StoryEditorOCM
GlazbaNikad bogatiji sajam

Long Play Day: Donosimo sve detalje trodnevnog slavlja vinila u Šibeniku...

Piše Šibenski.hr
29. svibnja 2024. - 09:35

U Šibeniku počinje manifestacija Longplay day 2024. LP day održat će se 30. i 31. svibnja te 1. lipnja. U tri dana planirano je jedno otvorenje izložbe plakata, dvije promocije glazbenih albuma, po jedan koncert i slušaonica, promocija knjige te sajam vinila i stripova. Šibenik se pridružuje proslavi 25 godina zagrebačkog kluba Močvara, prvi u Hrvatskoj će održati promociju novog albuma punk benda Nula „Album“, u programu je koncertna promocija kompilacije Superval festivala koji je napravio nevjerojatan boom na glazbenoj sceni sa srednjoškolskim bendovima, a na LP-ju će ugostiti i autore knjige „Album na dan“. U Šibenik također stižu izdanja nezavisnih izdavačkih kuća, kao i izlagači iz Splita, Zagreba i Benkovca. Sve to u organizaciji Udruga Fotopoetika i Kolektiv 4B uz neizostavnu podršku kluba Azimut i Turističke zajednice Grada Šibenika.

LP POČINJE U ČETVRTAK

Ovogodišnju manifestaciju Lonplay day 2014 u četvrtak 30. svibnja otvorit će izložba plakata „25 godina Močvare“. Presjek četvrt stoljeća postojanja kultnog zagrebačkog kluba prikazano je kroz 40 pomno odabranih plakata. Močvarin vizual, iako ga potpisuju razni umjetnici, itekako je prepoznatljiv, a prepoznale su ga i međunarodne oči pa su plakati uvršteni u brojne inozemne publikacije, knjige, kataloge, a njihovi su autori nerijetko sudjelovali na međunarodnim izložbama. Među njima svakako su djela s potpisom Igora Hofbauera, Ivana Erora, Ivice Baričevića – Bare, Tomislava Vranića ili Tomislava Turkovića. Otvorenje izložbe u 20 sati, a razgledat će se moći narednih mjesec dana u Galeriji kluba Azimut gdje će biti postavljena.

DUPLO P ILI PUNK PETAK

Drugi dan LP-ja bit će u znaku punka! U Šibeniku se ponovno okupljaju članovi legendarnog šibenskog punk benda Nula. Istog dana, u petak, 31. svibnja, izlazi njihov dugo očekivani album jednostavno nazvan „Album“ i baš tada, ispred Azimuta, s početkom u 20 i 30 sati održat će se i promocija spomenutog albuma koju će voditi (glazbeni) novinar Marko Podrug.

„Nakon punih 30 godina izlazi novi dugosvirajući materijal benda Nula i došli smo na ideju da predstavimo album u Azimutu, nakon što smo tamo 2019. predstavili reizdanje albuma „Pobjedimo laž“ koje je isto tako vodio Marko Podrug. Tada još nije bilo naznake da bi bend mogao opet zasvirati, ali evo nas pet godina kasnije. Izlazi nam novi album i opet imamo razgovor s Markom“, govori Vedran Meniga, jedan od članova benda i čovjek koji stoji iza labela PDV i program „Opločavanje“ koje za ovu priliku seli iz Zagreba u Šibenik i naziva ga „Opločavanje special“.

Nakon promocije „Albuma“, bend neće imati koncert, ali će Meniga aka DJ Jebiga voditi punk rock slušaonicu na vinilima „Sex“ koja svoj naziv posthumno duguje britanskoj dizajnerici, kraljici punk mode Vivienne Westwood. Slušaonica počinje u 22 sata u Azimutu, ulaz je slobodan, a prema riječima Meniga slušat će se „punk rock koji je slušljiv, radiofoničan i prikladniji za klupski prostor“.

SAJAM

Zadnjeg dana manifestacije u subotu 1. lipnja ispred Azimuta okupit će se ljubitelj glazbe i čitanja – od 10 do 14 sati slijedi Sajam ploča i stripova koji je ove godine okupio izlagače iz Splita, Zagreba i Benkovca te nekoliko nezavisnih labela koje u Šibenik dovodi „Puna doza vinila“ ili PDV.

„Na sajam dolazimo već nekoliko godina i svake je godine sve bolje i bolje pa je ovo istovremeno poziv ljudima da dođu u što većem broju. Ove godine imamo i nešto posebno. Kako u Zagrebu redovito održavamo sajmove pod nazivom ‘Opločavanje‘, ove godine na Lonplay day donosimo „Opločavanje special“ koji je fokusiran na nezavisne izdavačke etikete koje postoje kod nas i koje objavljuju svoja izdanja na vinilima. Bit će to posebnost ovogodišnjeg sajma“, pojasnio je prvi čovjek PDV-a, Vedran Meniga.

Za vrijeme trajanja Sajma, glazbu s ploča vrte LP DJ residenti, Stipe Jazzy Širić i Andrija Bakula, uz pauzu za vrijeme trajanja promocije knjige "Album na dan: 365 najvažnijih albuma koje morate poslušati“ “ autora Ivana Palijana, Velimira Grgića, Dina Milića – Jakovlića, zatim Marka Smiljića, Zorana Stajčića i Bojana Mandića.

KNJIGA

„Okupili smo se kako bi napravili knjigu koja će poštovati glas i naroda i kritike. Napravili smo opsežno istraživanje i statistički utvrdili koji je 500 albuma među najvažnijima. Onda smo podvukli crtu ispod 365 albuma koje morate poslušati dok ste živi“, govori jedan od autora koji stiže na promociju u Šibenik, Zoran Stajčić, dodajući: „Knjiga je zasad dobila dobre recenzije, vjerujem da će i u Šibeniku predstavljanje proći jako dobro“. Stajčić tvrdi da ovo nije samo još jedna enciklopedija. „Ovdje je riječ o albumima koje su dobili najviše ocijene kritike, najviše puta su citirani pa su time izvršili i najveći utjecaj, koliko puta su spomenute na listama najboljih albuma. Također, koliko su inspirirali druge autore što glazbene što književne koji su pisali o njima“, pojasnio je Stajčić. Moderator je ponovno Marko Podrug, a početka u 11 i 30.

KONCERTNA PROMOCIJA

Prekid programa trećeg i završnog dana LP-ja slijedi od 14 do 21 sat kada u klubu Azimut slijedi koncertna promocija kompilacije „Superval“ koji donosi istoimeni festival koji je svojim djelovanjem i utjecajem prešao zadanu definiciju festivala. Ana Bajo, iz organizacije Supervala podsjeća da je kompilacija na vinilu vani, da se može poslušati na stream servisima, a moći će se nabaviti i u Šibeniku. „Na tom se albumu nalazi deset bendova s po jednom autorskom pjesmom. U Šibeniku nastupaju Frequency, zatim bend koji je mix, za ovu posebnu prigodu, dva benda pa tako članovi Slow Cured sviraju pjesme benda koji se u međuvremenu raspao, DkD-a, uz Matiju Ivezić, a podršku će im dati šibenske kolege Freston iako se ne nalaze na albumu“, otkrila je Bajo. Riječ je o mahom srednjoškolskim bendovima koji su prodrmali scenu i pokazali tko su generacije glazbenika koje dolaze. Koncert je u 21 sat, upad je besplatan.

 

24. lipanj 2024 04:26