StoryEditor
Glazbasvjetska zvijezda

Lorde ‘razvalila‘ šibensku tvrđavu: ‘Ovo sam čekala dvije godine, znate li otkud je moja obitelj?‘

Piše Šibenski.hr
20. lipnja 2022. - 10:42

Oko 1200 fanova euforično je popratilo i drugi koncert novozelandske senzacije Lorde na tvrđavi sv. Mihovila. Oba su koncerta najavljena u lipnju prošle godine, a prvi je rasprodan u doslovno tri sekunde, kažu organizatori, dok su ulaznice za drugi otišle u nekoliko minuta.

- Više od dvije godine čekala sam ovaj koncert. Kad smo pokretali turneju tražila sam da obavezno prođe kroz dvije države iz kojih je moja obitelj - Hrvatsku i Irsku, rekla je Lorde uoči nastupa koji je popratila publika iz čak 41 zemlje među kojima su prednjačile Hrvatska, SAD, Velika Britanija, Slovenija, ali fanova je bilo i iz Meksika pa čak i Filipina i Kuvajta.

Fanovi su se zbog nastupa na tvrđavi počeli okupljati već u ranim jutarnjim satima u subotu, a do otvaranja vrata ispred ih je čekalo oko 400-tinjak. Prvi je ujutro stigao fan Justin iz Texasa, kažu organizatori. Na koncertu su prisustvovali Lordeini roditelji Sonja i Vic, a zanimljivo, obitelj s majčine strane vuče korijene iz Dalmacije.  Kao predgrupa, oba dva dana nastupio je kantautor Marlon Williams.

Lorde je inače višestruka dobitnica Grammyja i jedna od najmlađih izvođačica koja je osvojila međunarodne ljestvice. Punim imenom Ella Marija Lani Yelich-O'Connor, rođena je na Novom Zelandu,a majka joj je dalmatinskih korijena.

image

Lordeini roditelji Sonja i Vic

Nikša Stipaničev/Cropix

Od kada se pojavila na sceni kao 16-godišnjakinja 2013., s tada najvećim hitom godine "Royals", Lorde, kažu kritičari, pomiče granice alter popa i ruši konvencije. Ne koristi društvene mreže, promotivno se pojavljuje jako rijetko, te između albuma uzima velike pauze koje traju uglavnom tri do četiri godine.

Lorde trenutno broji 12 milijuna prodanih albuma diljem svijeta, kao i 10 milijardi streamanja. Nenametljivo je postala glas cijele generacije sa svojim debijem "Pure Heroine", a album je prodan u trostrukoj platinastoj nakladi te osvojio dva Grammyja, dok je singl "Royals" postigao je rekordnu slušanost, a Lorde je postala najmlađa izvođačica, i jedina s Novog Zelanda, koja je zasjela na prvo mjesto Billboardove ljestvice sto najboljih od 1987. godine.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Magazin Time ju je proglasio jednom od najutjecajnijih tinejdžerica na svijetu, našla se i na Forbesovoj listi 30 najutjecajnijih mlađih od 30 godina, na naslovnici Rolling Stonea, te je nastupala uz Nirvanu na Rock and Roll Hall of Fame ceremoniji 2014. godine. Drugi album "Melodrama" debitirao je na prvom mjestu Billboardova ljestvice 200 albuma, zasjeo je na prva mjesta albuma u 45 zemalja i osvojio Grammy nominaciju za album godine.

Dugoočekivani povratak diskografskoj aktivnosti najavljen je uz singl "Solar Power" s istoimenog albuma koji izlazi 20. kolovoza, a pjesma je odmah po izlasku dobila pohvale kritike i publike, zasjela na prvo mjesto Spotify globalne i US ljestvice izdanja, te je u samo prvih 5 dana od objave već imala 30 milijuna streamanja i označena je kao trending diljem svijeta.

22. lipanj 2022 10:44