StoryEditorOCM
Glazbanapisana još 1970.

Naljutio se skladatelj legendarne pjesme koja je izvedena na inauguraciji: Dosta mi je toga da nitko ne zna autore. Nije pjesma Vicina, nego i moja!

Piše Anita Belak- Krile
19. veljače 2020. - 12:02

Jedna od najljepših ikada napisanih i skladanih hrvatskih domoljubnih pjesama, a u kojoj se Hrvatska uopće ne spominje premda svi jako dobro znaju o kojoj se zemlji radi, uglavnom se povezuje sa legendarnim šibenskim baritonom, pokojnim Vicom Vukovom.

Daleko manje se zna da je stihove: „Tu ćeš naći uvijek dom, srce koje kuca za te, ruku da te prati, majku da te shvati, znat ćeš sve što treba znati…“, a koji su u zadnje vrijeme postali sastavna kulisa najvećih državnih događanja, napisao pokojni Drago Britvić, a uglazbio Alfi Kabiljo.

„Tvoja zemlja“ napisana je 1970. godine, kad je i postala svojevrsna neslužbena himna Hrvatskog proljeća, a Vice Vukov glazbeni korifej toga pokreta.  Upravo ta činjenica da svi znaju za Vicu, a malo tko za autore pjesme, neprestano izaziva frustraciju kod skladatelja Alfi Kabilja, koji je za razliku od interpretatora i pisca stihova danas jedini živ.   

Najnoviji povod za njegovu reakciju bilo je izvođenje pjesme na inauguraciji novog predsjednika države Zorana Milanovića.

Ne smeta Kabilju što se pjesma izvodi na tako važnom državnom događaju, nego što nitko ne spominje njezine autore.

Zbog toga je i Hrvatsko društvo skladatelja uputilo pismo Uredu predsjednika i medijima u kojem traže da se ne izostavlja navođenje imena autora ove pjesme.  

 - Čestitam novom predsjedniku Republike gospodinu Milanoviću. Veoma sam ponosan da se izvodi pjesma „Tvoja zemlja“ čiju sam glazbu skladao, a pokojni Drago Britvić napisao tekst. Nažalost, svugdje se spominje kao pjesma Vice Vukova koji je prvi izveo, a nakon njega ogroman broj pjevača ozbiljne, zabavne i narodne glazbe, kao i mnogi zborovi (HRT), profesionalni, amaterski, crkveni, i mnogi ansambli diljem europskog i američkog kontinenta.

Kako se ovih dana svugdje spominje samo kao „pjesma Vice Vukova“, a ne spominju se imena autora, smatramo da smo moralno i materijalno zakinuti; ja kao autor glazbe i pokojni Drago Britvić kao autor teksta, odnosno njegovi nasljednici – požalio se Alfi Kabiljo i zatražio  da se u medijima kao i na odjavnoj špici, komentaru voditelja i slično ubuduće obavezno spominju i njihova imena.

Nije ovo prvi put da Kabiljo diže javnu prašinu zbog pjesme. Upravo zbog njegovog protivljenja glazbena uspješnica nije postala službenom himnom SDP-a.

Kao što je poznato, Vice Vukov je bio nezavisni saborski zastupnik koji je u parlament ušao na listi SDP-a i često je na stranačkim skupovima pjevao stihove: "Tuđin i oluje kidali su nju, al' još uvijek tu je sve dok mi smo tu"…. Pjesmu je iznimno volio i nekadašnji šef socijaldemokrata Ivica Račan. Upravo uz Britvićeve stihove SDP-ovci su se oprostili od svog preminulog šefa na komemoraciji u dvorani Vatroslava Lisinskog 2007. godine, a samo koji mjesec kasnije bezvremenski hit svirao je i kad je Zoran Milanović postao novi lider SDP-a.

Budući je pjesma postala neformalnom himnom socijaldemokrata, na Iblerovom trgu su željeli da ona i formalno uđe u njihov stranački statut, no Kabiljo se tome oštro usprotivio.

Za „Slobodnu Dalmaciju“ u studenome 2017. kazao je kako je to himna svakog građanina Hrvatske, te da nipošto ne dolazi u obzir da postane bilo čija stranačka himna.  Skladatelj se svojedobno ljutio i što je u kampanji bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koristila njegovu skladbu "Neka cijeli ovaj svijet" iz mjuzikla "Jalta, Jalta".

Nije samo SDP-ovcima mila „Tvoja zemlja“, unatoč tome što Davor Bernardić izjavio kako je Vice Vukov istinski živio socijaldemokraciju, te da je njegova pjesma praktički neslužbena himna SDP-a, ona se sve češće se izvodi i na drugim događajima. I otvaranje spomenika Franji Tuđmanu u Zagrebu, koji je otkrila tadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pratili su također zvuci pjesme "Tvoja zemlja".

 

19. travanj 2024 09:29