StoryEditorOCM
Glazbajoš mjesec dana

Na Martinskoj najavljeno čak šest festivala! Po prvi put održat će se i Večeri dalmatinskog galeba, evo o čemu je riječ

Piše Toni Veljača
8. lipnja 2022. - 16:53

Točno mjesec dana prije otvaranja, na konferenciji za medije održanoj ispred Azimuta, najavljen je festivalski program ljeta 2022. godine na Martinskoj.

Nakon dvije pandemijske godine, tijekom kojih je Martinska bila jedna od rijetkih destinacija koja je u najvećem dijelu uspjela održati događanja, i ove godine pripremljen je konceptualni program šibenskih organizatora i promotora nezavisne glazbene scene, u suradnji s Gradom, TZ Šibenik, Šibensko-kninskom županijom, te Javnom ustanovom Priroda.

Vedran Meniga, iz organizacije Pozitivan ritam, najavio je drugo izdanje "Šibenske gitarijade", festivala koji traje od 8. do 9. srpnja, a s kojim će se otvoriti ljeto na Martinskoj.

image

Vedran Meniga

Nikša Stipaničev/Cropix

- Četvrtu godinu ljeta na Martinskoj trebao je otvoriti Regius festival. Međutim, umjesto Regiusa, ljeto otvaramo "Šibenskom gitarijadom". Danas bendovi, pa ni gitarijade ne uživaju toliku popularnost kao nekada, što je bila motivacija da u ovoj posebnoj prilici predstavimo lokalnu scenu. Ove godine gitarijada je besplatna, kao poklon Gradu i svim Šibenčanima – najavio je Meniga.

Stjepan Kolobarić otkrio je novitete vezane za dvadeseto izdanje Seasplash festivala koji je na rasporedu od 14. do 17. srpnja.

- Čast mi je najaviti veliki jubilej, ove godine Seasplash festival slavi svoje 20. izdanje. U prvom valu izvođača već smo najavili neka od jačih imena ove godine, kao što su Macka B & Roots. Također, stiže nam najpoznatiji francuski soundsystem OBF u kombinaciji sa Sir Wilsonom te prošlogodišnji, nazovimo dužnici, sjajni Reggae Roast i Natty Campbell.

Kolobarić je najavio da je u prodaju pušteno još dvije verzije grupnih karata.

- S obzirom na trenutnu situaciju želimo izaći u susret svima koji bi htjeli doći. Uskoro ide i objava radionica a ovim putem pozivam i sve zainteresirane volontere da nam se jave – zaključio je Kolobarić.

Danijel Sikora predstavio je novi festival, "Večeri dalmatinskog galeba" kojim će se na nostalgičan način prisjetiti i rekreirati atmosferu poznatih dalmatinskih hotela s kraja 70-ih godina.

- Prisjeti ćemo se vremena kada su dalmatinski galebi lomili ženska srca žena iz stranih zemalja. Prvog dana nastupa Vesna Pisarović koja će obraditi pjesme u jednom Jazz tonu. Napomenuo bi i da će slobodan ulaz biti za sve tko se odjene u stilu tog vremena – ističe Sikora.

Nakon Večeri dalmatinskog galeba, koji će se održati od 22. do 23. srpnja, slijedi Kanal fest, koji je na programu od 29. do 31. srpnja. Detalje četvrtog izdanja, otkrila je organizatorica Glorija Bralić.

- U zadnjem tjednu srpnja, slijedi nam četvrto izdanje Kanal festa na kojem će nastupiti ukupno deset bendova. Drugog dana organiziran je dnevni program, "skate session" u suradnji s Udrugom mladih Bokon iz Vodica.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Membrain festival koji će se održati od 4. do 8. kolovoza najavio je Filip Božić.

- Pred nama je sedmo izdanje Membrain festivala koji njeguje underground bass kulturu te okuplja svjetski poznate izvođače sa scene zajedno s novim i talentiranim umjetnicima iz cijelog svijeta. Na ovogodišnjem izdanju nastupit će oko 80 izvođača. Od najpoznatijih izvođača izdvojio bi Homemeade Weapons, Baby T te Preshu.

Program i koncept Blast festa prezentirao je Lovro Vudrag.

- Nadam se da se neće ponoviti situacija od lani kada se festival morao otkazati. Nastavljamo slijediti koncept koji nam je od početka nit vodilja, a to je da kroz dva dana festivala prikažemo široku paletu vrhunske glazbe koja je sastavljena od isključivo domaćih izvođača. Pokušat ćemo ponoviti lanjski "line up", ali u nešto drugačijem obliku. Vjerujemo da ćemo svima pružiti odličan provod, a napomenuo bi da je na festivalskoj lokaciji organiziran i kamp za sve posjetitelje – zaključio je Vudrag.

24. travanj 2024 08:25