StoryEditorOCM
GlazbaTOTOVA ‘INSIEME‘

Morate vidjeti 19-godišnju Severinu na maturi Drnišana! Tekst pjesme je čitala, malo se i sramila, video je hit

Piše Šibenski.hr
17. veljače 2023. - 21:18

Jedna od onih stvari koje svi obožavao na društvenim mrežama jest kad na njima osvanu snimke i fotografije "iz naftaline".

Koje nas podsjete (ili nam otkriju, zavisno koja ste generacija) kako je neka poznata osoba izgledala u mladosti, kakva se moda bila hit, te ono, što je na ovim prostorima osobito omiljeno za analizu, kako se živjelo u vrijeme Jugoslavije.

Snimka na koju smo naletjeli večeras nije iz vremena Jugoslavije, ona se godinu ranije taman krenula rasipati, a maturanti koji su se, baš kao što to svi maturanti čine, vrhunski zabavljali na svojoj prevažnoj večeri, nisu ni slutili prave ratne strahote koje će tek uslijediti.

Jer, video je od 16. veljače 1991., snimljen je, kako je navedeno, na Maturalnoj Drniš, a kako se u "podnaslovu" spominje i Solaris, za pretpostaviti je da su drniški učenici kraj srednjoškolskoj školovanja slavili u šibenskom hotelskom kompleksu.

Svakako, te je večeri za drniške maturante pjevala - Severina.

Mlada, 19-godišnja splitska pjevačica, tek "zinula" u estradnu karijeru, koja je i sama netom maturirala u splitskom Centru za odgoj i obrazovanje u djelatnosti kulture "Natko Nodilo".

Odjevena u sive tajice i jaknicu, s crnim (lakiranim, ako se ne varamo) kačketom na glavi, Severina se bojažljivo uključila u izvedbu pjesme "Insieme" Talijana Tota Cotugna, veliki hit Eurosonga te godine, čitajući talijanski tekst s papira, ali njezin široki osmijeh već je dao navijestiti veliku scensku zvijezdu koja će postati.

Severina se, zacijelo, u Drnišu nije zatekla sasvim slučajno, osim gaže koju niti jedan glazbenik početnik neće ni za živu glavu  propustiti, kad god ima prilike za nju, pjevačica ima i drniške korijene, budući je njezina mama Ana iz gravitirajući mu Umljanovića.

Ljeto prije, festivalska publika taman je upoznala Severinu, na Splitskom festivalu nastupila je s pjesmom "Vodi me na ples“, a krajem godine i na Zagrebfestu s pjesmom "Sklopi oči muzika dok svira“, gdje je osvojila prvu nagradu. Iste godine postaje i voditeljica emisije "Top cup“ na HRT-u.

te 1991. godine započinje suradnju s hitmejkerom Zrinkom Tutićem, koji joj potpisuje, među ostalim, dva velika hita "Tvoja prva djevojka“ i "Kad si sam“ i Seve polako, ali sigurno, zauvijek osvaja estradu.

Severine s početka karijere nedavno su se sjetili i na Instagram profilu Estradni muzički vremeplov.

image
Maja Zlatevska/Cropix
image
Tonći Plazibat/Cropix

 

 

18. travanj 2024 01:16