StoryEditorOCM
GlazbaIndie rock

Ovo se nikad nije dogodilo: Dvostruki porinovac producira album mladog šibenskog benda

Piše Marko Podrug
10. lipnja 2024. - 13:20

Ni uz najbolju volju ne možemo se sjetiti kad se neki šibenski bend uhvatio snimanja albuma, a da mu članovi još nisu prešli dvadesetu. Pitanje je i je li se to u Šibeniku ikad dogodilo. Još su i skromni pa tvrde da nije riječ o albumu, nego EP-ju, jer kao radi o o dvadeset i nešto minuta muzike. Kako bilo, šibenski propulzivni bend Aracataca objavit će najesen album/EP sa sedam autorskih pjesama.

Radi se o indie rock žanru, iako će se pjevačica i gitaristica Tara Šolić odmah ograditi:

- Nekako smo se morali definirati pa smo odlučiti govoriti da smo indie rock. Ali to je danas potpuno besmisleno, čak je i frustrirajuće odgovarati na pitanja o žanru jer, što god kažeš, uvijek zvučiš pretenciozno.

Kako to obično biva, Aracataca je nastala slučajno. Standardna je to priča o talentiranim srednjoškolcima koje povezuje želja i strast za muzikom, samo je pitanje hoće li i kad naletjeti jedni na druge. Raznih usputnih susreta bilo je po hodnicima škole, no ideja o bendu začeta je tijekom adventskih dana 2022., na manifestaciji nazvanoj "Hajzkul džuboks" u šibenskom đardinu.

- Ja sam tamo nastupala s mojim akustičnim duom Meraki Zorya, poslije sam srela Lorenza koji je upravo pričao s Ivanom. Tu je, zapravo, nastao bend - kaže nam Tara.

image

Aracataca u Azimutu na snimanju albuma

Lorenzo je gitarist Lorenzo Ušić, Ivan je Ivan Stošić basist, a uz Taru Šolić tu je još i Filip Laća na bubnjevima. To je četvorka koja danas čini Aracatacu, grupu koja je ime dobila prema rodnom gradu kolumbijskog književnog velikana Gabriela Garcíje Márqueza.

Probe su imali, i još imaju, u "Gimni", odnosno u napuštenom stanu koji se nalazi u Gimnaziji Antuna Vrančića u Šibeniku. Tamo su nastale i prve pjesme benda "Misli ovisne", "Nezrele igre" i "Gdje je", koje će kasnije - ove dvije potonje - postati njihovi prvi singlovi. Tekstova se uhvatila Tara, a svi ostali rade na muzici i aranžmanima.

Prvi nastup imali su u Azimutu, 11. ožujka prošle godine, u sklopu Superval festivala, gdje su nastupili uz Gradske bitange iz Valpova, Smrdljive martine iz Zagreba te Freston iz Šibenika. Mjesec dana kasnije otišli su u Zagreb gdje su u studiju kod Renata Metessija, čuvenog frontmena grupe Zvijezde, nastale njihove prve demo snimke.

Do odluke o snimanju albuma prošli su malo i prašine po putu, nastupali su u Zagrebu i Sisku te opet u Azimutu, kao predgrupa Tidal Pullu.

- Imali smo ideju snimiti album s jednim našim prijateljem, ali nikako se nismo mogli usuglasiti oko termina. Tada nam je Hrvoje Jelković iz Azimuta dao kontakt Vedrana Peternela... - prisjećaju se članovi benda.

Vedran Peternel je u širim glazbenim krugovima poznat kao urednik i producent kompilacija "Zagreb Calling" i "Zvučni zid", za koje je dobio i Porine, a između ostalog producirao je i čuvene "Ruke", album Darka Rundeka.

image

Dino Roca i Vedran Peternel

Prošli tjedan svi su se skupa našli u Azimutu gdje je improviziran studio i snimanje je počelo.

- Nazvao me Hrvoje iz Azimuta i pitao jesam li zainteresiran producirati mladi bend iz Superval generacije. Čuo sam njihov demo, odnosno dva objavljena singla i pristao. Mislim da su zanimljivi, zreli, imaju dobre tekstove i aranžmane - kaže nam Peternel, koji je u istom prostoru već snimao splitski Rolo i šibenski Hram za kompilaciju "Zvučni zid".

Uz podršku tehničara Dina Roce, sedam pjesama je snimljeno u nekoliko dana.

- Svaka pjesma je drugačija, svaka ima svoj žanrovski i zvučni pomak. Meni je taj pristup jako zanimljiv, cijela naša alternativna scena stvara na takav način. Snimili smo po dvije, tri verzije svake pjesme pa ćemo odlučiti koje će ići na album - kaže Vedran Peternel.

Album se očekuje najesen, naziv još drže u tajnosti. Zasad smo samo doznali da će omot albuma na neki način odati počast klubu Azimut, kao i da će na jednoj pjesmi gostovati Sensi iz Hrama.

image

Aracataca u Azimutu na snimanju albuma

image

Filip Laća

image

Aracataca u Azimutu na snimanju albuma

image

Dino Roca i Vedran Peternel

image

Lorenzo Ušić

image

Ivan Stošić

 

27. srpanj 2024 05:50