StoryEditorOCM
Glazbaiznenadni odlazak

Preminuo Aki Rahimovski, vijest objavljena na Facebook stranici Parnog valjka: ‘Dragi prijatelji, zauvijek je zaspao...‘

Piše Šibenski.hr
22. siječnja 2022. - 14:14

Aki Rahimovski, pjevač Parnog valjka iznenada je preminuo danas, objavljeno je Facebook stranici istoimene grupe. Preminuo je u 67. godini u Novom Mestu u Sloveniji, svega dvije godine nakon što je postao otac djevojčice koju je dobio sa 27 godina mlađom Slovenkom Barbarom Vesel zbog koje se i preselio u njezinu domovinu.

Od legendarnog pjevača oprostili su se stihovima pjesme "Za malo nježnosti".

Da je riječ o iznenadoj smrti svjedoči i fotografija na službenoj Facebook stranici Parnog valjka na kojoj su Aki i dugogodišnji član benda Marijan Brkić-Brk. 

Podsjećamo, 2018. godine Aki je pretrpio blaži moždani udar nakon kojeg se oporavio i nastavio nastupati.

Aki je imao dva braka. U prvom je dobio sina Kristijana-Kikija, također pjevača, a u drugom kći Dinu. Veza s drugom suprugom Ingrid trajala je puna četiri desetljeća

Inače, bend je imao velike planove s obzirom na to da je najavljeno deset koncerata u nadolazećem periodu, jedan od njih trebao je biti i prvog dana travnja u Spaladium Areni.

Obožavatelji su se od njega počeli opraštati na društvenim mrežama. "Aki, hvala ti na svim pjesmama koje si nam pjevao i koje smo pjevali s tobom. Hvala što si svojim glasom pratio naše ljubavi, naša veselja i naše tuge. Danas tugujemo bez tebe, zbog tebe. Vječni mir i spokoj ti želim", tek je jedan od komentara na Facebooku.

Aki Rahimovski rođen je 5. lipnja 1955. godine u Nišu, ali se ubrzo s obitelji preselio u Skoplje. Kako mu je otac bio glazbeni profesor, sa sedam godina je krenuo u glazbenu školu, odsjek klavir i pjevanje.

Kao tinejdžer bio je član nekoliko sastava od kojih su neki Grupa Vakuum, Krvna braća i Grupa Torr, s kojom je nastupio na festivalu u Zagrebu 1975. godine.

Godine 1975. upoznaje gitaristu i skladatelja Huseina Hasanefendića - Husa i Juricu Pađena. Te iste 1975. godine u suradnji s menadžerom Vladimirom Mihaljekom Mihom osnivaju prvu postavu Parnog Valjka kao nekakva zagrebačka varijanta Bijelog Dugmeta. Prvu postavu Parnog Valjka činili su: Aki Rahimovski (Vokal, klavir), Husein Hasanefendić Hus (Solo gitara, akustična gitara, vokal), Srećko Antonioli (bubnjevi), Zlatko Miksić - Fuma (bas-gitara) i Jurica Pađen (solo gitara, akustična gitara). U 30-godišnjoj karijeri Parni valjak je objavio 16 studijskih albuma, 14 singlova, 5 uživo albuma, 4 kompilacije, te 2 koncertna DVD-a.

Svoj prvi studijski album objavili su 1976. godine pod nazivom Dođite na show!, kojeg je objavila beogradska diskografska kuća PGP-RTB. Godinu dana kasnije zagrebački Jugoton plasira i njihov drugi album pod nazivom Glavom kroz zid. Treći studijski album Gradske priče objavljuju 1979. godine, a taj album je doživio i svjetsku distribuciju pod nazivom City Kids. Četvrti album Vruće igre izlazi 1980. godine, a kao i prethodni snimljen je u studio CSB u Milanu, a na njemu su otkrili najomiljenije teme članova utemeljitelja, pjevača Akija i autora Huseina Hasanefendića Husa. 1981. godine izlazi šesti studijski album Vrijeme je na našoj strani. Glavnom ulicom, kao sedmi studijski album, objavljen je 1983. godine, a godinu dana kasnije i osmi pod nazivom Uhvati ritam.

Svi albumi doživljavaju zlatne i platinaste tiraže, a ukupni tiraži već su imali nekoliko milijuna. Deveti studijski album objavljuju 1985. godine po nazivom Pokreni se!, a deseti studijski album izlazi 1987. godine pod nazivom Anđeli se dosađuju? na kojem se našao legendarni mega hit "Jesen u meni".

Posljednja se postava sastava počinje okupljati 1988. godine kada prilikom snimanja jedanaestog studijskog albuma Sjaj u očima sekciju Valjka nadopunjuju basist Zoran Preksavec - Preksi i bubnjar Dražen Scholz, a 1989. godine Valjku se pridružuje i klavijaturist Berislav Blazević - Bero. 1990. godine nova postava snima album Lovci snova, a 1991. godine povodom 15 godina rada sastav na tržište objavljuje uživo album Svih 15 godina na kojem se našlo 29 uživo pjesama, a iste godine objavljena je i kompilacija Pusti nek traje. 

1992. godine u sastav dolazi i ponajbolji hrvatski gitarista Marijan Brkić - Brk, koji, kao i Dražen Scholz i Berislav Blažević - Bero ostaje do samog raspada sastava. 1993. godine Parni valjak snima i trinaesti studijski album pod nazivom Buđenje, koji dobiva čak 6 Porina, a 1995. izdaju jedan od najprodavanijih hrvatskih albuma svih vremena, te definitivno najprodavaniji uživo album, Bez struje: Live in ZeKaeM. 1997. Samo snovi teku uzvodno. Zastave, petnaesti studijski album, objavljuju 2000. godine, a četiri godine kasnije, trenutno posljednji album, Pretežno sunčano?.

25. rujan 2023 05:48