StoryEditorOCM
GlazbaŠibenčani pozor

P.A.R.K. objavio termine tradicionalnih festivala: Ljubitelji dobre glazbe ove datume će zaokružiti na svom kalendaru

Piše Šibenski.hr
3. studenog 2017. - 14:40

Članovi neprofitne, nezavisne i volonterske udruge P.A.R.K. (Pokretači alternativnog razvoja kulture) iz Šibenika objavili su datume održavanja tradicionalnih godišnjih manifestacija u organizaciji udruge za 2018. godinu.

Dvodijelna kulturno-glazbena manifestacija Kulturaljka 2018. bit će održana od 1. ožujka do 1. travnja. Nadalje, Regionalni glazbeni festival Regius #8  održava se od 13. do 15. srpnja, a Međunarodni festival bass kulture Membrain 2018 – od 9. do 13. kolovoza

Kulturaljka je dvodijelna kulturno-glazbena manifestacija koja će se iduće godine održati osmu godinu za redom u Šibeniku. Pokrenuta je 2011. godine s ciljevima poticanja mladih kreativnih Šibenčana da aktivnije sudjeluju u društvenom i kulturnom životu grada, te borba za dobivanje prostora za kreativno izražavanje mladih u Šibeniku. U sklopu Kulturaljke do sada su organizirane brojne izložbe, tribine, edukacijska predavanja, radionice i koncerti kroz koje se mladim, kreativnim sugrađanima dalo prostor i priliku da se kreativno izraze i da njihove ideje dođu do šireg broja publike.

Ukazivalo se lokalnoj samoupravi na problem nedostatka prostora, skupljalo potpise potpore i davalo realne ideje za rješavanje problema. Koncertni dio programa održavao se na različitim napuštenim i derutnim lokacijama u i oko Šibenika da se pokaže njihov potencijal za buduće prostore koji bi mladi odlično iskoristiti za svoje potrebe. Do sada su u koncertnom dijelu Kultutraljke nastupali brojni izvođači iz Hrvatske i regije alternativnih žanrova a neki od njih su: Brkovi, Stillness, Goran Bare i Majke, Fakofbolan, Damir Urban, Pips Chips & Videoclips, Kawasaki 3P, Psihomodo Pop, Repetitor, Zabranjeno Pušenje, Hladno Pivo i mnogi drugi.

Za osmo izdanje Kulturaljke iz udruge P.A.R.K. ponovno planiraju niz edukativno-kulturnih predavanja i radionica kroz mjesec ožujak, s temama bliskim mladima i problemima mladih u zajednici. Veliko koncertno finale Kultutaljke 2018. održat će se 31. ožujka pod hangarom na prostoru bivše vojarne Bribirskih knezova, gdje će i dogodine nastupiti jaka glazbena imena urbane i alter scene.

Regionalni glazbeni festival Regius iduće godine također se održava osmi put za redom u Šibeniku. Udruga P.A.R.K. pokrenula je ovaj festival 2011. godine s jasnim ciljevima: obogaćivanje glazbene ponude u gradu Šibeniku dovođenjem najkvalitetnijih izvođača alternativne scene s područja cijele regije, ukazivanje na negativne strane nacionalizma u društvu i poboljšanje dobrosusjedskih odnosa među mladima te produljenje turističke sezone i privlačenje posjetitelja u Šibenik.

Udruga P.A.R.K. je u sklopu dosadašnjih izdanja Regius festivala organizirala različite edukativne radionice, sportska natjecanja, ekološke akcije te kampove druženja za mlade kroz koje je iznimno uspješno promicala kulturu tolerancije i nenasilja. Za potrebe organizacije festivala veliki broj mladih uključeni su kao volonteri čime je potaknuta svijest o važnosti volontiranja u civilnom društvu.

Na pozornici Regiusa do sada su nastupali izvođači iz Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Crne Gore i Makedonije, a neka od najzvučnijih imena su: S.A.R.S. , Dječaci, Let 3, Brkovi, Jinx, Rambo Amadeus, Edo Maajka, Repetitor, Elemental, Disciplina Kičme, Kojoti, TBF, Songkillers i mnogi drugi. Uz renomirane regionalne glazbene izvođače u programu Regius festivala uvijek se nađu i perspektivni mladi bendovi ili demo izvođači kojima se na taj način pruži prilika da nastupaju uz bok svojim idolima. U proteklih sedam godina festival Regius je posjetilo preko 10 000 ljudi iz cijele Hrvatske i okolice.

Regius festival #8 održat će se 13. i 14. srpnja na prostoru lučkog pristaništa bivšeg TEF-a u Šibeniku, kad će se opet na dva dana u srcu ljetne sezone na jednom mjestu okupiti najbolji bendovi iz šest zemalja regije i mnogobrojna publika iz cijele Hrvatske i okolice.

Membrain je međunarodni festival bass kulture koji će se po treći put održati u ljeto sljedeće godine. Festival je to koji slavi bass kulturu i glazbu i na jednom mjestu okuplja zaljubljenike u DNB, dubstep, dub, reggae, jungle, i srodne glazbene pravce. Na Membrainu svake godine nastupi preko 40 izvođača iz cijele Europe i svijeta koji u četiri dana programa na tri pozornice izvode najbolje od europske i svjetske underground bass glazbe.

Cilj organizatora bio je da se spoji atmosferu iz europskih underground klubova s mediteranskom klimom te na taj način dobiti savršenu sinergiju za ljetni provod produljenog vikenda u srcu ljetne sezone za sve posjetitelje iz Hrvatske i svijeta. Membrain festival održava se u uvali Minerska u Šibenskom kanalu, a za dogodine organizatori iz udruge P.A.R.K. pripremaju još jedno spektakularno izdanje festivala, jedinog takvog događaja u Dalmaciji.

Tri velika godišnja projekta nisu jedine stvari koje „parkaši“ rade u svom djelovanju. Tako su ove godine sudjelovali u organizaciji brojnih evenata i partija od kojih izdvajamo humanitarni party Take iz easy za donaciju Zakladi Ana Rukavina, projekt Radio na cesti u suradnji sa KLFM radijom iz Splita te nastup hvaljenog američkog benda Battleme u klubu Azimut. Za narednu godinu uz Kulturaljku, Regius i Membrain spremaju i mnoštvo drugih projekata koji će pozitivno djelovati na lokalnu zajednicu i pokrenuti uspavanu šibensku scenu, kao što to uspješno rade već proteklih sedam godina.

19. srpanj 2024 19:17