StoryEditorOCM
GlazbaHRVATSKI KORIJENI

Na Tvrđavu sv. Mihovila stiže svjetska zvijezda Lorde: David Bowie je za nju rekao da je budućnost glazbe!

Piše Šibenski.hr
16. lipnja 2022. - 14:21

Nakon što su lanjskog lipnja ulaznice za njezine koncerte rasprodane doslovno u sekundama, ovog vikenda na šibenskoj Tvrđavi sv. Mihovila pred obožavateljima će se pojaviti Lorde, jedna od najvećih svjetskih pop-zvijezda.

U Hrvatsku 25-godišnja pjevačica dolazi u sklopu turneje "Solar Power". Ta je turneja posebna zbog pomno biranih lokacija koje Novozelanđanka hrvatskih korijena planira posjetiti, pa se šibenska tvrđava našla u društvu legendarnih koncertnih destinacija poput Radio City Music Halla u New Yorku, Shrine Auditoriuma u L.A.-u, Roundhousea u Londonu... Lorde će na dva šibenska koncerta podsjetiti na neke od svojih najvećih hitova s prva dva albuma te će predstaviti novo studijsko izdanje "Solar Power".

image

Ella Marija Lani Yelich-O'Connor - Lorde

Patrick Kovarik/Afp

Dalmatinski korijeni

Punog imena Ella Marija Lani Yelich-O'Connor, Lorde je rođena 7. studenoga 1996. na Novom Zelandu, u mjestu Takapuna, predgrađu Aucklanda. Njezina majka, pjesnikinja Sonja Yelich, kći je imigranata koji su iz Dalmacije otišli na Novi Zeland, dok Lordein otac, inženjer Vic O'Connor, ima irske korijene. Nakon 30 godina veze, Sonja i Vic su 2014. objavili zaruke, a vjenčali su se 2017. godine.

Lorde ima dvojno državljanstvo, novozelandsko i hrvatsko. Drugo je od četvero djece Sonje i Vica, ima stariju sestru Jerry, mlađu sestru Indiju i mlađeg brata Angela. U dobi od pet godina priključila se dramskoj skupini, a majka ju je ohrabrivala da čita literaturu različitih žanrova, čemu Lorde pripisuje utjecaj na svoje stihove. Pobjeđivala je na školskim govorničkim natjecanjima, a 2009. je njezina školska ekipa zauzela drugo mjesto na finalu Kids' Lit Quiza, globalnog literarnog natjecanja za učenike u dobi između 10 i 14 godina.

image

Lorde na priredbi Met Gala 2021. godine AFP

Angela Weiss/Afp

Uspješna je bila i na školskim glazbenim natjecanjima, bila je članica benda "Extreme" i dueta "Ella & Louis", išla je na satove pjevanja, nastupala na lokalnim pozornicama, a uskoro je počela i pisati pjesme. Potpisala je ugovor s Universal Music Group 2009., a prvi je put svoje originalne pjesme izvela u studenome 2011. godine. Te je godine započela i suradnju s producentom Joelom Littleom, a njihovo prvo zajedničko ostvarenje, EP "The Love Club", Lorde je samostalno objavila 2012. za slobodno preuzimanje na SoundCloudu, prije nego što ga je UMG komercijalno objavio 2013. godine.

Debitantski hit

Singl "Royals" debitirao je na prvome mjestu novozelandske glazbene top-ljestvice, a popeo se i na prvo mjesto Billboardove Hot 100 liste 2013. godine. Zahvaljujući tome postala je prva novozelandska samostalna glazbenica s pjesmom broj jedan u SAD-u. Zahvaljujući toj pjesmi stekla je planetarnu popularnost, a njezin debitantski studijski album "Pure Heroine" objavljen je u rujnu 2013. godine. Bio je veliki komercijalni uspjeh, a i kritičari su ga dočekali s pohvalama.

Sljedeće godine Lorde je uredila i producirala album za film "Igre gladi: Šojka rugalica 1. dio", s kojeg je izvela i singl "Yellow Flicker Beat", koji se izdvojio kao najuspješniji s albuma i dobio pohvale kritičara. Njezin drugi studijski album "Melodrama" iz 2017. godine dočekan je hvalospjevima kritičara i debitirao je na prvome mjestu liste Billboard 200. Treći studijski album "Solar Power" objavila je prošle godine, bio je na prvome mjestu u Australiji i Novom Zelandu, te među prvih deset u brojnim drugim zemljama, premda je podijelio i kritiku i obožavatelje.

image
Angela Weiss/Afp

Lorde je dosad osvojila dvije nagrade Grammy, dvije Brit Awards, kao i nominaciju za Zlatni globus. Dvije godine zaredom, 2013. i 2014., bila je na Timeovoj listi najutjecajnijih tinejdžera, a 2014. i na listi Forbes 30 Under 30, bila je najmlađa osoba na toj listi. Te se godine pridružila preživjelim članovima "Nirvane" u izvedbi "All Apologies" tijekom primanja benda u Kuću slave Rock and Rolla. Članovi benda Krist Novoselic i Dave Grohl objasnili su da su izabrali Lorde jer njezine pjesme predstavljaju "Nirvaninu" estetiku.

Na dodjeli britanskih glazbenih nagrada 2016. Lorde i bend koji je svirao posljednju turneju s Davidom Bowiejem izveli su njegovu pjesmu "Life on Mars". Pijanist Mike Garson, koji je često svirao s legendarnim glazbenikom, objasnio je da su Bowiejeva obitelj i menadžment odabrali Lorde jer joj se Bowie divio i smatrao je da je ona "budućnost glazbe".

Različiti utjecaji

Kad je u prosincu 2017. otkazala koncert koji je trebala održati u Izraelu u lipnju sljedeće godine, Lorde je izazvala političke kontroverzije. Odluku o otkazivanju donijela je nakon kampanje palestinskih aktivista, što su propalestinske skupine pozdravile, dok su one proizraelske žestoko kritizirale novozelandsku pjevačicu.

Lorde je postala poznata po nekonvencionalnim glazbenim stilovima i introspektivnim tekstovima, a među njezinim su glazbenim uzorima američki jazz i soul glazbenici Billie Holiday, Sam Cooke, Etta James i Otis Redding, pjesme Cata Stevensa, Neila Younga i "Fleetwood Maca", koje su voljeli njezini roditelji. Na nju su utjecali i producenti elektroničke glazbe, kao i, među ostalima, Grace Jones, James Blake, "Arcade Fire", Laurie Anderson, Kanye West, Prince i David Bowie.

Osim njezine majke, Lorde je navela još neke autore koji su utjecali na stihove njezinih pjesama, među njima su Kurt Vonnegut, Raymond Carver, Sylvia Plath, Walt Whitman i T. S. Eliot. Kad je pisala svoj drugi album "Melodrama", Lorde je pronalazila inspiraciju u stilovima različitih glazbenika, među kojima su Phil Collins, Rihanna, "Florence + The Machine", Tom Petty, Joni Mitchell, Leonard Cohen...

Za svoje profesionalno ime Lorde novozelandska je kantautorica inspiraciju pronašla u aristokraciji, dodala je slovo "e" na kraju riječi Lord kako bi je učinila ženstvenijom. Svoj javni imidž objašnjava kao nešto što joj je došlo prirodno i u skladu je s njezinom stvarnom osobnošću. Lorde se identificira kao feministica, a The New Zealand Herald je komentirao kako se njezin feminizam razlikuje od onog njezinih suvremenika jer nije zainteresirana za seksualizirane izvedbe.

Veza s Justinom

Lorde je angažirana u više humanitarnih aktivnosti, među ostalim je od studenoga 2018. pokroviteljica glazbene humanitarne organizacije "MusicHelps", koja pomaže ranjivim skupinama Novozelanđana i onima koji imaju ozbiljnih zdravstvenih problema. Njezini albumi prodani su u više od pet milijuna primjeraka, a njezino se bogatstvo trenutačno procjenjuje na 16 milijuna dolara.

image

Lorde i Justin Warren u šetnji u Aucklandu

Mega/The Mega Agency/Profimedia

Poznata je i po tome što svoj privatni život nastoji držati što dalje od znatiželjnih očiju javnosti, a povremeno se može vidjeti u društvu Justina Warrena, za kojeg se pretpostavlja da je njezin partner već nekoliko godina iako njih dvoje to nikad nisu potvrdili. Glasine da su u vezi pojavile su se 2016. godine, a 2019. spekuliralo se da se slavna glazbenica zaručila s direktorom promocije Universal Music Group na Novom Zelandu, neki su izvori čak tvrdili da su se potajno vjenčali, ali ništa od toga nije potvrđeno.

Justin je Amerikanac, radio je s nizom glazbenih zvijezda, uključujući Katy Perry i Justina Biebera, kao i Lorde, naravno. On je 17 godina stariji od Lorde, ali to nije prvi put da je u vezi sa starijim muškarcem. Povelika je bila i razlika u godinama s Jamesom Loweom, s kojim je bila u vezi tri godine.

Vjerojatno bi se više toga znalo kad bi bila prisutna na društvenim mrežama, ali Lorde ih uopće ne koristi, rijetko se pojavljuje na promocijama, a između albuma uzima poduže stanke...

image

Lorde i Justin Warren, s kojim je navodno u vezi od 2016. godine

Mega/The Mega Agency/Profimedia/Mega
02. svibanj 2024 21:49