StoryEditorOCM
GlazbaGlazba na Mihovilu

Ne propustite treći nastup šibenske institucije pod zvjezdanim nebom: sat i pol ćete slušati uspješnice u rasponu od nezaobilaznih Beatlesa, preko Francka Sinatre, Georga Michaela, Steviea Wondera, Stinga, Leonarda Kohena do Lady Gage

17. lipnja 2019. - 16:01

Šibenska narodna glazba (ŠNG) intenzivno se ovih dana priprema za veliki koncert koji će se održati u četvrtak, 27. lipnja u 21 sat na tvrđavi sv. Mihovila. Bit će to treći nastup glazbara pod zvjezdanim nebom najljepše otvorene pozornice na Jadranu i pravi rock spektakl sa nizom uspješnica tog glazbenog žanra od 70-ih godina prošlog stoljeća do današnjih dana, što sugerira i naziv koncerta Rock. vol 2. Najavljeno je to na jučerašnjoj konferenciji za novinare kojoj su uz Goranu Barišić Bačelić, ravnateljicu Tvrđave kulture Šibenik i Paška Rakića, zamjenika šibenskog gradonačelnika u ulogama suorganizatora događaja, prisustvovali i Mate Skračić, tajnik Šibenske narodne glazbe i Damir Marušić, njezin maestro.

U dvojbi da li koncert održati na trgu Republike Hrvatske ili na tvrđavi sv. Mihovila prevagnule su, kazao je Skračić, brojne prednosti najveće šibenske pozornice, od susretljivosti zaposlenika Tvrđave kulture do tehnike i drugih organizacijskih detalja.

- Nakon prošle godine u kojoj smo prigodno obilježili 170. obljetnicu djelovanja, ŠNG i ovim će koncertom građane Šibenika počastiti novitetima i aktualnim glazbenim hitovima. Naziv koncerta je Rock vol. 2. jer smo prije pet godina, prilikom obilježavanja 60. obljetnice rock and rolla, održali slično koncipirani koncert Rock vol. 1. Naišao je na odličan odaziv publike jer je rock and roll u interpretaciji puhačkog orkestra te sa vokalnim gostima i solistima uvijek svjež i nov. Ljudima je taj ugođaj odličan, pa zato vjerujemo da će tako biti i ove godine-kazao je Skračić.

Govoreći o cjelovečernjem repertoaru, pak, maestro Damir Marušić istaknuo je kako je kreiran sa željom da se publika osjeća kao u ljetnoj bašti dok neopterećeno, sat i pol vremena sluša uspješnice u rasponu od nezaobilaznih Beatlesa, preko Francka Sinatre, Georga Michaela, Steviea Wondera, Stinga, Leonarda Kohena do Lady Gage, odnosno današnjih dana.

- Prošle godine nismo imali priliku uvrstiti Leonarda Bernsteina, mog omiljenog dirigenta, a kako je ove godine 100 godina od njegovog rođenja, mali dio koncerta posvetili smo njemu u čast. Odsvirat ćemo fragmente iz njegovog najpoznatijeg djela West size story. Od vokalnih solista na koncertu će sudjelovati nezaobilazni Vojo Marković, izuzetno se radujem nastupu Danijele Prpić koja će na koncertu biti šibenska Lady Gaga i po prvi put kao solistica stati ispred Šibenske narodne glazbe. Među dragim gostima će biti eminentni vokal Ivo Županović koji je, inače, česti gost Šibenske šansone. Prvi put ćemo ga čuti u tumačenju "Indexa" - najavio je maestro uz zahvalu pratećim vokalima Iris Milošević Huljev i Danijeli Prpić, zagrebačkoj studentici Jeleni Žaja koja će svirati solo dionicu na violini, glazbenom "multipraktiku" Bartolu Pelajiću zaduženom za značajni solo na harmonici te Mati Aniću i Valentinu Kursaru, dugogodišnjim suradnicima ŠNG od kojih je jedan prepoznatljiv po glazbenom doprinosu i aranžmanima, a drugi po tonskom identitetu koncerata.

- Nadam se da će program proletjeti u dahu. Poučeni iskustvom, vjerujemo da će publika tražiti još. Ukoliko se to dogodi, priuštit ćemo im i poneki bis-rezimirao je Marušić.

Šibenski dogradonačelnik Paško Rakić nije krio ushićenje što će jedna od najstarijih i najvažnjih kulturnih institucija u gradu, Šibenčane i njihove goste počastiti kvalitetnim i atraktivnim programom.

- Poznavajući glazbare pod ravnanjem maestra Marušića, uvjeren sam da će to biti prvorazredni kulturni događaj u kojemu će uživati vjerna publika Šibenika ali i naši gosti, da će glazbari "prodrmati kamene zidine" naše tvrđave i pokloniti nam nezaboravnu večer - kazao je, uz ostalo Rakić, pozvavši sugrađane i goste na emotivni rock happening.

Pozivu se pridružila i ravnateljica Barišić Bačelić podsjetivši da se ulaznice za koncert po cijeni od 100 kuna mogu kupiti u City Point Centru Šibenskih tvrđava te na ulazima na tvrđave, a da preko četri tisuće Prijatelja šibenskih tvrđava ostvaruju popust na kupnju.

19. travanj 2024 07:44