StoryEditorOCM
GlazbaSPOMEN NA LEGENDU

Na ovogodišnji Hrvatski dječji festival stiže pjesma Maje Gulin i Sonje Batur, a izvest će je mali Šibenčani: "Cvrčak" će zapivati "Kad je Arsen bija dite"

11. kolovoza 2017. - 16:18

Kad je Arsen bija dite - pjesma je s kojom će "Cvrčak", dječji zbor koji okuplja djecu iz oba šibenska vrtića – iz Masline i Smilja, nastupiti na ovogodišnjem Hrvatskom dječjem festivalu u Zagrebu. Stihove o jednom djetinjstvu, vremenu i starom Šibeniku napisala je Maja Gulin, sadašnja ravnateljica dječjeg vrtića "Maslina", a autorica glazbe je Sonja Batur, voditeljica "Cvrčka". Nije to prvi put da se "Cvrčak" druži s Arsenom, a prije dvije godine na istom festivalu, na kojem nastupaju ponajbolji hrvatski dječji zborovi, izveo je pjesmu koju je Dedić napisao upravo za taj zbor šibenskih predškolaca.
Štoviše, bila je to, jedna od posljednjih pjesama koje je slavni kantautor, skladatelj, pjesnik, izvođač, slikar napisao prije svoje smrti u kolovozu 2015.

 

I dok danas s neskrivenim ponosni ističe uspješnu i dragu suradnju s Arsenom, Gulin se prisjeća kako je sve počelo:
- Te 2015. godine "Cvrčak" je slavio 30 godina djelovanja. Sonja i ja pomišljale smo o novoj pjesmi. Odmah smo počele govoriti o Arsenu, jer smo obje "infišane" u njega. Ipak, pribojavala sam se zvati ga, opterećena mišlju da ću mu smetati, da ionako previše radi i što ćemo mu sada još i mi, premda je Arsen već pisao pjesme za "Cvrčak"!



Kada je ipak odlučila nazvati, već u prvoj minuti razgovora, shvatila je koliko Arsen voli sve šibensko, u najboljem značenju te riječi, kaže Gulin.
- Pristao je na novu suradnju i obećao da će se javiti… Mislila sam tko zna kad će stići i kad će se javiti, ali nazvao je već nakon nekoliko dana. Rekao je: Gulin, znaš šta se desilo? Pa je "Snig u Šibeniku"! Tako se naime zvala pjesma koju je napisao za "Cvrčak". Rekao je i kako je pjesmu napisao u jednom dahu, s puno nježnosti i sentimenta pričao je o djetinjstvu u Varošu i prvom snijegu koji je doživio, o tomu kako su se djeca spuštala u velikim tavama i tećama niz Ulicu Nikole Tesle, o tomu koliko je čudo za djecu bio taj prvi snijeg!

"Cvrčak" je s uspjehom izveo to pjesmu u Zagrebu te 2015. godine, tri mjeseca nakon Arsenove smrti, a svako novo izvođenje, kaže Gulin, nova je zahvala i posveta slavnom Šibenčaninu.
No, očito da u "Cvrčku" na tomu nisu željeli ostati. Gulin, kojoj pisanje nije strano, godinama je radila i kao novinarka, i koja, kako kaže, stalno nešto zapisuje, piše pjesme i kratke priče, pa sada već razmišlja i o tome da svoje materijale počne i objavljivati, mašti je još jednom dala na volju!

 



- Arsen je puno toga napisao za djecu i o djeci, pa sam se zapitala kako je zapravo bilo kada je Arsen bio dijete. Stihove sam napisala za deset minuta i sama iznenađena bujicom emocija koje su me preplavile!
Stihovi su se brzo našli u rukama Sonje Batur, koje je i prije pisala glazbu za neke "Cvrčkove" pjesme. U suradnji s aranžerom Tončijem Eterovićem nastala je pjesma koja, kažu Batur i Gulin, ima pravi arsenovski štih - donosi malo tuge, pa malo sreće i puno emocija.

- Bio je poseban izazov uglazbiti Majine stihove, ali i teška zadaća, jer je riječ zaista o velikom autoru, a tu je i respekt prema njegovoj obitelji i glazbenicima - Gabi i Matiji - kaže Batur.

Prvo javno izvođenje pjesma će tako imati u studenom na festivalu u Zagrebu, a do tada, jer tako nalažu festivalske propozicije, stihovi i glazba ostaju tajna. Ipak, za kraj ovaj pjesničko-glazbeni dvojac otkriva kako je početak pjesme "Kad je Arsen bija dite“ reminiscencija na jednu poznatu umjetnikovu skladbu te vjeruju da će pjesma zbog svojih emocija svima koji je čuju, biti draga i bliska!

17. travanj 2024 10:20