StoryEditor
GlazbaUz svjetski dan glazbe

Muzej grada Šibenika, Gradski komorni orkestar Šibenik i Hrvatska glazbena unija organiziraju koncert sutra, u nedjelju, u 12 sati ispred Krstionice

Piše šibenski.hr
20. lipnja 2020. - 18:24
Gradski komorni orkestar ŠibenikPrivatni Album

Muzej grada Šibenika, Gradski komorni orkestar Šibenik i Hrvatska glazbena unija organiziraju koncert povodom Svjetskog dana glazbe. Koncert će biti održan sutra, u nedjelju 21. lipnja u 12 sati ispred Krstionice.

Orkestar će izvesti djela A. Vivaldija, T. Albinonija, G. P. Pergolesija, A. Barbače (u obradi I. Tatarevića) te E. de Curtisa. Solistice na koncertu bit će Nikolina Kapitanović i Franka Palada.

Još 1976. godine, američkome glazbeniku Joelu Cohenu, tada zaposlenome na jednom francuskom radiju, pala je na pamet ideja o slavljenju glazbe kao takve, pa je predložio da se jedna takva cjelodnevna manifestacija održi na dan ljetnoga solsticija. Bivši francuski ministar kulture Jack Lang prihvatio je ideju 1981., a već godinu dana kasnije Svjetski je dan glazbe zaživio najprije u Francuskoj, no vremenom se proširio i na Belgiju, Njemačku, Švicarsku, Indiju, Pakistan i druge zemlje.

Od 2005. godine manifestacija je – uz slogan ‘faites de la musique’ (stvarajmo glazbu) – međunarodnog karaktera, pa se diljem svijeta u više od sto zemalja (uključujući i Hrvatsku) organiziraju okupljanja brojnih glazbenika i jednaka se pažnja posvećuje različitim vrstama glazbe. Na koncertima se susreće amaterska glazbena scena s profesionalnom, ali i različiti glazbeni stilovi: rock, jazz, klasična glazba, DJ-evi i ostalo, pleše se, pjeva i zabavlja.

Organiziraju se besplatni koncerti i radionice s ciljem popularizacije glazbene kulture i sviranja instrumenata među mladima (i onima koji se tako osjećaju). Stoga glazbenici amateri i profesionalci ciljaju na što veći broj ljudi, pa se njihovi besplatni nastupi i koncerti organiziraju na gradskim trgovima, ulicama, ali i javnim prostorima poput muzeja, kolodvora i slično: toga dana nije neobično vidjeti simfonijski orkestar kako izvodi Mozartova djela u hladovini vašeg omiljenog parkića.

U kolijevci Svjetskoga dana glazbe, primjerice, toga je dana dopušteno izvući sav instrumentarij iz kuće, svirati do dugo u noć, a nitko vas ne smije prijaviti policiji zbog remećenja javnoga reda i mira.

 

 

25. srpanj 2021 20:49