutio sretan spoj Arsenove ljubavi prema rodnom gradu i zanesenosti, kojom su moji mandolinisti pristupali izvođenju djela tog velikog Šibenčanina... Nismo u repertoaru zaboravili ni na druge velike hrvatske autore Tijardovića, Gotovca, Runjića… Ni svjetske klasike poput Vivaldija, Čajkovskog… - otkriva Višić.

Nikad Višićev orkestar nije bježao od suradnje s drugim šibenskim amaterima i profesionalcima. Mješovitim zborom "Kolom", dječjim zborovima "Zdravo maleni " i "Cvrčak", folklornim skupinama "Šuštine" i "Koledišće", klapama "Maslina" i "Bonaca"…


Nećemo stati


- Suradnja s drugima čini našu aktivnost glazbenom relaksacijom u punom smislu te riječi. Djeca ne smiju bježati od ozbiljnih zadaća, ali je bolje da i redovno vježbanje ima primjese opuštanja, glazbene igre. Pitate me kako poznati nadarenog učenika? Jednostavno, on u glazbenoj radionici sve riješi od prve. Neki su toliko nadareni da i ti možeš nešto naučiti od njih, te se usput potruditi da roditelji ulože u njegov glazbeni put - dodaje Mate.

Nagrada grada Šibenika, županijska nagrada, priznanje "Marin Katunarić" za uspješno njegovanje mandolinske glazbe u Hrvata...To je samo dio priznanja koje je "Krešimir“ zaslužio izvan koncertnih pozornica. Mate Višić i njegovi mandolinisti zaslužili su, nema sumnje, i dostojnu proslavu svog velikog jubileja.

- Imat ćemo, dakako, svečani, jubilarni koncert. Izdat ćemo brošuru o našem trajanju, te CD-e i DVD-e s naših ranijih nastupa. No, prije svega jubilej ćemo obilježiti zadovoljstvom da uspješno trajemo. I obećanjem da nećemo stati - završio je Višić.


'Da te mogu pismom zvati'
Višićeva glazbena aktivnost ne završava s mandolinistima "Krešimira". On je jedan od bitnih kotača klape "Maslina", a pamti se i njegov doprinos legendarnoj klapi "Šibenik".
- Šteta je što je trajanje klape "Šibeni" prekinuto odlaskom tenora Koštana u Ameriku. Ne bi se ni "Maslina" pokrenula da nije bilo Ante Barbače, voditelja klape "Šibenik". Pitate me za evergrin?
"Da te mogu pismom zvati". To se dogodi, valjda, jednom u 20 godina, uz napomenu da pjesmu nitko, ama baš nitko nije prepoznao na prvu. Iskreno rečeno, ni mi članovi "Masline" - kazao nam je Višić.

25. travanj 2024 01:06