StoryEditorOCM
GlazbaTURBULENTAN ŽIVOT

Mišo, sretan ti rođendan! Na današnji dan 1941. u Šibeniku je rođena legenda hrvatske glazbe

Piše Šibenski.hr
16. srpnja 2022. - 12:48

Mate Mišo Kovač rođen je na današnji dan u Šibeniku 1941. godine. Otac Jakov bio je fetivi Šibenčanin iz šibenskog Varoša, dok je majka Zrinka, djevojački Jurišić, porijeklom s malog otoka Vrgade, odakle potječe i sjajni splitski glazbenik Joško Banov.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

Mišo je bio jedno od troje djece u svojoj obitelji. Na drugi svijet su se već preselili njegov brat Ratko i sestra Blanka.

image

Mišo Kovač 1970.

Marko Colic/Cropix
image

Mišo snimljen 1982. godine

Marko Colic/Cropix

Mišo je imao tri važne životne družice. S prvom suprugom Ljubicom Komadinom rastao se poslije četiri bračne godine zbog splitske misice Anite Baturina. Više od 20 godina trajao je brak s Anitom, dok je mir našao sa sadašnjom družicom Lidijom Pintarić.

U Šibeniku još traje priča o prvoj Mišinoj ljubavi, srednjoškolki Veri Blaga, koja se udala za Šibenčanina Edija Strgačića te se preselila u Kanadu. Zbog te šarmantne djevojke, koja je u mladosti prebirala po klaviru, Mišo je kao mladić bio spreman i pobiti se šakama, u čemu je, kažu, bio itekako spretan.

image

Mišo snimljen 1982. godine

Marko Colic/Cropix
image

Mišo snimljen 1982. godine

 

Marko Colic/Cropix
image
Bruno Konjevic/Cropix/Cropix
image

Mišo Kovač 1970.

Marko Colic/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Paun Paunovic/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Paun Paunovic/Cropix

Danas su tri žene bitne u Mišinu životu. Već spomenuta Lidija, kći Ivana i unuka Elena.

Osim njegovih glazbenih uspjeha, publiku je oduvijek zanimao i Mišin privatni život. Nažalost, život su mu obilježile brojne tragedije, od kojih je najpotresnija smrt njegova sina Edija. Osim toga, pjevač je tri puta izbjegao smrt, 1971. godine imao je prometnu nesreću, 1999. pokušao se ubiti, a 2011. godine imao je srčani udar.

Početkom rata u Hrvatskoj Mišo Kovač strastveno je počeo isticati svoje domoljublje, a u tom duhu odgojen je i njegov sin Edi, koji je u čudnim okolnostima, navodno igrajući ruski rulet, stradao u proljeće 1992. godine.

- Nakon Edijeve smrti više me ne zanima život - često je ponavljao Mišo Kovač, a priznao je poslije i da se zbog sinove smrti počeo fizički i psihički "urušavati". - Četiri sam godine bio polumrtav, ležao nakljukan sedativima ili sam bio na groblju - priča Mišo, koji si je u međuvremenu pridodao i ime Mate te se razveo, navodi 24sata.

Skoro je poginuo 1971.

Kažu da je Mišo jedini hrvatski pjevač koji je uspio prodati 20 milijuna ploča.

Počeo je obradama stranih uspješnica, da bi se 'uhvatio' tipičnog mediteranskog, dalmatinskog melosa. Vrhunac njegove karijere je bio sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, ali i danas ima vjerne obožavatelje.

Kako je počela Mišina karijera?

Na natjecanju talenata u Karlovcu, s pjesmom "I can't stop loving you" Raya Charlesa, doživio je veliki uspjeh. Ubrzo su ga zapazili glazbeni producenti. Prvi improvizirani nastup imao je s ansamblom Alfonsa Vučera u zagrebačkoj Gradskoj kavani u jesen 1964. te je nakon pristanka glavnog urednika Pere Gotovca dobio ugovor za snimanje prve ploče s Jugotonom, prepjev "I Can't Stop Loving You" svoga idola Raya Charlesa, pod nazivom "Ne mogu prestati da te volim", podsjeća Wiki.

Hit kojim se etablirao kao priznati izvođač bila je pjesma "Više se nećeš vratiti", pobjednička pjesma s nekad popularnog sarajevskog festiva "Vaš šlager sezone" (1969.), djelo tada mladog skladatelja i tekstopisca Đorđa Novkovića. Taj je singl prodan u nakladi od 183.987 primjeraka, što je bila druga najprodavanija ploča nakladnika Jugotona te godine.

Suradnja s Novkovićem obilježila je gotovo čitav Kovačev opus, te se nastavila i dalje, sve do iznenadne Novkovićeve smrti 2007. Godine 1971. osvojio je Splitski festival s pjesmom Stjepana Mihaljinca i Drage Britvića "Proplakat će zora", koja je prodana u više od 300.000 primjeraka, čime se definitivno učvrstio na tronu najpopularnijeg pjevača u bivšoj Jugoslaviji. U dva dana osvaja pet nagrada, a usred Hrvatskog proljeća zaradu od prodaje ploče uplaćuje za izgradnju autoceste Zagreb-Split.

Iste te 1971. skoro je poginuo u prometnoj nesreći kod Zadra. Njegov automobil bio je potpuno smrskan, a kako mu je ostao ožiljak iznad gornje usne, za vrijeme oporavka Mišo odlučuje pustiti brkove koji će kasnije postati njegov zaštitni znak.

Okušao se i glumačkim vodama glumeći s Radom Šerbedžijom u filmu "Poslijepodne jednog fazana". Glazbena karijera i dalje je cvala, pet puta je proglašavan pjevačem godine, a 1989. godine proglašen je za osobu godine u bivšoj Jugoslaviji, navodi se na stranicama grada Šibenika.

Godine 1999., Mišo je snimio album "Budi čovjek dobre volje", kako sam kaže zahvaljujući kćerki Ivani. Godine 2000. Mišo se nakratko vraća glazbenim festivalima te odmah pobjeđuje na splitskom festivalu sa skladbom "Vraćam ti se Dalmacijo mati". Iste godine snima veliki hit "Dalmatino" svojevrsnu himnu Dalmacije.

Godine 2006. snima album "Ja sam kovač svoje sreće" gdje mu se kao gost pridružila kćerka Ivana koja se, kako sama kaže, zahvaljujući očevoj odlučnosti da je smjesti u komunu u dvije godine uspjela izliječiti odo ovisnosti od droge, te će 2007. postati nova pjevačica Magazina...

27. travanj 2024 21:00