StoryEditorOCM
Glazbašibenski san remo

Prva večer Dalmatinske šansone posvećena antologijskom šibenskom skladatelju koji slavi 80. rođendan i 60 godina rada

Piše Toni Veljača
19. kolovoza 2022. - 22:48

Večeri dalmatinske šansone, ili 25. izdanje poznatog šibenskog festivala, nakon dvije godine, vratile su se svom starom izdanju. Prva od dvije večeri, jednog od najpopularnijih glazbenih festivala u Hrvatskoj održana je na svojoj tradicionalnoj, uobičajenoj lokaciji, Trgu Republike Hrvatske, između katedrale sv. Jakova i Gradske vijećnice.

Prva večer Šansone koja je ispunila gledalište do posljednjeg mjesta, ovoga puta, posvećena je velikom šibenskom autoru, Dušanu Šarcu, inače umjetničkom direktoru festivala. Večer starih skladbi, nazvana "Autorska večer Dušana Šarca", tako je protekla u znaku Šibenčanina koji je nedavno proslavio 80. rođendan ali i nevjerojatnih 60 godina umjetničkog skladanja i rada za koje je dobio brojna priznanja i nagrade. Između ostaloga, glazbene nagrade Porin te Nagradu grada Šibenika.

- Sve nosi svoje vrijeme, teško je reći koliko se Šansona promijenila u odnosu na prijašnje godine, ali u svakom slučaju nastojimo ne dozvoliti velike promijene. Ono što primjećujem je da više nema pjevača zvijezda, nema idola masa poput Vice, Miše… - kazao nam je Šarac, kojeg je došao podržati i njegov prijatelj iz djetinjstva, Siniša Škarica,

- Dušana poznajem još odkad smo praktički bili djeca, naime pohađali smo istu muzičku školu. Šansona koju on i Viljac "guraju" ne robuje nikakvim formama, utjecajima, zato i je posebna. Šarac je inače odličan violinist, ali i naš vrhunski, antologijski skladatelj – dodao je Škarica

Otvorenje, "šibenskog San Rema" kako često nazivaju festival, proteklo je u izvedbi skladbi koje su ostavile neizbrisiv trag na hrvatskoj glazbenoj sceni u proteklih četrdesetak godina, i to kroz interpretaciju brojnih izvođača, od Tedija Spalata, Ive Pattiera, Đanije Stipaničeva pa do Alena Nižetića i Klape Sebenico.

Nastavak, odnosno finalna večer festivala slijedi već sutra kada će se održati autorska večer, a sve uz pratnju festivalskog orkestra, maestra Damira Marušića. Naravno, očekuju se i brojni gosti i izvođači koji će upotpuniti ovogodišnje izdanje, od poznatih dalmatinskih klapa do eminentnih vokalnih solista i solistica.

18. travanj 2024 05:14