StoryEditorOCM
GlazbaGLAZBENI LJETNI HIT

Martinska: Na drugoj strani kanala će se od 12. srpnja do 18. kolovoza izredati čak šest festivala - pa birajte!

28. lipnja 2019. - 11:07

Martinska bi ovog ljeta mogla biti apsolutni glazbeni hit. Na drugoj strani kanala će se od 12. srpnja do 18. kolovoza izredati čak šest festivala: Regius, Seasplash, Kanal Fest, NOX, Membrain i Blast Fest. Nekad popularna plaža transformirat će se u glazbenu pozornicu. Ako Martinska zaživi, Šibenik će u njoj, poslije Tvrđave svetog Mihovila, dobiti novu sjajnu glazbenu štaciju.
U to ne sumnja dogradonačelnik Paško Rakić, koji je bio, kako se to popularno kaže, "support" ujedinjenim šibenskim glazbenim snagama u realizaciji projekta Martinska.

– Nismo dvojili ni trenutka što napraviti kad su nam vodeći ljudi festivala predstavili ideju s festivalima na Martinskoj. To je plaža koja ima potencijal da postane top-festivalska destinacija. Ona će obogatiti šibensku glazbenu ponudu i, vjerujem, pridonijeti dodatnom pozicioniranju grada kao unikatne festivalske lokacije – kazao je Rakić na press-konferenciji u klubu "Azimut", kojom je najavljena festivalska sezona s one strane kanala.

Nekoliko je pozitivnih strana kad se govori o aktiviranju Martinske u funkciji festivala. Revitalizacija dosad zapuštenog dijela šibenskog zaljeva nije jedina.

Velika stvar

– Velika je stvar što su organizatori glazbenih priredbi našli zajednički jezik. Da su se okupili oko istog cilja. A on je da Šibenik kao destinacija ide naprijed – istaknula je Vera Jergović iz Tvrđave kulture.

Predstavnica ustanove koja upravlja šibenskim tvrđavama nije se našla tek tako u "Azimutu". Naime, program Seasplash festivala počet će baš na Tvrđavi svetog Mihovila 17. srpnja, prije nego se prebaci na Martinsku. Seasplash je i najatraktivniji festival koji će se održati na plaži Martinska. Najdugovječnija glazbena manifestacija, posvećena dub i reggae zvuku, nakon dugih šesnaest godina iz Pule se preselila u Šibenik.

Seasplash počinje 18. srpnja, a traje četiri dana. Festivalsku postavu predvodit će Lee Scratch Perry, Scientist...
– Martinska nam je veliki izazov nakon selidbe iz Istre. A drago mi je da ćemo tu imati i veliku, zdravu konkurenciju u drugim festivalima – kazao je Danijel Sikora iz "Pozitivnog ritma", ekipe koja organizira Seasplash.

Martinsku će 12. srpnja otvoriti Regius. Deveti po redu šibenski alternativni festival ponovno će, najavljuje organizator Igor Bergam, ponuditi široku lepezu žanrova.

– Stižu nam Električni orgazam, Zoster, Marin Ivanović Stoka... Ovo nam je, poslije Jadrije i bivšeg TEF-a, treća lokacija. S obzirom što sve nudi Martinska, nadam se da je više nećemo mijenjati – poručio je Bergam, zadužen i za Membrain festival, koji se na Martinsku prebacuje iz uvale Minerska.

Zabava cijeli dan

Četvrta je to godina da se održava festival koji okuplja podžanrove bass-glazbe.
– Glazba je to na koju publika u Dalmaciji nije baš naviknuta. Membrain pokušava oponašati europsku underground scenu, kakva se može pronaći u Londonu, Amsterdamu, Bristolu... I ove godine nam stižu DJ-evi iz cijelog svijeta. Publika, siguran sam, neće biti razočarana – najavio je Bergam Membrain, koji se održava od 8. do 11. kolovoza.

U terminima između Seasplasha i Membraina "ugurat" će se Kanal Fest i NOX festival. Udruga "Liješnjaci", koja organizira Kanal Fest po drugi put, u Šibenik će 26. i 27. srpnja dovesti deset hrvatskih i regionalnih punk bendova.

Vikend poslije, 2. i 3. kolovoza, plesat će se u nešto drukčijem ritmu. Na NOX-u, festivalu elektroničke glazbe, zabava će se odvijati na čak tri pozornice.

– Među njima će biti i jedna dnevna, po čemu će naš festival biti jedinstven. Također, 4. kolovoza, kada program završi, imat ćemo i after party koji će potrajati cijeli dan – otkrio je medijima Lovre Kanjer, poznat i kao DJ Lawrence Klein.

Glazbenu sezonu na Martinskoj zatvorit će Blast Fest.
– Mi smo orijentirani na domaće izvođače iz svijeta elektroničke glazbe. Drukčiji smo po tome što nemamo "headlinera". Nadam se da ćemo svojim programom dati lijepi obol cijeloj priči – poentirao je Goran Maričić, organizator Blasta.

Program plus

Martinska će, osim festivala, ugostiti i dodatna jednodnevna događanja, koja će obogatiti ponudu lokacije. Jedan od takvih programa je TLM Festival Warm Up, ili zagrijavanje za peto izdanje TLM-a (Too Loud Music), festivala koji organizira udruga "Oksid". Warm up će se održati 25. srpnja, a ponudit će kulturno-umjetničke, sportsko-rekreacijske i zabavne sadržaje.
Valja napomenuti da će za sve posjetitelje festivala na Martinskoj biti osiguran prijevoz brodom.

20. travanj 2024 04:08